Божков от Дубай: Активи в САЩ нямам, личният ми бизнес е унищожен

Според американските власти той е подкупвал държавни служители
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След налагането на санкции срещу шестима българи заради корупция от страна на Съединените щати, българската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу всички посочени. От държавното обвинение припомниха, че срещу четирима от шестимата вече има дела. Как реагираха Божков, Пеевски, Желязков и останалите трима на обвиненията?

Прокуратурата подкрепи позицията на САЩ, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава", призовавайки за единни действия против организираната престъпност и корупцията.

Още по темата
От държавното обвинение посочиха, че клиенти на прокуратурата са четирима от шестимата в списъка. Сред тях е бизнесменът Васил Божков с повдигнати задочно 18 обвинения. Според американските власти той нееднократно е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер".

От Дубай Божков коментира твърденията на САЩ.

"Кой друг е бил рекетиран? Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато плащам - какво се случва. Какво да ме притеснява? Личният ми бизнес е унищожен. Активи в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, съм подложен на санкции, а тези, които го осъществиха, като Борисов, имат чадър", заяви Божков.

Сред вече разследваните от прокуратурата са още - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите служители на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. През целия ден те не отговаряха на обажданията ни.

В писмена позиция обаче Манолев заяви, че няма обяснение за случващото се. С писмена позиция още снощи излезе и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Според САЩ той "редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. Пеевски отрече корупционни действия и предупреди, че адвокатите му зад океана ще предприемат мерки.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
2
 
! Отговори
хахо преди 2 години
тъпите американци 4ак сега ли разбраха 4е е подкупвал държавни служители, тия ако им бръкнеш в *** ще разберат 4ак след три дена
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрени са му видеата в Тубата, върви няколко секунди видеото и след това блокира клипа с интервюто на Божков и автоматично иска регистрация,а преди време си работеше нормално и без да иска регистрация.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме Маята по Евроком да изфъфли нещо.Ама нещо е онемяла....
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жалко за народа- а Божо ще има дооостатъчно време да играе шах в затвора, ако го пипнат разбра се
68
2
 
23
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Личния му бизнес??!! Да рекетира иманяри.Да изнася и разпродава в целия свят историческото наследство на България?!Босът на иманярската мафия!Неговия копой Христосков например,ако намереха монета в един обикновен човек,го арестуваха и разкарваха с месеци,а и с години!Можеха за една статуетка да те вкарат в затворът!А тоз де бело се рко колекция от 10 000 артефакта,с най ниска цена 250 000 евро и нагоре!Другия бизнес търкане на билетчета?!Бойко да се чуди как да дига пенсии,тоз да ги засмуква
67
1
 
12
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Жив да го оплачеш Божков, нищичко си няма вече. Жалко че обичаше толкова шаха, а събитията го свариха неподготвен.
66
2
 
17
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
И каква е истината?Че мутрите превзеха държавата по мутренски,а кой ги създаде?Нищо не почва от Борисов,червените да не се крият зад гърба му,защото тяхната партия е причина за упадъка и грабежа.И как точно Борисов рекетирал създателя на хазартната империя която се разрастваше всеки ден на макс?Кой кого е рекетирал?
65
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и Божков може да е престъпник,обаче казва истината.Бойко Борисов е рекетьор!
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦРУ знае всичко за всички.
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бате Лойко ,още като мутра , като е гледал какви паре кърти Черепа десетилетия наред-сън не го е хващалоЛегне си вечер до зайчарника, върти с се на сламата и брой. Брой, брой и ги докарва до милиард. Като хванал властта си е поискал законното. И Черепа дал 67 милиона , *** щипнал 700 милиона от бюджета. И всички били доволни. Ама Деблян, лакомо момче рекъл на Лойко-събаряме цялата барака , ако не даде 50%. Черепа отказал и Тримата Шишковци му отнеха целия бизнес. Т.е-главозамаяха се от успехи
62
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
По хубава музика за хорските уши не може да има от "бизнеса ми е напълно унищожен".Божков,Божков,ето и на теб ще се наложи да разбереш значението на народната ни мъдрост,че д у п е знае две и двеста.
61
5
 
4
 
! Отговори
всеки боклук преди 2 години
има право на медийно отразяване, особенно ако е собстевеник на медии
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма активи в САЩ,но има в Дубай и на др.места.Що му е САЩ като тук може да издевалства и създава държава в държавата.Монополната национална лотария как се създава,с подкуп или с рекет?На всяка спирка лафка и талони които като ценни книжа които не минават през каса.А хвани му края.Божков ти си изнудвача,навсякъде пуснаш свои хора в правителство,НС,институции,полиция ,един по един изкачат,дори в служебното в МВР и никой не оспорва,приемат ги.Това с каква цел е,да те подкупват или за свои цели
59
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе някой знае ли, чувал ли е нещо къде се покри Мая Манолова след твърденията на американските власти
58
3
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Хората на Москва в България взеха да гърмят един след друг...
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков: Ходих до Белград, не ме пуснаха в затвора да говоря със Сретан ЙосичХазартният бос към САЩ: Ако Бойко е Ваш *** син, вземете си го !
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато желаещите да влизат в политиката и кандидатите за депутати станат дефицит, чак тогава може да означава, че Корупцията е на изчезване. А щом само половината от избирателите изобщо не гласуват, това е индикатор за наличието на повсеместна корупция !
55
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а свързаните и навързани като черва за Божко -Мая, отровното трио, Румбата тях няма ли да ги подведат за парите които вземаха за протестите. Мая дори я има на камерите как ходи при спосора си-Божо, за милостиня и захранка
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо този настоящ политически лидер не е в листа с останалите .
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нееднократно подкупване на държавни служители,сред тях настоящи политически лидери,с което се намеква,че има отворена държавна сметка за тази цел за преводи на подкупа към държавната хазна за което и която би трябвало да са известени открай време на всички държавни и политически лица изпълняващи държавни длъжности към които се стремят партиите с листите при изборите общи и местни с назначения им по места за служба на обществото щото туй са парите на обществото и излиза,че някои от него подкупват