Американски шамар: Ясни послания към съд, прокуратура и политици

Реакцията е в контекста на изборите, смята проф. Антоанета Христова
88

Санкции за корупция от САЩ по закона "Магнитски" срещу български държавници и бизнесмени. Какви знаци трябва да разчетем в действията на американците?

"Показват знаци и държат да носят символика, която трябва да разчетем. Това не е просто някаква реакция. Тя е тук и сега в контекста на изборите. САЩ дадоха много ясни послания към съдебната власт в контекста на случая с Васил Божков. Изрично бяха подчертали неговата партия като забранена фирма. Не е редно да бъде допуснат до политически избори. Съдът разреши на "Българско лято" да стигне до конкуренция с другите партии", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в "Денят ON AIR".

Още по темата
"Второто послание е по отношение на прокуратурата и е свързано с Делян Пеевски. Щатите казват на прокуратурата: Списъкът с олигарси е много дълъг и трябва да отворите още много досиета. Твърде много обществото се е занимавало с тези имена, за да няма обратна връзка за истината. Това са два балансирани знака", посочи още тя.

За нея няма съмнение, че тези знаци водят до политическо последствие, но само ако има кой да го чуе.

"Трудно, освен финансовото ограничение, ако въобще може да има такова, може да се наблюдава друго по отношение на "Българско лято". Божков е объркан, опитва да се ориентира. Кара ме да мисля, че той не е знаел, а той трябва да знае, че тече такава процедура. Намества си тезите", отбеляза проф. Христова.

Политологът Георги Киряков заяви, че това не са знаци към обществото, както са били разчетени от някои хора.

"Това са знаци към определени кръгове, някои ги наричат задкулисие, леко плясване през ръцете. Петте оповестени имена са на изпаднали или изпадащи от политическата сцена играчи. Нито един от тях вече не е толкова активен, колкото е бил преди години", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му става въпрос за предупреждение към всички политически играчи да внимават какво правят във вътрешнополитически и в международен план. Предупреждение, че американците ще бъдат активни на Балканите. Имат тежки взаимоотношения с Русия и Турция, искат форма на контрол върху процеси в страни, за които считат, че трябва да са приятелски настроени, смята политологът.

Киряков видя политически бонус за "Демократична България" и президента Румен Радев от действията на САЩ.

"Това са тези, които те развиват от много години и ако досега нямаше чуваемост, каквато им се искаше, сега вече хората наостриха уши и е лесно да се каже от президента и ДБ: Видяхте ли, ние това го говорим от толкова време, сега го казват и нашите партньори", даде пример той.

"Това е намеса в предизборната битка. Не може месец и половина преди изборите да изнасяш бомбастична информация през официален канал. Проблемът е, че не казват в чия полза е намесата със скриването на някои имена", каза още Киряков.

Проф. Христова не се съгласи с мнението на Киряков, че актът на САЩ подкрепя президента Радев, но се съгласи, че е от полза за "Демократична България".

"ГЕРБ няма да бъде това, което много хора си представят, без тежестта и харизмата на Бойко Борисов. И сега ГЕРБ има сериозни имиджови проблеми. Възможно е сега да получат още по-малко гласове. Това е залезът на един политик, който определяше съдбините на България в продължение на 10 години. Нормално е този срив да рефлектира върху партия ГЕРБ", посочи Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха от години г-жа христова сънува мокри с бойко...е той им плаща здраво разбира се,от москва също им плащат,основна шаманка е по тв-то е,САЩ не бият шамари,спазват моралният си кодекс,...о да ама войни...войни за Свободата на убивани и ограбвани,ВСВ я спечелиха САЩ..мама меркел не може да им го прости,авери са с путин и диктаторите в източна които обслужват личната му власт и его!САЩ заявяват,че няма да толерират престъпници и мафиоти с власт и пари ограбени от Народите им...за разлика от ЕС
31
11
 
15
 
! Отговори
Въпроси-послания преди 2 години
Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС ?След кое прокурорско обвинение започнаха протестите срещу Гешев ? Кой висш държавник издигна юмрук в подкрепя на тия протести ?Кои известни политически лица взеха участие в тия протести ?Кого назначи за шеф на кабинета си служебният министър на Вътрешните работи ?"Човек" на кой висш държавник е служебният министър Бойко Рашков ?Ще изтрият ли ДНЕС тоя коментар, както изтриха предишния подобен ?Ако го изтрият, дали с това ще се изкачим в класацията за свободата на словото ?
30
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кефи ми как САЩ ни плякат шамарите за да ни стимулират. Мене много ми прави кеф кога американци ми бият шамари. Поклон пред САЩ.
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяни прости, до толкова сте неграмотни, че болшинството от вас не разбират същността на санкциите. Ако въпросните бандити нямат активи в САЩ банки и не смятат да посещават територия на САЩ, то те дори няма да разберат, че са санкционирани.
28
7
 
7
 
! Отговори
Немам търпение преди 2 години
Да видя как Тошинко целува Америка изотзадзе и плюе по Божко, който доскоро провъзгласяване за великомъченик.
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунистите дълго време лижеха братския руски ***. Явно не можеш ги отучи от лошия навик до живот. Да пробват да полижат американския задни поне, да се посмеем на резултата.
26
4
 
10
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Ей, главо-лумп ен ска, а може ли изборния кодекс за 1 седмица, до го прекроите !!!
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце е велик.Разчистиха му пътя .
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно дори не можем да се само-управляваме.дай боже повечко такива шамари по самозабравилия се български "елит"
23
3
 
10
 
! Отговори
Мая сега преди 2 години
Къде ли ще се присламчи. А тия недоубитите и те...
22
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички, които реват срещу санкциите, са храненици на Божков, Пеевски и Желязков!!!
21
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До А. .Доган е американската свещена крава.
20
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Довчерашните айййдуци,услужливо търпени от САЩ,вече не са й нужни.Нова смяна се подгатвя.
19
15
 
11
 
! Отговори
циник преди 2 години
"Американски шамар" - НЕ, "Намеса във вътрешните работи" на суверенна и независима държава - ДА ... светът не е градче "Земя" забравено от Бога в щата "Млечен път", в което САЩ е местния шериф ...
18
12
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Какви са тия ***, какви знаци и послания търсят, е батис мешниците... Държавният департамент просто се изплю върху България, като взе страна във вътрешнополитическия ни живот. Това е целият знак и послание.
17
0
 
21
 
! Отговори
А преди 2 години
Доган кога ще санкционират???
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-жо Христова,Васил Божков е нямало как да знае,че тече такова разслвдване. :)
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този закон удря само Божков,защото той има фирми,бизнес и предстоящи съдебни дела.Останалите надали имат нещо на тяхно име.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 11-ти юли всички трябва да гласуваме. Нищо друго. Само да гласуваме. Вотът е машинен. Няма мъртви души. Няма невалидни бюлетини. Няма поправени протоколи. Братя българи! Сега. Не друг път. Всички заедно.
13
5
 
13
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ми те 4 от тези 6 прокуратурата си ги разследва и имат обвинения, даже един от тях има 18 обвинения. Другия доскоро имаше имунитет, а псоледния беше някакъв заместник шеф, та сега подаде оставка! Доста добре се справя прокуратурата в интерес на истината...