Всички лекари могат да издават е-рецепти

Разполагат с нужния софтуер
23
Всички лекари могат да издават е-рецепти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички общопрактикуващи лекари и медиците, които работят по договор с НЗОК, разполагат със софтуера за електронните рецепти. Това коментира управителят на касата проф. Петко Салчев в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Електронните предписания, касаят медикаментите, отпускани по каса и влизат в сила от днес. Хартиени рецепти вече няма да бъдат издавани и изпълнявани.

Ако дадена аптека няма определено лекарствено средство, то останалата част от рецептата, може да бъде изпълнена от друга аптека, поясни още проф. Салчев.

Очаква се да има неуредици в началото на целия процес, като пациентите биха могли да сигнализират на НЗОК за нередности, разясни управителят на институцията.

Целия коментар на проф. Салчев по тези и други актуални теми, свързани с дейността на НЗОК - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: рецептилекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Независим преди 2 години
До го. От 20 години живея в Испания и ползвам електронна рецепта. Рецептата е за срок от една година, лекарствата трябва да се вземат в срок от 10 дни. Ако в България на рецепта валидна за 15 дни ѝ казват електронна нямам нищо напротив.
2
1
 
2
 
! Отговори
ГО преди 2 години
Рецептата важи 15 дни ! До тогава или трябва да си взел лекарствата или вече нямаш нужда от тях !Рецептата се издава след преглед!Няма едногодишна рецепта!
1
1
 
2
 
! Отговори
Независим преди 2 години
Електронните рецепти се издават когато определено лекарство се взема при хронични заболявания. Прави се с цел да не се издават всеки месец рецепти. Обикновено се издават за една година. После се подновяват. А хартиените рецепти винаги ще се издават , ако определено лекарство е за конкретен случай и не е необходимо вземането му за по дълъг период.