Янев: Не овладяваме, а освобождаваме държавата от зависимости

Премиерът: Корупцията е пандемична и ни го казват хора отстрани
313
Янев: Не овладяваме, а освобождаваме държавата от зависимости
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Съветът по сигурността бе свикан по една основна причина - заради дефицитите, които заварихме по начина, по който е функционирал преди. Един от неговите елементи е т.нар. секретариат по сигурността, който е постоянно действащ орган. Съветът по закон се свиква най-малко веднъж на 3 месеца - на редовни заседания и на извънредни, когато това е необходимо.

Още по темата
При появата на криза този Съвет става и секретариат, и изпълнителен орган за управление на кризата. Такъв секретариат обаче никога не е бил създаван, а Съветът е действал без наличието му. Това каза служебният премиер Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Другият повод, по който свиках Съвета, бяха санкциите по закона "Магнитски". В петък предприехме мерки, за да предпазим държавните и общински фирми от възможното им въвличане в режим на санкции на базата на взаимоотношенията им с други фирми. Смисълът е да не се получи пандемична ситуация в чисто икономически смисъл. Това, че има взаимодействие между икономическите и юридическите лица, които са част от този списък, с възможни държавни фирми, сме длъжни като представители на изпълнителната власт да поставим някаква бариера", добави Янев.

По думите му вероятно в други страни от ЕС е имало налагане на частични санкции, но такъв мащабен акт, както по отношение на България, не е имало в друга европейска държава. Не знам да има и регламент в ЕС, който да предполага какви са адекватните действия в тази ситуация. За съжаление ние сме тъжни шампиони и аз мисля, че големият въпрос е защо допуснахме такъв тип корупция досега и се налага да ни се показва отвън, като ние не сме в състояние да разрешим собствените си проблеми именно с помощта на българския съд., където трябва да се решават тези проблеми във взаимоотношенията между юридическите лица. Но преди съда има разследващи органи, които е трябвало да си свършат работата, а служби за сигурност да подадат сигналите. Явно, че цялата наша система не е работила ефективно. Това е една от причините за усещането у българите за липсата на справедливост", обясни служебният премиер.

"От колко години гражданското общество чака да се появи информация, пътвърдена от американското правителство по закона "Магнитски" и изведнъж тази информация дойде, тя не ни хареса - да, много е мащабна. И в момента ние като гражданско общество за какво се притесняваме - дали не сме направили грешка с едно решение на Министерския съвет и някои се чувства в черен списък, а не се притесняваме, че корупцията е пандемична. И ни го казват хора отстрани, сякаш ние не знаем? Изненадахме ли се?", категоричен бе Янев.

"Очаквам взаимодействие между всички органи в държавата, почтено и отговорно да си свършат работата и то по прозрачен начин, пред очите на хората, които очакват това от тях. Аз го очаквам като гражданин, а не като премиер", допълни той.

Стефан Янев каза, че никой от новоназначените кадри не е "свещена крава" и ако не работи почтено и в обществен интерес, ще бъде освободен.

По думите му се извършва проверка каква е ситуацията с фирмата на шефа на НАП Румен Спецов, но той заявил, че не се притеснява от нея.

"Говори се, че ние овладяваме държавата, службите, министерствата, извинявам се, но се връщам на темата за корупцията. Темата за "овладяването" може да каже само този, който е овладял нещата. Мисля, че не овладяваме нищо, по скоро бих се позовал на глагола "освобождавам". Освобождаваме държавата от зависимостите, които е имало преди", заяви той.                             

По отношение на скандала с подслушването Янев каза, че няма право да каже какво знае, но имал усещането, че по-скоро е бил подслушван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя и мандра от иманяри не може да овладее:)))))))))
213
2
 
4
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 2 години
Хора, събудете се най накрая. Преврата в държавата върви с пълна сила и всички си мълчим и си негодуваме по форумите. Време да излезем и да защитим Демокрацията и Роди ната. Тази промяна ли искахме. Инсталирахме най мракобесните комунисти от ДС от преди промените, да управляват страната ни. Дългата ръка на Кремъл, стяга обръча и ще настъпи диктатура като при Лукашенко. За да не го допуснеме трябва да действаме сега, като излезе ме и покажеме че не сме съгласни.
212
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е истина как го поеха за пореден път гербавите... С всеки изминал ден им потъват бизнесите.
211
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълзящ комунистически октопод да си връщат държавата.И изпълзяха всякакви комунисти - реваншисти да задушат демокрацията.Още малко остана - да изпука тоя спомен от миналото.
210
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази боже от освободители като тебе и мутрите на божков около тебе!ПАЛЯ ЧО!!!
209
5
 
14
 
! Отговори
Този преди 2 години
Този да мълчи след като е зависим от Божков
208
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата се освобождава от мафията!
207
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив Янев, и дядо Йоцо вижда,че правите поредния червен преврат,правите чистка,окопавате се във властта и водите страната към катастрофа.Излязахте от функциите на времено служебно правителство което само да подготви изборите.Типично по болшевишки.
206
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастите са толкова зле, че не познават датите, знаят само 09 09, защото са влезли във властта родителите им
205
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още месец и 2/3 от тук коментиращите ще бъдат лишени от хранилка и ще Потънат в блатото на забвението
204
5
 
14
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Не овладявате , а обладявате държавата! Правите каквото си искате , унищожавате службите , искате документи и ги изземвате от сецоализирания съд и прокуратура за да заличите данните за вашия гуру Божков! Може би искате да напрсвите нов 9 септември и да влезем в Евразия , но забравяте че ще има нова 1989 и България е член на НАТО и ЕС! А сигурно знете прякора на Радев-Румен Грипена!
203
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавия плач е музика за моите уши.
202
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приберете си руските пенсионирани фуражки Радев, Янев Грипена, чекиста Рашков, Киро Харварда, Асен фалита, културиста -спец по танцьорки на пилона и да ви няма!
201
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повтаря се 9 септември 1944, следва, да има и нов 11 ноември 1989.
200
4
 
17
 
! Отговори
Пълзящ преврат си е преди 2 години
Калинките на Радев трябва да правят избориА те правят нов 10 ноемвриЩе играят тоягите Мдааа
199
3
 
18
 
! Отговори
Гледах го при Ризова преди 2 години
Като го попита за хората от ДС,които масово назначават и ,че ги реабилитират то и отговори,че това не било важно,сега имало по-важни неща и продължи да си говори други неща без да обърне внимание на този въпрос,а тя много удобно повече нищо каза по темата! Много слабо и услужливо от нейна страна!
198
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи от Кантарджиев ни освободихте насред пандемията, ама от 10-години по-възрастния Иван Иванов от КЕВР не ни освобождавате, защо ли? Нещо много избирателно ни освобождавате май...
197
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И партизаните освобождаваха и 45 години по-късно България се събуди като най-бедната в Европа. Янев е партиен секретар на повикване
196
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей това да си гербер е диагноза! Как се правят на недочули и неразбрали, ама отвсякъде ви го казват - проблемът е в герп!
195
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
238 Каква разруха бе Ланкоуло ? А стига с тази мантра ! Още не е отминала Пандемията, а вече задръствате границата с Гърция ! Харвардската министри потвърдиха, че финансите на държавата са в добра кондиция, но Андрешко обикаля непрекъснато учрежденията да протестира кой да го почеша !