Божков от Дубай: Активи в САЩ нямам, личният ми бизнес е унищожен

Според американските власти той е подкупвал държавни служители
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След налагането на санкции срещу шестима българи заради корупция от страна на Съединените щати, българската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу всички посочени. От държавното обвинение припомниха, че срещу четирима от шестимата вече има дела. Как реагираха Божков, Пеевски, Желязков и останалите трима на обвиненията?

Прокуратурата подкрепи позицията на САЩ, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава", призовавайки за единни действия против организираната престъпност и корупцията.

Още по темата
От държавното обвинение посочиха, че клиенти на прокуратурата са четирима от шестимата в списъка. Сред тях е бизнесменът Васил Божков с повдигнати задочно 18 обвинения. Според американските власти той нееднократно е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер".

От Дубай Божков коментира твърденията на САЩ.

"Кой друг е бил рекетиран? Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато плащам - какво се случва. Какво да ме притеснява? Личният ми бизнес е унищожен. Активи в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, съм подложен на санкции, а тези, които го осъществиха, като Борисов, имат чадър", заяви Божков.

Сред вече разследваните от прокуратурата са още - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите служители на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. През целия ден те не отговаряха на обажданията ни.

В писмена позиция обаче Манолев заяви, че няма обяснение за случващото се. С писмена позиция още снощи излезе и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Според САЩ той "редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. Пеевски отрече корупционни действия и предупреди, че адвокатите му зад океана ще предприемат мерки.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
14
 
! Отговори
Скоч преди 2 години
Така ги научиха комунистите а те изучиха по същия начин децата и внуците си. За да работят у учат днес в САЩ а не в Русия. САЩ защо не огласят списъците с американски граждани и наследници на комунистическо тоталитарни държавници от близкото и по далечното минало?
111
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майче припкай сега при Черепа за пари?!Ама нема!С това мутри вън и ти изгоря!
110
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското лято излезе дъждовно!
109
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма дрога няма пари!Хахаха!После все Боко вие виновен,че ви изгоряха спонсорите!
108
9
 
12
 
! Отговори
Бай Х преди 2 години
Божков не е ангел, но реално Борисов и Пеевски го съсипаха. Сега той ще съсипе тях. Това е като във филм в който лошите се застрелват един друг. От това ще спечели България. Лошото е, че допуснахме мутрите от 90те да завладеят държавата и сега си плащаме с това да сме най-бедната страна в ЕС.
107
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо чалгари стига сте приливали Пеевски към Боко!Той е човек на Доган от обръчите от фирми и предложен от Майчето за шев на ДАНС!Вие мало..умни ли сте!
106
1
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 2 години
оТцеля? Внимавал ли си в час по БЕЛ?
105
17
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Божков ще се оправи. Дъното го премина успешно , отцеля .От тук само нагоре . А при Тивката е Пеевски дъното им предстои и ще е толкова дълбоко,че никога няма да изпълзят !!!
104
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков няма да е добре, но и Бойко и Пеевски няма да са добре, така става, като се плюете един друг пред чужди институции,държави и си правите мръсотии един на друг. И едните и другите прекарани.
103
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Весо зарчето е свършен,край на комедията Всеки долар от компаниите ти включително бг.лято ще бъде следен Чичо Сам не се плаши от малки БГ магураджийски въшки,смачква ги с един пръст докато не пуснат кръв! Никой уважаващ себе си политик или държавник няма да те поздравява даже,ще те отбягват като прокажен,никой не желае да бъде свързан с престъпник премазан от чичо Сам. Сега и да ревеш колко си невинен е to late for love!Sod off!
102
7
 
15
 
! Отговори
Дубайският валия преди 2 години
Вай, вай вай... изгоря Черепчето!!!
101
1
 
3
 
! Отговори
Министърът преди 2 години
За другите униформени няма наказания има едно нарушение от един съдят по НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА ВЗЕЛА ПОДКУП ОТ ЕДНО ДЕЛО ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ ООД 2009Г. МАРИЕТА НЕДЕЛЧЕВА И ТЯ ВЕЧЕ ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА И СУРОВА ПРИСЪДА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИЗПЪЛНЯВА СЪДЕБНА СЛУЖБА ПО УКАЗАНИЯТ РЕД
100
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цяла България търкаше талончета да те обогатява .я се махай.
99
5
 
24
 
! Отговори
М дааа преди 2 години
Другарю Божков,един ден палачинката се обръща!Голямата риба просто те изяжда!Е сега и да хленчиш,мелничката вече те мели,и ще те смели до край!Ако си послушен и съдействаш може и да доживееш старини с някой малък бизнес тип магазинче за цигари и пенсиика!
98
2
 
22
 
! Отговори
Е кво толоз преди 2 години
Все пак го сритаха атове, а не магарета.
97
3
 
16
 
! Отговори
Фен преди 2 години
А за незаконните трансплантации в София в това число и на висш наш политик, отново САЩ ли трябва да ни дават жокер? Незабавни арести на длъжностни лица замесени в тези престъпления.
96
5
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Номер 76??!!Каква стана тя?!На какви акъли учиш невинното,честно бизнесменче др,ря Божков?!Ми нали Бойко е баш шефа на мафията според вашето дуднене по сайтовете?!И ако е тъй как се застрелва мафиотски бос от такава величина?!Нещо май си противоречите?!
95
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една година говори , че има даказателства за Борисов . Дотук нищо или показвай или млъквай .
94
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божковчетата изпълзяха на амбразурите тука. Бре, какви борци за подмяна.Имат основание за притеснение,паричните потоци ще секнат.
93
3
 
14
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Над Божков и Пеевски има други бандити в сянка,ксвързани с други над тях в Русия.Много бизнеси изчезнаха,както и бизнесмените през подмяната от комунистите.Е тия и ония в ареста оцеляха,защо ли.Кой уби другите?