Фишове на КАТ падат пред съда заради сериозни грешки

Полицаите забравят да уточнят кога, къде и с коя точно камера е заснет нарушителя
Обновена: 1 юни 2021 06:42 | 1 юни 2021 06:42, Нели Христова
83
Фишове на КАТ падат пред съда заради сериозни грешки
Снимка: БГНЕС

Глоби от КАТ за превишена скорост падат в съда заради сериозни пропуски в електронните фишове. В голяма част от тях липсва описание как може да се обжалва санкцията и магистратите считат, че това нарушава правата за водачите. Често полицаите пропускат и да уточнят кога, къде и с коя точно камера е бил заснет даден нарушител и така той впоследствие остава ненаказан.

Светозар Топалов получил електронен фиш, защото е шофирал с 80 км/ч при ограничение 40.

„Става въпрос за четирилентов път. Не съм нарушил правилата за движение”, твърди мъжът.  

Това е и причината да реши да обжалва санкцията в съда. Във фиша обаче липсвала информация как може да го направи.

В крайна сметка точно това е причината за отмяна на наказанието от съда.

„В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок. Трябва да бъде посочен номерът на техническото средство и трябва да бъдат отбелязани както неговата изправност, неговият номер, така и мястото, на което и извършено нарушението и скоростта, с която се твърди, че е извършено”, обясни адвокатът Мария Янева пред NOVA.

В практиката й в последните месеци са десетки фишовете от КАТ, които са паднали в съда заради пропуски от страна на „Пътна полиция”.

„Има издадени 37 електронни фиша, които са на обща стойност 6900 лв.”, каза Янева.

Единият от тези фишове е бил отменен заради липса на информация дали измерва вярно скоростта. Други – заради липса на информация както за вида и номера на камерата на КАТ, така и за началото и края на работата й.

От Българския институт по метрология – институцията, която ежегодно проверява дали камерите на КАТ измерват скоростта правилно, посочват в писмена позиция, че МВР е отговорната институция, която трябва да заяви проверка в института за всеки от уредите. И че са извършени всички проверки на уреди, които са поискани от вътрешното министерство.

А от МВР бяха лаконични: „Всички технически средства са преминали преглед за вярно измерване на скоростта. Става дума за единични случаи, които няма да коментираме.”

Светозар Топалов пък обещава да обжалва всяка бъдеща санкция от КАТ, дори да е бил в нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До д-р ДрегерТо затова водим всички класации по избити по пътищата, защото всичките си знаете правата, а не си знаете задълженията.Лошото е, че рано, или късно попадаш на друг такъв *** срещу теб на пътя с чувство за безнаказаност и влизаме в пласацията по точка-1.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 53 - Клякой в клозета и напъвай там да се правиш на начетен, защото тук не ти се получи.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 50Ми те и електронния ти го предявяват лично бе, таранкоолу, да не ти го пращат по имейл, или по пощенски гълбъб. Тръгнал да се прави на акълен, ***.Като могат да газят законите и правилата, ще се интересуват и ще търсят къде и как могат да се жалят. Ай сиктир, качило се пияно, друсано, или без книжка, ама трябвало на акта да пише къде да депозира жалба.При арменския поп да отива, не може всички институции да седят с разтворени бузи, това ли е законността и справедливостта?!
49
1
 
1
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Какви са тия началници на КАТ та за толкова години не разбраха, че цялото общество и правосъдна система са срещу тях. Как не направят нещо за да променят имиджа си пред обществото? Те не работят за общественото добро, а работят само за себе си! Такова е мнението на целия народ в измъченат ни държава. Сменете началника на тая тапа структура.
48
1
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
Не ти казват често, че си умен, нали? Явно има причина. Пиша бавно за да го осъзнаеш. В електронен фиш, как и къде и в какъв срок се обжалва е задължителен атрибут! Във връчен ти ЛИЧНО фиш, ти имаш избор дали да го подпишеш, т.е. не оспорваш нарушението или отказваш, съответно се съставя акт с последващо наказателно постановление, което да атакуваш пред съда. По опростено не мога да го обясня.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то от толкова "почерпки" не им е стигнало времето да си попълнят фишовете правилно.
46
0
 
9
 
! Отговори
факт! преди 2 години
Корупцията в КАТ е в апогея си , чува се за колосални суми само от един джигит !
45
7
 
5
 
! Отговори
Ай сиктир бе.!. преди 2 години
В електронните фишове задължително трябва да бъде посочено пред кой орган се обжалва актът и в какъв срок."Във ФИША да се пишело как се обжалва АКТА? Фиш и акт са съвсем различни понятия според ЗАНН, ама това неграмотните нагли, *** и прости съдийчета-връзкари, сложени от Красю Черния де да го знаят....Затуй скотовете се избиват по пътищата - знаят, че ще им се размине, ама оня отгоре не прощава. Тук на земята възмездие няма, но съдбата си знае работа, много неужаваеми корумпета в съда!
44
0
 
4
 
! Отговори
Хари преди 2 години
А за това че вече не падат под 400-500лв подкуп.
43
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
До АнонименНяма как да не вземат *** и пульо на служба.Просто в държавата няма друг вид кадри - ако не е ***, ще е пульо.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, като взимат всички в МВР така се получава. Не може да взимаш на служба *** и пульо и да очакваш, че работата ще се върши качествено. Те не знаят нещо основно, като как се пише ауан и постановление, обаче надигат брадичка и ти говорят от високо, все едно са хванали господ за шлифера.. Ако имаше адекватно обучение на униформените, всички щяхме да сме по-добре.
41
2
 
2
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Няма как да се бориш за законност и правила с незаконни средства и в нарушение на правилата.Ей това някак трябва да се влее в главите на нашите Органи и начинът е един - обжалване в съда.От 15-ина акта и наказателни постановления дето са ми писали за 25г по пътищата само 2 или 3 нямат очевидни грешки, ама ако ги погледне опитен адвокат може и в тях да види. Отделно два акта дето си бяха абсолютно измислени и ги обжалвах ама съдията ги събори заради грешки че по-лесно.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се живее в България е обидно.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази камера на снимката от центъра на село Герман, пътят до езерото Пънчарево. Там разрешителното за преминаване е 30, но прелитата минимум с 50-60, и това е непрекъснато. За жалост няма събираемост и на никой не му дреме, дали ще го снимат или не.
38
2
 
7
 
! Отговори
пълна трагедия преди 2 години
страшна снимка... някъв "ака" бдейки за "закконост". пълно падение! трябва да се пази реда, но не по тоя начин
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да съществува една държава и няма смисъл, ако всеки си плюе по институциите. Това е пълно безобразие. И вечните еквилибристики на разни адвокатчета. Ми каквито хората, такива и институциите.
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от коментари. Отвсякъде ни крадат и лъжат.....Държавата на абсурдите.
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нормално е да падат! Акъл под фуражка, е някакъв много отчетлив оксиморон / противоречие (пояснението е за фуражките и други необразовани)
34
13
 
24
 
! Отговори
до Светльо Топалов преди 2 години
Точно заради такива тъ*пани като тоя Светльо Тъпалов, които смятат, че имат само права, но не и задължения и точно заради корумпирания, абсурден български съд, който защитава само убийците, крадците и далавераджийте, но не и жертвите - за това ще си останем още дълги години, "територията" с най-много убити хора на пътя и с най-забавеното икономическо и социално развитие в Европа!!! МНОГО ЖАЛКО И МИЗЕРНО!!! Важно е добруването на мизерниците, мързелите и мошенниците!!!
33
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Анонимен 36Полицаите много добре си знаят нормативната уредба ,но действат на принципа ако мине/обжалваш/. И не само полицаите а и държ.администрация ,както и съдът. Ще бъде така ,докато не започнат да носят отговорност и санкция за тези си действия.