Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми

Кабинетът обяви гаранционна програма, 60/40 продължава с останалите пари
Обновена: 4 юни 2021 14:27 | 4 юни 2021 12:12, Веселина Йорданова
174
Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми
Снимка: БГНЕС

Икономиката върви към възстановяване и връщане към нормалните нива на заетост. Това заяви вицепремиерът Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет за мерките за бизнеса.

По думите му нивото на безработица към 2 юни e 5.65%, като на годишна база намалява с 37%.

Донев съобщи, че миналата седмица е имало активни разговори със социалните партньори за съществуващите досега мерки за подкрепа и за бъдещи такива.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ от 1.5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван, е малко над 1.4 млрд. лева, тоест остатъчният е около 100 млн. лева, стана ясно от думите на Донев.

Нямаме актуализиран бюджет и разходните пера са много лимитирани, напомни икономическият министър Кирил Петков.

Той обяви, че кабинетът предлага гаранционна програма с участието на банки в общ размер близо 2.5 млрд. лева с разрешението на ЕК. Българската държава е партньор в нея и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

Петков каза, че по този начин се "развързват ръцете на банките" и средствата ще отидат в посока най-полезна за българската икономика за работата на малкия и средния бизнес. Тези нови кредити няма да имат нужда от обезпечения.

Ще се кандидатства в рамките на 10 дни, като ще може да се вземе кредит за 7-годишен период в размер до 70% от приходите на съответната фирма за 2019 или 2020 г. Документи ще се представят за работа на фирмата в последните 3 години.

От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюжета, без да се увеличава дефицитът, да се преструктурира разходната част и да се съберат повече приходи. Тя ще бъде внесена при наличие на работещ парламент.

По думите му, ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета, без да се натоварват следващите поколения с допълнителни дългове.

Държавата не произвежда пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, посочи Василев. По думите му МФ работи в две насоки - по-висока събираемост на приходите и ефективност на разходите.

На въпрос кой ще проверява ситуацията около фирмата на шефа на НАП Румен Спецов министърът посочи, че това ще е прокуратурата. Василев каза, че за момента е доволен от работата на Спецов.

На въпрос дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ министърът каза, че у нас няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. Очаквайте включване по-късно днес, посочи финансовият министър.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Въпрос: О т къде в КТБ Гоце Първанов имаше 8 милиона лева?
54
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Поредната глу.пост на служебния кабинет. Също като програмата за пионерските лагери, която върви към пълен провал.
53
14
 
2
 
! Отговори
Обяснение преди 2 години
До АнонименЗа какъв пладнешки грабеж говорите? Такъв направи ББ, когато покри дефицита на КТБ в размер на 3,5 млрд.лв, които сетне станаха около 4 млрд. Те тежат на съвестта на Цацаров, който 2 часа преди заседанието на Съвета на акционерите влетя с прокурорите си в сградата на КТБ.Този начин на действие практикува сегашният гл.прокурор- нахлува- нето в Президенството, наскоро привикването с призовки на шефовете на спецслужбите от МВР в спецпрокуратурата. Милиционерската школа-Симеоново?
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой назначи Спецoв?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата да въведе лимит на фирмите да купуват луксозни стоки и услуги от чужбина и по този начин да се изнасят капитали от България
50
1
 
8
 
! Отговори
назначен милионер преди 2 години
е банките са на комунистите , нали трябва лихви да взимат .
49
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До БезмозоДругарю, между обозпочони и необезпечени кредити правиш ли разлика?
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не им вярвам. До тук само кьорфишеци и нищо сериозно.
47
10
 
2
 
! Отговори
историк преди 2 години
Жанчо беше менистер прецедател година и половина.Той не е крадец,но сигурно някои мултаци са се възползвали от слабостта и почтенноста му.Но дори и тия около него не могат окраде това,което направи Буци за 12 години.Тепърва ще се смята,защото става дума и за европейски пари.Знаете си,но търсите "оправдания" и под вола крава.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 "Само на толкова ли ви научиха в Харвард, момчета?" Откога Харвард е в Москва?
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кметовете ще могат ли да раздават кредити както беше досега?
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на толкова ли ви научиха в Харвард, момчета?
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2луп "Не бе не е работа да разчиства всичко от клаинките на герб. Стига сте ревали Тиквата е до тук. Свиквайте герберопитеци. Сега ще трябва да работите" Не, ТИ ще трябва да работиш, за да плащаш за червените кредити.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как по дяволите ще ги накарате да връщат необезпечените кредити? Как?
41
10
 
3
 
! Отговори
Безмозо преди 2 години
До ЗозоАми трябва,защото държавната ББР раздаде милиарди само на 8 наши фирми.Та се сещам за един партньр на Вожда Шеше е ограбването на КТБ.Случайно стана,бе.Държавата спеше.
40
0
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахахааааааа, то и Жан Виденов раздаде необезпечени кредити едно време и видяхме какво стана :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Фалираха 14 банки, долара 3200лв. заплата 5 долара, пенсия 3 долара :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това ли са им мерките? Запазват тия от ГЕРБ ерата и осигуряват на бизнеса лесни пари от банките и спестяванията на хората? А когато Кабинета Борисов предложи кредитите жалките ни бизнесмени ореваха орталъка. *** колко посредствено. Президент Радев трябва да вземе незабавно мерки, щото втория мандат ще може само с поддръжка на армията да вземе.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как,Сийка от прекоратурата се оправдава,че през годините са "правели" проверки на Пеевски,ти да видиш.Спешно да се закрият специализирани прокуратури и съдилища.Какво е това раз чекване на съдебната система.Има си следствие,съд,прокуратура.А съдебното производство е триинстационно.Няма специални,няма извънредни.Пълни измишльотини.
37
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната на Радев - кредити, кредити, кредити :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
36
1
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Две новини една до друга:---------------------Заведенията се оплакват: Служебното правителство ни спря помощите! <--> Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми------------------Да се смея ли, да плача ли ...ще се смея ха-ха