Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
14
 
16
 
! Отговори
4epa преди 2 години
КОМУНИСТИТЕ СА НА ВРАТИТЕ НА БАНКИТЕ- НЕ ГИ ПУСКАЙТЕ ВЪТРЕ В НИКОЙ СЛУ4АЙ !!!!ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ПУСНЕШ ВЪЛК ПРИ СТАДО ОВЦЕ !!!!!!! А ВЪЛКЪТ ТИ КАЗВА 4Е ЩЕ ГЛЕДА ОВЦЕТЕ - ТОЯГАТА ДА ИГРАЕ ПО ВЪЛКЪТ ДА Е ДАЛЕ4 ОТ СТАДОТО !!!!!!!!!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвестиции скоро няма да има, цивилизацията се закрива. Учете се да познавате лечебните билки и да ползвате прашки и лъкове.
6
7
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До АнонименНито Русия,нито Беларус са застрашени от изчезване,а процъфтяваща България е!Защо ли???Става въпрос,че след броени години България ще престане да бъде държавата на българите-за по-недосетливите.
5
8
 
18
 
! Отговори
Виготура преди 2 години
Но можем да имаме аржентински сценарий, които фалираха със валутен борд. Нашата икономика е с непрекъснато намаляващо работоспособно население, увеличаващи се пенсионери, жалки чуждестранни инвестиции. Ако не бяха еврофондовете, отдавна да сме фалирали. Орбан докара на Унгария 30 млрд долара инвестиции за 2019, Баце 1.6 млрд
4
9
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Каква Русия какъв Лукашенко бе?Да нямаш психически проблеми?
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Край Точно!
2
11
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 години
Може може и с валутен борд пак може.Вързани сме за еврото а печтатницата за евро е пусната по повод коронакризата. Така че лева може да стане на шума барабар с еврата.
1
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултат от управлението на Путин (от 1999), Лукашенко (от 1994) и Борисов (2009 - 2021 с прекъсвания)Минимална заплата:Русия - 277лв.Беларус - 250лв.България - 650лв.По брой на самоубийства:Русия - 3то място в светаБеларус - 9то мястоБългария - 105то.Всичкото руски *** дето плюе в хор България и ГЕРБ е част от мащабна Кремълска кампания за дърпането ни обратно към калта на тоталитарните блата. Чалгарите е гладкомозъчните фенове на фигуранта помагат активно.