Спре ли работа джипито, да се информират пациентите му

70 000 българи останали без личен лекар
33
Спре ли работа джипито, да се информират пациентите му
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Диана Ковачева настоява гражданите да бъдат информирани при прекратяване на договорите на избраните от тях общопрактикуващи лекари със НЗОК. 

Тя изпрати препоръки на Националната здравноосигурителна каса и здравния министър д-р Стойчо Кацаров да се заемат с този проблем заради голямото количество жалби изпратени до нея.

Обезпокоена съм от постъпващите жалби от граждани по този въпрос, пише Ковачева в позиция.   

По официални данни 73 лични лекари през 2020 г. са прекратили по различни причини своята практика и договори с НЗОК, но техните пациенти, които са средно между 1000 и 2000 души, са разбрали този факт едва след като са потърсили джипито си във връзка със здравословен проблем. Това, по груби изчисления, засяга над 70 000 души, обясни омбудсманът.

Тя припомня, че вече два пъти е поставяла този проблема на вниманието на Здравната каса, но и до момента в получените отговори НЗОК не се ангажира с предприемане на конкретни действия за неговото решаване.
Повод за поредното писмо на Диана Ковачева е информацията за разработването на приложение, чрез което НЗОК и договорните й партньори ще могат да информират здравноосигурените лица с SMS или по друг достъпен начин за дейности, касаещи медицинското им обслужване.

Омбудсманът настоява в приложението да бъде включен модул за незабавно информиране на здравноосигурените лица при прекратяване или подадено заявление за прекратяване на договорите с НЗОК на избраните от тях общопрактикуващи лекари, така че гражданите да не бъдат поставяни пред свършен факт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Аз го казах: преди 2 години
Опитват се да ме убият, вие не ме взимате насериозно, и друго казах, че ще ми затворят завинаги вратата. Сещате ли какво значи това! Искам броя на цивилните "комунисти" мъртви за последните 30 години.Искам да погледнете демографията - кой умира най-бързо в света.И си задайте един въпрос: Какво е това, което се случва в началото на 21 век?По мирно уж време!Дали не сте лицемери?
9
2
 
0
 
! Отговори
След връщането тук преди 2 години
Кой мислите помага на месията спасител .... БПЦ ...видите ли гробищата? Колко ли мразиш България Симеончо? Колко недорасло сериино убииче си?Закона да убива, а не ти! Ония ден специална акция на БПЦ - водосвет за загиналите за свободата на България! И взел по два лева попа. Тридесет сребърника на Юда. Колко трогателно!
8
3
 
0
 
! Отговори
Между другото: преди 2 години
След изгонването им от България, знаете ли колко би озверяло същество,което е отгледано, а предците му са пратени тук да довършат тоя оцеляващия като плъх номадски народ.Представяте ли такава гад отгледана да убие тоя народ да го изгонят преди да си свърши работата?Георги Марков има сведения, че Георги Марков не е бил единствения българин убит от Сакскобурготски-журналист не знам си какво,но за Симеон 2 той е бугарче лесно за убиване, което ще вдигне Европа срещу Живков,ако успее да му го лепне!
7
2
 
0
 
! Отговори
Има такива хора: преди 2 години
Вярват, че колкото повече се мъчи един човек докато е жив, толкова повече ще го обича християнският бог след като умре. Има и такива убийци - превръщат жертвите си в мъченици след което ги убиват, но те самите никога не са такива мъченици, могат да го правят на другите, но не и на себе си. И казва: Ще е по-добре за теб.Което ги прави садисти и сериини убиици.Които цъфтят в отсъствие на държава.
6
2
 
1
 
! Отговори
Така фенове на САЩ преди 2 години
Забравяте, че вашата страна е страната с най-много сериини убиици след 30 години да бъдем като САЩ дали да не се е пръкнал и тук един.
5
2
 
0
 
! Отговори
Има такива хора: преди 2 години
Вярват, че колкото повече се мъчи един човек докато е жив, толкова повече ще го обича християнският бог след като умре. Има и такива убийци - превръщат жертвите си в мъченици след което ги убиват, но те самите никога не са такива мъченици, могат да го правят на другите, но не и на себе си. И казва: Ще е по-добре за теб.Което ги прави садисти и сериозни унищожи.Които цъфтят в отсъствие на държава, която не знае как да каже на свещениците да си го заврат в *** тоя бог и неговите светци мъченици
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нв само! Трябва и да се обаждат при задължителни ваксини и годишни профилактични прегледи!
3
5
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
нямаме нужда от лични лекари това са едни диспечери за 3 месечна рецепта плащам3 лева потр такса сега излиза колко е необходима така наречената електроннарецепта разликата е че сега няма хартия иначе всичко си остава по старому излизашот софия за 6 месеца и се връщаш винаги при личния лекар за въпросната ел рецептаза мен това е огромен обир на общ ресурси толкова очаквания и накрая едно голямонищо едни фирми са усвоили огромна сума за тази измишлъотина
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адмирации на тази жена.Този казус го преживях.Просто лекарката изчезна от адреса.
1
6
 
7
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Откакто съществува тая службица, едно смислено нещо не е направила за Народа на България...Нула...