Стоев: С Русия искаме да развиваме прагматични отношения

Външният министър обсъди туристическия обмен с руския посланик
43
Стоев: С Русия искаме да развиваме прагматични отношения
Снимка: МВнР

Между България и Русия съществуват дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев, който прие посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Двамата са обсъдили развитието на отношенията между България и Русия на основата на равнопоставения политически диалог и взаимноизгодното сътрудничество, включително в сферата на туризма, културата, науката и образованието.

Стоев подчерта, че в отношенията си с Русия страната ни се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите - членки на ЕС и НАТО.

"Искаме да развиваме отношения, основани на равнопоставеност и прагматизъм", изтъкна външният ни министър, цитиран от МВнР.

Той подчерта необходимостта от конструктивен диалог между Европейския съюз и Русия по международни въпроси от регионално и глобално значение. "Глобалните предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват обединен подход и солидарност", изтъкна Стоев.

Сред темите на разговора бе и активизирането на туристическия обмен в условията на подобряване на епидемичната обстановка в България.

Министър Стоев подчерта, че българската страна е предприела всички необходими стъпки, за да гарантира сигурността на туристите през летния сезон. В тази връзка той напомни, че българските власти са отправили предложение към Русия за възстановяване на редовните граждански полети между двете страни и помоли руското посолство за съдействие.

В отговор посланик Митрофанова увери, че руското посолство е активно ангажирано и съдейства за положителното разрешаване на въпроса за възобновяването на самолетните полети към България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
11
 
26
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Какви приятелски отношения със Сибирската Мечка. Дето ни унищожи като европейска държава, унищожи нацията ни , стопанството ни, Създаде "македонци" през времето на Окупацията 1944-1989 г.
1
26
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Тоя май е национален предател! Какви равнопоставени отношения с най-голямата страна в света, бе! И какъв е този "прагматизъм"? Ти забрави ли кой те освободи от фашистко робство, а?