Мария Касимова-Моасе дава житейски съвети към абитуриентите

Светът има глобална нужда от искреност, смята писателят и журналист
8 юни 2021 10:40, Ния Христова
30
Проектът “12 писма до дванайсетокласници“ с продължение и тази тази година. Той се роди по време на пандемията и беше насочен към абитуриентите, които не празнуваха своя бал. Един от авторите във второто издание на инициативата “12 писма до дванайсетокласници“ е журналистът и писател Мария Касимова -Моасе.
 
"Моята мотивация да се включа в проекта беше много лична, аз съм майка на две дъщери", сподели тя в ефира на Bulgaria ON AIR. И добави, че за бала на малката си дъщеря й е подарила книжка "Мамин наръчник за оцеляване" – снимки с нейната житейска история.
 
Много от съветите сега Мария Касимова ги е взела от наръчника.
 
"Това са млади хора, които са доста по-разкрепостени и отворени да учат. Аз обичам да казвам за себе си, че съм разказвач на истории и реших, че мога през своята история да разкажа това, което аз видях през тези години дотук. Може това на някого някъде да послужи, когато се чувства объркан“, каза още Мария Касимова-Моасе.
 
Тя подчерта, че писмото й не изглежда много оптимистично, но това е само на пръв поглед.
 
"Искам да покажа на младите хора, че доброто и лошото се случват заедно. Ние потъваме в едното и трябва да разберем, че този кръговрат е непрекъснат. Но всичко се преодолява с хора", посочи писателят и журналист.
 
Според нея децата са много по-добри от нас – те са много по-информирани, много по-презадоволени, но пък ние имаме към тях отговорността да им дадем механизми, с които да се справят с живота.
 
"През личното излиза най-добре общото", подчерта тя и добави, че светът има глобална нужда от искреност.
 
"Толкова сме затънали в политически коректен език. И когато някой е искрен – това изненадва хората, струва им се ненормално", каза събеседникът на Мирослав Димитров.
 
Моасе препоръчва на младите да не четат посланията като рецепти за живота, а да извлекат това, което е важно за тях. "Ако някъде в съзнанието се складира информация от прочетеното, някога може да се сети какво е прочел", смята тя.
 
Убедена е, че в днешно време обществото има нужда от непосредствен разказ как преживяваме нещата.
 
"Миналото е тежко, бъдещето я се случи, я - не, докато сегашният момент е изключително кратък. Това е важно децата да го разберат – сегашният момент е толкова кратък – толкова трябва да сме подготвени от миналото и да вярваме в бъдещето, че някак това сега да го задържаме и да направим много чувствено", каза още Мария Касимова-Моасе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От позицията на?!
3
2
 
7
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 2 години
Кефи ме как навсякъде се подчертава, че е и писател и журналист. Вместо да се използва истината - празното място Касия Мария Сантасе нещо си казала.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от кога преписаното се води за авторство? Тя чете чуждъ съвети на децата си ли? За нищо друго ли не става?
1
0
 
15
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Ужас, моасе мария - на сека манджа мерудия...