500 млрд. долара годишно са подкупите за здраве

Корупцията в сектора е с едни от най-високите размери
35
500 млрд. долара годишно са подкупите за здраве
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Международни институции от миналата година досега обявяват, че традиционно корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери. За 2019 година 500 млрд. долара годишно е била корупцията  в здравеопазването, каза пред БНР Биляна Гяурова, председател на УС на Българския институт за правни инициативи във връзка с анализ на корупционните рискове при борбата с пандемията.

Още по темата

Според нея по време на пандемията от коронавируса рисковете за корупцията са се увеличили.

"В българското здравеопазване корупционен риск се крие сред органите, които се борят с корупцията във всевъзможните национални органи и щабове, които трябваше да се справят с кризата. По отношение на болниците откриваме интересни практики като например повишаване на броя на лекуваните по време на пандемията по клиничните пътеки за оперативно лечение на изгаряния", съобщи Биляна Гяурова.

"Поискахме по Закона за достъп до информацията данни за даренията към болниците, но от голяма болница като "Пирогов" дори отговор не получихме по заявлението. Тази информация за даренията къде са отишли я има налична, но ние не знаем вътре в самата болница как те са били изхарчени?", заяви експертът.

По темата за наложените санкции от страна на САЩ над български граждани по закона "Магнитски" Гяурова коментира, че от това не следва, че в България трябва да се направи разследване по случая.

„Законът "Магнитски"  има трансгранично действие и преди да попаднат лица в този списък, е направено едно много сериозно разследване в САЩ от техните служби, а публичното оповестяване на такива лица се осъществява само тогава, когато има много висока степен от застрашаване на американските интереси, какъвто е случаят. За мен е необходимо сега да има някакво изявление от прокуратурата, тя би могла да се самосезира, но първо трябва да излезе със становище“, смята още Гяурова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 11Предложиха ми за избор на екип, защото в противен случай цитирам техни думи:"Който Ви се падне," и аз избрах екипа на лекаря, който ме прегледа в началото и ми назначи операцията. Поне се бяхме виждали два пъти. Може би ми оказа влияние една жена, която се е оперирала без избор и имаше някакви проблеми. Но извадих късмет с този екип.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6Да бе. Лекар с дамаджана ще лъжеш. Пий си ги сам.Нетъркалящи се бутилки.
10
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
ако не си здравноосигурен за какво лечение говорим изобщо и какъв избор на екип, а ако си осигурен "избор на екип" не е задължително, къде си плащал задължително избор на екип, освен ако не си имал претенции, кой ще те оперира. Казваш НЕ ИСКАМ ИЗБОР НА ЕКИП , и не плащаш нищо
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСпоред теб има ли разлика 89 г., когато си ходил с дамаджани ракия и бонбони и сега? Мисля, че сега трябва да отидеш с нещо друго!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КВИ ПОДКУПИ , БЕ...Не платихте ли за избор на екип? Защото такава е процедурата. Ако не си здравно осигурен плащаш примерно 1000 лв., ако си, 400 за "избор на екип".
7
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 НЕ Е ВЯРНО. АЗ СЪМ ОТ ПРОВИНЦИЯТА ИМАХ ПРОБЛЕМ С ОЧИТЕ И БЯХ ПРЕГЛЕДАНА В ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА ПО ВРЕМЕ НА СОЦА И НЕ ПЛАЩАХ НИЩО И НА НИКОГО. САМО ПОЛУЧИХ ЗЕЛЕНА РЕЦЕПТА ЗА ОЧИЛА С КОЯТО ИМАХ ПРОБЛЕМИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО ИМ.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само чалгясалите *** от племето на българите дават рушвети даже на докторите си защото искат да запазят националната си идентичност в европейския съюз защото са най - великата нация и всички трябвало да дават рушвети и да са с връзки .
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остана да кажат, че ГЕРБ им е виновен. Много преди 89та година беше известна поговорката, че ако искаш доктор да ти свърши работата, при него вратата се отвря само с крак./щото ръцете са заети/. Всички, които идваха от село носеха дамаджани и кошници.
4
1
 
6
 
! Отговори
НАП какво спите преди 2 години
На джоб параса бачкат докторчетата. Основно часпром с общественно подпомагане. Дерат по каса колкото може, останалото от болния докато е на легло. Нападжииите пуснете им по една данъчна ревизия да си докажат произхода на вилите, къщите и апартаментите и ще загъмят като пуканки. Ама не ви сигнализира софтуера нали мишоци. Не ви светва, че имат касова наличност. Те по софтуер са на заплата от 2000 лв. ама по-хардуер са милионери.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно им викат "бялата мафия"... Сега няма ли да ръкопляскате на "героите"? А вие ги слушате и се ваксинирате хахах ... Еми боцкайте се, да си пълнят джобчетата и така...
2
0
 
6
 
! Отговори
8-ми клас газе! преди 2 години
Ох на батяяяя! Оххх котьооооо! Аряяя паричкитее! Медицинка ша уча, мда! Медицикна! Парички ша правя
1
1
 
10
 
! Отговори
НЯКОЛКО МЛРД в РБ преди 2 години
изтичат чрез източване на Здравната каса и още толкова директно в джобовете на лекарите. За подкупите на фирмите , доставчици на лекарстава и консумативи не говорим