Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на "Магнитски"

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?
157

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания. Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски".

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право Христо Христев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки",

Според Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени. Ако искат да развиват някаква икономическа дейност зад Океана, ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си.

Eкспертът е категоричен, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай.

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Какво ще кажеш за VISA, Mastercard, American Express и тн? Всички тези системи за разплащания са американски и там плащане йок! БлокажЩе ползват само руските...
18
1
 
17
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Сега Шиши дали ще си плаша кредита от половин милиард към ББР?
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закона Магнитски е като закона срещу незаконно забогателите преди 1944 прилаган от комунистите в Българияия а преди ВСВ в нацистка Германия са отнемали парите и имотите на евреите
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искам да попитам запорирали ли са сметките на подкупвания политик?
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малии то стана интересно сега какво ще прави тикво1а от банкя като и той е в торбата бочко купи си кремче бочко .....ще ти трябва
14
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До 6 тигъраМноого си зле...
13
4
 
2
 
! Отговори
до 15 Фашизъм преди 2 години
С тоя ковид каква 2030 мечтаеш?Ти знаеш ли какъв щам наесен ще ни пуснат?Маските ще ти се видят рай!!!!Само избрани ще оцелеят до 2030 и най-малкия проблем ще ти бъде как ще плащаш....
12
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Бибитко шкафчето не могат да запорират, тъй че ние от ГЕП пак ще сме добре
11
13
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПЕЕВСКИ ЗНАЕ КЪДЕ СА СМЕТКИТЕ НА БОРИСОВ ЩОТО ТОЙ И ОЩЕ НЯКОЛКО ИНВЕСТИТОРА КУПИХА БУЛГАРТАБАК И ПЛАТИХА 10% ОТ СТОЙНОСТТА НА СДЕЛКАТА ПО СМЕТКИТЕ НА БОРИСОВ ЗА ДА Я ОДОБРИ! И ТОВА Е ЛИЧНО ОБЯВЕНО ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ!
10
5
 
30
 
! Отговори
emigrant преди 2 години
Черепа и Дебелянчо глътнаха водица,а покрай тях да се стяга и Доганя!!Американците са на принципа казвам ди дъще,сещай се снахо!!Нищо лично и политическо!Завират ти боксовата ръкавица в носът и ти обясняват,че се приключи с игричките!!Ако искаш да живееш в техния демократичен свят,ще слушкаш,папкаш и ще се движиш по законите на нормалността и човечеството!!Ако се правиш на мафиот и рутиш държавността и народът си,духаш супата от 100 метра,че пари!!
9
6
 
6
 
! Отговори
Фашизъм преди 2 години
Като минете на електронни парички до 2030г. всички дето се подигравате долу ще видите. Големите престъпници няма да ги пипнат ама вас.... Помните ли случая с Желяз?
8
13
 
7
 
! Отговори
Ооо тигре тигре... преди 2 години
Само който има шкафче е вървежен вече!Кеш и злато в кюлче бате!Иначе стари бабиички!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега какво?Пеевски няма да може да си купи една баничка ли?хахахахаха!Ще заслабнее....
6
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
питайте гн Борисов дали са запорирали сметките на дъщеря Му в САЩ и ще мръднем на 110 място
5
6
 
28
 
! Отговори
тигъра преди 2 години
Ура.От много години съм си мислил и съм искал швейцарко правителство.Евала на американците.Без да са в правителството,ще вземат да ни помогнат да си оправим държавата.
4
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сасипаха активите на - герб
3
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКТИВИТЕ НА БОЖКОВ СА ВЪВ КИПЪРСКИ ОФШОРКИ КАТО СИНИСТРО И МОЛЕСТО ! САМО ОТ МИНОРИТАРНИТЕ АКЦИОНЕРИ НА ХОЛДИНГ ПЪТИЩА БОЖКОВ ПРИБРА 50 МИЛИОНА!
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиши няма и стотинка на негово име, всичко вече е прехвърлил на "мама"
1
10
 
0
 
! Отговори
чорапобияч преди 2 години
побегнал съм за сащ