Божков от Дубай: Активи в САЩ нямам, личният ми бизнес е унищожен

Според американските власти той е подкупвал държавни служители
170

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След налагането на санкции срещу шестима българи заради корупция от страна на Съединените щати, българската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу всички посочени. От държавното обвинение припомниха, че срещу четирима от шестимата вече има дела. Как реагираха Божков, Пеевски, Желязков и останалите трима на обвиненията?

Прокуратурата подкрепи позицията на САЩ, че "върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава", призовавайки за единни действия против организираната престъпност и корупцията.

Още по темата
От държавното обвинение посочиха, че клиенти на прокуратурата са четирима от шестимата в списъка. Сред тях е бизнесменът Васил Божков с повдигнати задочно 18 обвинения. Според американските власти той нееднократно е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер".

От Дубай Божков коментира твърденията на САЩ.

"Кой друг е бил рекетиран? Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато плащам - какво се случва. Какво да ме притеснява? Личният ми бизнес е унищожен. Активи в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от рекет, отнемане на имущество, съм подложен на санкции, а тези, които го осъществиха, като Борисов, имат чадър", заяви Божков.

Сред вече разследваните от прокуратурата са още - бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бившите служители на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. През целия ден те не отговаряха на обажданията ни.

В писмена позиция обаче Манолев заяви, че няма обяснение за случващото се. С писмена позиция още снощи излезе и бившият депутат от ДПС Делян Пеевски. Според САЩ той "редовно е бил замесен в корупция, използвайки влиянието си и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. Пеевски отрече корупционни действия и предупреди, че адвокатите му зад океана ще предприемат мерки.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо САЩ не са съгласни с лакардиите из медиите в България. Имената на Борисов и Гешев не се споменават в санкциите. Но доста хора в България се имат за по-информирани от ЦРУ. Във всеки случай удара на САЩ срещи Божков е шут в задните части на Радев.
31
1
 
21
 
! Отговори
Е, бравос преди 2 години
Прав е Черепа като казва, че няма активи в САЩ.Далаверата е с руснаците или там, където няма да те търсят за данъци.Бившата министърка от Австрия, която танцува с Путин,е назначена като директор в Роснефт.Машалла,евала,ол райт...
30
2
 
23
 
! Отговори
Божков преди 2 години
Говори и, не ни пречиш, но не подценявай интелекта на хората, зо които ти си само поредният провалил се престъпник. Жалък индивид, но най жалкото е, че не разбира колко е не съществен и не значим за милиони българи .
29
11
 
6
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 2 години
Имал съм среща не официална във Банско със бившият премиер Бойко Борисов на ГЕРБ и със Божков Илчовски на правихме фалит на КТБ покрихме някой висши лица от и прокуратурата и МВР Мафията Парите са във швейцарски банки прехвърлени всичките във държавата са замесени със кражба на европейската централна банка
28
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков теб те санкционираха защото не си си платил бе братче. Я виж банкялията как навреме се усети откъде е вятъра. Набу.та на краварите 3 милиарда за несъществуващи летящи щайги и сега ни лук ял ни лук мирисал. Никой не го пипа въпреки че му знаят досието на Мутра. Който си плаща не го барат. Лошото е че ние ше му плащаме милиардите с които се е откупил. За 10 години 20 милиарда ни нацепи да плащаме плюс предишните 40 та станаха 60 милиарда.И най нагло ни гледа и казва че и стотинка нее взел.
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБойко е *** син на ДС, а ДС работи за ЦРУ, това казаха неотдавна в Тубата.
26
5
 
11
 
! Отговори
Браво на САЩ преди 2 години
Ами прави са САЩ, държавните чиновници които са били лоялни към САЩ не са виновни, че са взимали подкупи, виновни са тези които са ги подкупвали.
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
500 милиона бяха подарени от парите за малкия бизнес на Делян Пеевски от гербавите в ББР, които най-нагло реваха за реваншизъм и политически чистки! Сега ще дадете ли информация за нашите пари от нашите данъци вече?!?
24
2
 
12
 
! Отговори
а САЩ защо? преди 2 години
А САЩ защо налагат санкции само на тези 4ма или 6ма? Само те ли са корумпирани, те ли са най-корумпираните? Или има и други, и защо САЩ не наложиха санкции и на другите?
23
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза,че Бйко Борисов е абсолютен престъпник!
22
13
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
Според хамериканците,само даващия подкуп ,е виновен и се наказва,а получаващия,подкуп е борец срещу корупцията.Чичо САМ,стана смешен с това определение,за божков,цитирам "той подкупвал държавни служители",питам господата,имат ли копия,от приходните ордери,с които държавните служители,са внесли сумите взети от тях,като подкуп,от божков,има специална сметка,за такива приходи.
21
7
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мачкай Джо! Само ГЕРН - победа!
20
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се намесиха, защото видяха, че Радев отива твърде далеч
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков има две висши образования ,да не мислите че от 30 г.пасе трева ,всички правителства е минал и вероятно си е плащал ,но герба излязоха много алчни)вероятно няма пари в Сащ ,но защо чак сега американците се загрижиха за нас ,и ЕС мълчаха ,Борисов първи е научил защото посланичката го извика ,явно се имат ,та и всички служби си затваряха очите ,а пък крадливата ДПС искала доказателства ,а бря кои сте вие ?ББР подари милиони на най богатите хора ,и било пък банкова тайна ,тия да върнат парите
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, то и прасето Пеевски купи Технополис с парички, спестени от закуски. Самата невинност са и двамата.
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личи си, че Божков си е булгаристанско момче - не се усеща къде е нагазил и кой ще го бие през ръцете. Американското правосъдие не е като нашето, където можеш да лъжеш и да оказваш натиск над съдии, прокурори и политици. Ще му се стъжни много бързо, както го е подкарал с лъжите.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков: Ходих до Белград, не ме пуснаха в затвора да говоря със Сретан ЙосичХазартният бос към САЩ: Ако Бойко е Ваш *** син, вземете си го!
15
10
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
На гербераста му пляскаш доклад на челото със санкции основно върху гербери и други техни ортаци. С оглед близките отношения на корумпираният лидер с Меркел не са го назовали и него, а те милите герберастчета забелязват ударения и тайно поставени препинателни знаци от илюминатския код който ще спаси гербавите! :D:D:D
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам, никой не го е еня за България, а българските политици са се свили от страх, това трябва да е за урок на всички, да не се топят пред чуждите и чужденците, а да се разберат помежду си,вътре в България, защото се разбра, че само използват кавгите помежду ви за чужди цели и против България и против вас самите и всички оставате с пръстче в уста,а някои ще платят и с живота си! Не се клепайте един друг!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой забеляза ли ударението в казаното от висшия щатски служител Пол Ахърн?"Ще работим с българските ПРОКУРОРИ срещу корупцията.."С половин уста бяха споменати и "други правоохранителни органи"Никъде нямаше дума за Българския Съд,Г-н Лозан Панов! След съдия Миталов явно бг съда е гнила ябълка за САЩ.