Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми

Кабинетът обяви гаранционна програма, 60/40 продължава с останалите пари
Обновена: 4 юни 2021 14:27 | 4 юни 2021 12:12, Веселина Йорданова
174
Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми
Снимка: БГНЕС

Икономиката върви към възстановяване и връщане към нормалните нива на заетост. Това заяви вицепремиерът Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет за мерките за бизнеса.

По думите му нивото на безработица към 2 юни e 5.65%, като на годишна база намалява с 37%.

Донев съобщи, че миналата седмица е имало активни разговори със социалните партньори за съществуващите досега мерки за подкрепа и за бъдещи такива.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ от 1.5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван, е малко над 1.4 млрд. лева, тоест остатъчният е около 100 млн. лева, стана ясно от думите на Донев.

Нямаме актуализиран бюджет и разходните пера са много лимитирани, напомни икономическият министър Кирил Петков.

Той обяви, че кабинетът предлага гаранционна програма с участието на банки в общ размер близо 2.5 млрд. лева с разрешението на ЕК. Българската държава е партньор в нея и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

Петков каза, че по този начин се "развързват ръцете на банките" и средствата ще отидат в посока най-полезна за българската икономика за работата на малкия и средния бизнес. Тези нови кредити няма да имат нужда от обезпечения.

Ще се кандидатства в рамките на 10 дни, като ще може да се вземе кредит за 7-годишен период в размер до 70% от приходите на съответната фирма за 2019 или 2020 г. Документи ще се представят за работа на фирмата в последните 3 години.

От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюжета, без да се увеличава дефицитът, да се преструктурира разходната част и да се съберат повече приходи. Тя ще бъде внесена при наличие на работещ парламент.

По думите му, ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета, без да се натоварват следващите поколения с допълнителни дългове.

Държавата не произвежда пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, посочи Василев. По думите му МФ работи в две насоки - по-висока събираемост на приходите и ефективност на разходите.

На въпрос кой ще проверява ситуацията около фирмата на шефа на НАП Румен Спецов министърът посочи, че това ще е прокуратурата. Василев каза, че за момента е доволен от работата на Спецов.

На въпрос дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ министърът каза, че у нас няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. Очаквайте включване по-късно днес, посочи финансовият министър.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Според мен международните банки имат ресурс да залеят със златен дъжд българската икономика, само където насреща няма идеи, иновативност,нови технологии, качествен и ефективен труд!Малките фирмички не правят икономиката, икономика и повишаване стандарта на живот правят големите корпорации като Пфайзер и Майкрософт, или Газпром и Атомстройекспорт!Но българският селянин *** само може да експортира един кух балкански череп без никакви идеи и смисли!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента е лято и икономиката живва защото вируса намалява, значи 60/40 трябва да се спре и да се запазят средствата (нали и безработицата 5.65%), за да се пусне пак ноември, декември, ако удари нова вълна, ако не, да се върнат предсрочно някой от външните кредити.
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става, другаре, служебното правителство започна да раздава 7 годишни кредити без обезпечение и проверка. ТАКА ли ще борите корупцията и "мафията"?
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново сезонната заетост сваля безработицата, нищо не се връща към нормалното. Ще почакаме 1-2г. да стъпим на някакво ниво близко до 2018-2019г.
71
1
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Чак сега ще почне голямото източване, като развържете ръцете на андрешковците и братчетата на Гаврош, дето все реват че са прецакани ... зарежете и обезпеченията щото те няма и какво да заложат освен социалните си помощи и големите си претенции ... !!!
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо,че и Шиши го блокираха,а той и негови фирми държат парите на бац.Всичко ще лъсне.Скоро.
69
0
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Сега на фирмите на верните другари от ДС ще се отпуснат НЕобезпечени кредити. Нататък филма сме го гледали 1996г. ЧЕРВЕН ПОЗОР!!! До изборите какво ли още ще надробят другарите?
68
2
 
11
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Дайте бе, дайте кредити на малките фирмички, за да могат собствениците да си купят нови имоти и коли, селяни прости!!!Агент Джес Брамоче Фаламбоче!ЦРВУ!!!
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орлов мост няма да има ,черепа го блокираха,пари няма.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментирайте си за успокоение.Но какво ви чака...не ми се мисли!
65
0
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мдааа, а икономическият министър /Джон Траволта/ Много се наточил да фалира ББР, ама греда :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
64
1
 
10
 
! Отговори
Орлов мост преди 2 години
днес дали ше има протести че съм закъсал за пари ?
63
0
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
До та тъй. А така, пропуснал си и парцела на Марс, другарю. Ама и на теб, като на много други, да ти напиша. Имаш ли т. нар. ДОКАЗАТЕЛСТВА? Или само си проветряваш устата?
62
2
 
13
 
! Отговори
Янев преди 2 години
До Анонимен "Кой назначи Спецoв?" Ами, аз го назначих, но не си спомням кой ми го предложи. Не съм сигурен, но може пък да се окаже добър, де да знам аз!
61
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А върха на сладоледа е гаврата с живота на хората.Да плащаш на бедни украинци да си дадат бъбреците,за да ги присаждат на богати евреи....нямам думи.Ако не друго,това ще ви изяде тиквите.
60
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Що за идиотизъм,нали тези фондове били откраднати от някакэв си Бойко Борисов а сега се оказа,че са налични. А Бе ийййй, Вие за луди ли ни имате??????????????????????????????????
59
0
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мдаааа, а Станишев и Масларова пращаха пенсионери зимата на море в "наши" хотели на държавна издръжка. Все верни другари - партизани :))))))))))))))))))))))))))))))))))
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Та тъй "Как да обясним ..." Ами как, това са ви подали от руската агентура, това "обяснявате".
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До обяснение. Глу.пости си написал.
56
10
 
1
 
! Отговори
Та тъй преди 2 години
До ЗозоПравя,другарю.Фалирам КТБ,примерно и кредитите на Шиши отиват на кино.Но как да обясним кюлчета,пачки,дворци за либовници в Барцелона,апартаменти на Сан Стефано ,сметки в оШфорки и прочие.От една заплатка?Не може да бъде!