Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
По нашенски преди 2 години
Може. И то при този хаос от страна на Радев. Да. Може.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХмТъй де! Пък нашите *** за гръцка модел ни говорят. ох не знам да идва 22 юли!
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ккаъв гръцки сценарий бе? Че Гърция има ли икономика изобщо? Добре че го имат тоя туризъм ама и той в короната нещо се спихна. някой ако ни крои такъв кюляф е направо за убиване. валутният борд не трябва да се пипа АБСОЛЮТНО НЕ! България в момента се крепи на него. Поне да има едно стабилно нещо а то е и най - важното. Писна ми от разни дето искат да се правят на реформатори а са пълни ***
65
1
 
2
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 2 години
Мерки за излизане от кризата на БиБи. Всички гербажийки да станат чобани оть така са тарси ОФчо из ЦЯЛА Европа чи Простооо ;) ;) ;)
64
3
 
3
 
! Отговори
чисто и просто преди 2 години
Радев излита от Дондуков 2 със шут. Рашков при бай Ставри и държавата ще се оправи.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67какво общо имат борисов и дянков със борда бе тро лче?Орешарски с майчето и пеевски се опитаха да сринет борда ,ама за радост не успяха!ама тези мента рджии на радев като нищо ще успеят
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде бе,неможе,ама друг път!още един такъв месец и калинките на радев ще са опоскали всичко
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абее Гербави, негрбави, ама евро - договоркаата е с тях.Новите ще до д-хат, след като еврокинтите (и съответното "ресто") са договорени със съответните хора.
60
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Така е, не може. Те ГЕРБавите нали затова натискат да се влезе в Еврозоната, за да има тотална девалвация и да опоскат ВСИЧКО. Кратко и ясно.
59
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Стига с този гръцки сценарий - ние ли им сменяме памперсите или те на нас? Прекалихте с лъжите, никой не се връзва вече!
58
1
 
9
 
! Отговори
Ехаааа! преди 2 години
Сега такова "оправяне" ще започне с новия експертен съвет на Янев, че 800-те дни на царо ще бъдат сведени до 8 седмици. След 8 седмици ще знаем, че сани го наврели ди дъно другарите! От сега дуднат за разрушена държава и липса на пари.Значи се готвят да крадат доста повече от царя!! Крадците на царя бяха завършили Оксфорд. Днешните крадци са завършили Харвард . Резултатът е предизвестен - празен джоб за българина !
57
2
 
9
 
! Отговори
М преди 2 години
Влутният борд пречи на мафиотите и банките в това число, като последните са едно с първите, да крадат. Падне ли борда, чакайте нова "виденова зима".
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще и формациите са подлъгващи! Така е валутен борд, но България се натиска за еврозона, а там няма валутен борд! При фискалната ситуация на България сега ще бъде още по зле от тогавашната ситуация в Гърция! Трябва да си много глупав да си мериш патката с големите като Германия, Франция дори Италия или др.!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро харварда ще ни оправи и то по няколко пъти
54
1
 
14
 
! Отговори
?!??! преди 2 години
"Държавата е бедна заради пенсионерите" - хора, по-голяма тъпотия не съм чувал. Та това са консуматори! А на един развит капитализъм му трябват консуматори. Само че ние не сме там. При нас от псевдо-комунизъм скочихме директно във феодализма. Имаме си велможи за които всичко е позволено и роби които трябва да си траят и да работят за жълти стотинки. В тази среда - да, пенсионираните роби нямат място. Възрастните не-продуктивни роби са ги давали на лъвовете в Рим. Май и при нас стана така :(
53
6
 
10
 
! Отговори
Harvard University преди 2 години
Ние от Харвард университет сме ДЪЛБОКО ОБЕЗПОКОЕНИ И РАЗТРЕВОЖЕНИ от разюзданото,некомпетентно и направо партизанско поведение на нашите бивши възпитаници- Кирил Петков и Асен Велчев! Научавайки за техните неадекватни действия през изтеклите две седмици в банковата и икономическа сфера твърдо сме решени ДА ОТНЕМЕМ ДИПЛОМИТЕ И СВИДЕТЕЛСТВА дадени на споменатите лица! Това ще стане още идния четвъртък на заседание на Сената на HARWARD UNIVERSITY ! Поднасяме своите извинения на славния българск
52
2
 
7
 
! Отговори
до62 преди 2 години
Нещо се бъркаш - гърците винаги са били с руснаците заради турция. Но са умни и лавират адекватно - така ползват екстри и от изтока и от запада. При нас е точно наобратно - плескат ни и от изток и от запад. Политиците ни в по-голямата си част се продават навън за жълти стотинки и нямат Българско самосъзнание, камо ли да гледат нашият интерес. Последен пример с Македония. Гърците си оправиха интереса, нашите още се кахърят.
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и кво му е на гръцкия сценарийй?1500 евра ср. заплата!Отличничката на СИВ Чехия още не може да ги стигне 30 години, за нас не говорим, ние даже се отдалечаваме...И там няма газпром, потоци, аецове, машиностроене, айти.. и прочее глупости, оп съветски гордости.
50
2
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Според г-н Панчев пенсионната система е един от големите проблеми.Ами г-н Панчев във всеки град има стадион.Изкарайте пенсионерите на стадионите,разстреляйте ги и проблема ви ще се реши.И Борисов казваше,че държавата е бедна заради пенсионерите.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хазната вика ехооооослед герб...