Омбудсманът с кампания за детско психично здраве

"Синьо лято" ще бъде в помощ за преодоляване на изолацията
18
Омбудсманът с кампания за детско психично здраве
Снимка: БГНЕС

В Деня на детето - 1 юни, омбудсманът Диана Ковачева дава начало на Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве, насочена към ученици и тийнейджъри.  

Инициативата ще се проведе под мотото "Синьо лято", а нейната цел е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID -19. Тя ще се реализира в 12 града, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК, съобщиха от офиса на омбудсмана.

Кампанията на омбудсмана е провокирана от сигнали на родители, родителски организации и детски психолози, които алармират за тревожни симптоми у подрастващите в следствие на локдауна.

По тази причина, в рамките на една седмица - от 14  юни до 18 юни, психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването на желаещите започва от днес и ще продължи до 13 юни.

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца показва, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност.

Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.


18
Още по темата: ОмбудсманДен на детето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 месеца
Една от излишните институции в държавата ни! Да се закрие и парите, които получават омбудсмана и екипа й да се пренасочат за лечение на деца, които имат нужда! Ползата ще е по-голяма!
4
1
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 месеца
Отново пари за електоратът нали трябва постоянно да се обгрижват
3
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 месеца
Най-добре би било да се решат проблемите в арменската епархия, да се избере постоянен архиерей и да се закрие омбудсмана за да не се харчат излишно куп държавни пари.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички хора страдат, че ГЕРП внесоха корона от ЕС и не са само децата. Артисти и журналисти са с най-много жертви от това не спазваха карантината. Гошо Коритаров, Клара Маринов, Татяна Лолова, Лорина Камбурова и т.н.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
далеч от хора които помагат само когато завлачат други хора след себе си. това е типична мелагомания и психопатия.