Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми

Кабинетът обяви гаранционна програма, 60/40 продължава с останалите пари
Обновена: 4 юни 2021 14:27 | 4 юни 2021 12:12, Веселина Йорданова
174
Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми
Снимка: БГНЕС

Икономиката върви към възстановяване и връщане към нормалните нива на заетост. Това заяви вицепремиерът Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет за мерките за бизнеса.

По думите му нивото на безработица към 2 юни e 5.65%, като на годишна база намалява с 37%.

Донев съобщи, че миналата седмица е имало активни разговори със социалните партньори за съществуващите досега мерки за подкрепа и за бъдещи такива.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ от 1.5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван, е малко над 1.4 млрд. лева, тоест остатъчният е около 100 млн. лева, стана ясно от думите на Донев.

Нямаме актуализиран бюджет и разходните пера са много лимитирани, напомни икономическият министър Кирил Петков.

Той обяви, че кабинетът предлага гаранционна програма с участието на банки в общ размер близо 2.5 млрд. лева с разрешението на ЕК. Българската държава е партньор в нея и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

Петков каза, че по този начин се "развързват ръцете на банките" и средствата ще отидат в посока най-полезна за българската икономика за работата на малкия и средния бизнес. Тези нови кредити няма да имат нужда от обезпечения.

Ще се кандидатства в рамките на 10 дни, като ще може да се вземе кредит за 7-годишен период в размер до 70% от приходите на съответната фирма за 2019 или 2020 г. Документи ще се представят за работа на фирмата в последните 3 години.

От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюжета, без да се увеличава дефицитът, да се преструктурира разходната част и да се съберат повече приходи. Тя ще бъде внесена при наличие на работещ парламент.

По думите му, ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета, без да се натоварват следващите поколения с допълнителни дългове.

Държавата не произвежда пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, посочи Василев. По думите му МФ работи в две насоки - по-висока събираемост на приходите и ефективност на разходите.

На въпрос кой ще проверява ситуацията около фирмата на шефа на НАП Румен Спецов министърът посочи, че това ще е прокуратурата. Василев каза, че за момента е доволен от работата на Спецов.

На въпрос дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ министърът каза, че у нас няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. Очаквайте включване по-късно днес, посочи финансовият министър.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само питампродал е фирмата си на клошар от факултето!цялата ни държава в момента е собственост на клошар!
114
2
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Защо специалиста по укриване на данъци, който е начело на нап все още не е уволнен. Според запознати за 5 минути може да се установи, че след като са го проверили той е искал разспочка от 1 месец, през които време е продал фирмата си на поставено лице. А министърът на икономиката и този на финансите го укриват.
113
2
 
3
 
! Отговори
Том преди 2 години
Глупости, по тея гаранц схеми се работи отдавна, поне 70% от фирмените кредити в търг банки са по ббр, cosme, jeremie... Тоя пумпал нефелен да не представя за нововъведения неща, които са отдавна работещи
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радевата шайка да отговори какво се случи с НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ- пускайте я за да могат средствата да идват по бързо към БГ- НЕ БИЛА ''АМБИЦИОЗНА"- САМО ТОВА УСПЯХА ДА ИЗМИСЛЯТ ТИА СПЕЦИАЛИСТИ....АМА НАЛИ БЮДЖЕТА БИЛ СЪСИПАН- ДЪРЖАВАТА РАЗВЪРЗВАЛА..
111
1
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Държавата ще гарантира, не обезпечени кредити на закъсали фирми, това е начин за легално източване на 2,5 млрд от събраните пари във фискалния резерв. Целия цирк с ботафорните "разкрития" и чистата в службите са незаконни, а целта е разграбване и сриване стабилна държава.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето от държавната администрация са пенсионери. Получават пенсия и заплата едновременно.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата само пречи, и корумпира.
108
1
 
7
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
Къде е Спецоооф
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е ЦАРСТВОТО НА *** ФИРМИ,КОИТО ПЕРАТ МИЛИОНИ НА МАФИЯТА.НИКОЙ СЕРИОЗЕН ИНВЕСТИТОР НЕ ИСКА И СТОТИНКА ДА ВЛОЖИ В ТАЗИ ПРОГНИЛА ДЪРЖАВА.БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА ЕС,НО ВЪПРЕКИ ТОВА ГЕРМАНИЯ ПРЕДПОЧИТА ДА ИНВЕСТИРА ПАРИТЕ СИ И ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНОТО СИ ПРОИЗВОДСТВО В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ,КОИТО НЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА ЕС!
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ДЪРЖАВАТА "РАЗВЪРЗВА РЪЦЕТЕ"НА ЧАСТНИТЕ ТЪРГОВСКИ БАНКИ ДА РАЗДАВАТ ПАРИ БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО МОМЕНТА,В КОЙТО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СПАСЯВА ТЕЗИ ЧАСТНИ БАНКИ...И ПОЗНАЙТЕ ОТКЪДЕ ЩЧЕ ДОЙДАТ ТЕЗИ ПАРИ-ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ.КОЛЕЛОТО СЕ ЗАВЪРТА В СЪЩАТА ТАЗИ ПОСОКА,КОЯТО НИ ДОВЕДЕ ДО НАСТОЯЩАТА КРИЗА.
105
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 2 години
Сега Шиши и мафията ще се явявт за финансиране със стотици малки и средни форми без никаква дейност. Просто ще променят схемата, нищо друго няма да се случи. Те държат цели региони със заплахи, шпиц команди, и т.н. Никой не иска да прави бизнес вече в тази държава.
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкянска лимонада
103
0
 
9
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
Хехе нищо няма излезе от това. Защо решихте че банките ще се засилят да дават необезпечени кредити?
102
0
 
13
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
#Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС?! #Кой, #Кой, #Кой?
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червена Боза
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да не се меси в работата на банките -БСП каша
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА СА СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАР КАКТО КАЗВА НАРОДА...ХАРЧИМ ПАРИ,КОИТО НЕ СА НАШИ.НЯМА КАК БЪЛГАРИНЪТ,КОЙТО Е С ДЪЛБОКО ВКОРЕНЕН ЖИВКОВИСТКИ МАНТАЛИТЕТ ДА ПРИЕМЕ АМЕРИКАНСКИЯ НАЧИН НА КАПИТАЛИЗЪМ.
98
6
 
2
 
! Отговори
Ашколсун,кьопоолар преди 2 години
Добре тръгнаха нещата.За по малко от месец направиха това,което нинова не мажа да направи за десетилетие.А уж е "опозиция"Следващите от ДБ и ИТН трябва да направят пълна ревизия и конфискация на заграбеното.Нямам нищо против да се дават парите на млади семейства,които тук ще отглеждат децата си.А не като сегашните.Винетка и Рафаил американски граждани...
97
1
 
8
 
! Отговори
ОПАААААА преди 2 години
Не могат да ползват пари щото нямат лимит и за да покажат колко са загрижени за "малкия бизнес " обещават държавно обезпечение към търговските банки. След изборите ще го духат новите управляващи с невърнати кредити "Държавата не произвеждала пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми." Ех че умно,само *** харварски ученик може да го измисли.
96
1
 
10
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
С 40% са скочили цените на строителните материали. Не си ли заделяте някой лев в оръщение с долар, евро след три -5 месеца ще се гледате умно.Виденовата зима ще се повтори. Нищо ,че сме във валутен борд. За една нощ се случват най-лошите неща. Опичайте си работата, защото с тези сталинисти, комунисти, мадуристи да не затънем, като Латинска Америка. 1% доверие им нямаме на тези днес.Бацето си е отишъл вече,но децата искат маратонки....