Надплатили сме 29 млн. лв. за топло, с колко ще вдигнат парното?

Омбудсманът предложи прогнозните цени да се правят на 3 месеца
90
Надплатили сме 29 млн. лв. за топло, с колко ще вдигнат парното?
Снимка: БГНЕС

Нов период на ценообразуване на топлоенергията поиска омбудсманът на България Диана Ковачева. Вместо веднъж годишно, прогнозните цени на топлото да се правят на 3 месеца.

Тя възрази категорично срещу планираните големи поскъпвания, защото това противоречи за Закона за енергетиката, в който е записано, че правата на потребителите трябва да бъдат защитени по адекватен начин. Според нея трябва да се направят промени в наредбата, по която сега въпросните корекции се правят само веднъж годишно и регулаторният период обхваща 12 месеца от 1 юли до 30 юни. Тя припомни, че вследствие на това досега абонатите на топлофикационните дружества са надплатили в сметките си 29 млн. лв.

Още по темата
По думите й КЕВР трябва по-подробно да обърне внимание на нормата на възвращаемост на капитала и доколко този показател кореспондира с качеството на предлаганата услуга, каза тя по време на обществено обсъждане на цените на тока, парното и топлата вода, които трябва да влязат в сила от 1 юли, цитирана от "Монитор".

Ковачева припомни случая с топлофикацията в Перник, оставила с дни абонатите си на студено и след това неустойката е била обидно ниска - само по няколко лева. Омбудсманът заяви също, че при определянето на цените трябва да има достатъчно категорична обосновка за всеки разход на дружествата.

Мая Манолова пък разкри, че Топлофикация София не е представила одитиран доклад за 2020 г. и попита как при това положение КЕВР е определило на база на какви разходи да изчисли новите цени за следващия регулаторен период. Според нея грешките между надвзети и недовзети приходи водят до сериозни грешки в ценооброзуването на топлинната енергия. Манолова също така попита кога дружествата ще върнат надвзетите пари от грешно определени цени след 2017 г. на абонатите, за което задължение с решение на ВАС от 8 декември миналата година. Според нея Топлофикация - София се е оправдавала, че чака от КЕВР да им дадат методика как да стане връщането и попита кога регулаторът ще направи това, за да може столичното дружество да се издължи на своите клиенти. Във връзка с последните грешки в доклада за бъдещите цени от 1 юли 2021 г. тя призова за оставки в КЕВР.

Членовете на работната група, разработила проекторешението за бъдещите цени, припомниха, че около 75% от разходите на дружествата включват стойността на природния газ и парниковите квоти.

В обсъждания вчера доклад на регулатора е записано, че от големите дружества най-голямо поскъпване от 14% от 1 юли на топлоенергията се иска от Топлофикация - София, а най-ниско от 6,8% - от Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Парното е най-големият обирджия !!! какви са тези : такси сградни инсталации , такси мощост и т.н . ?!!! Защо ме карат да плащам за нещо , което не ползвам а на всичкото отгоре минава през частната ми собственост , без да съм дал разрешение за това ??? Защо плащам 90лв. всеки зимен месец без да ползвам парно ???? Съда отхвърли т.н. такса мощност , но продължаваме да си я плащаме .... Бойкот на ненаялите се крадци !!!!
50
0
 
1
 
! Отговори
Казуар преди 2 години
До Ядосан до 51Сигурно си забелязал, че като се забави малко пускането на парното става неприятно студено и въпреки че не ползваш радиаторите чакаш да го пуснат за да се постоплиш от инсталацията.
49
0
 
1
 
! Отговори
Ядосан до 51 преди 2 години
Нищо не плащаш ти! Крадеш от мен! Ти си КРАДЕЦ! Не ти искам топлото, не ти искам загубите ти! Плащай си ги сам! Писна ми тарикати.
48
0
 
1
 
! Отговори
Стига! преди 2 години
Стига с това парно. Човек се прибира, пуска си отопление, дали дърва, дали ток, негова си работа. Топли се колкото му е сметката. Ама да го задължаваш да плаща сметките на съседите е дивотия! Да си се топлят на парно като им е кеф. Ама да си плащат за кефа!
47
0
 
2
 
! Отговори
офф преди 2 години
Абсурдно е да се плащат загуби за съседи. Аз не ям зеле, но плащам по висока цена за прясното мляко защото имало загуби в доставката на зеле. Нещо такова става.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SharkЕдинствения начин да не плащаш на Топлофикация е да не си вързан за нея и ако над 75% от собствениците на апартаменти в блока решат да се откажат. Обаче разни хитреци съседи дето муфтят с разни трикове веднага ще са против. Иначе даже разхода за сградна инсталация да е реално над 50%, топлото правят стъкмистика и изопачават цифрите и тоя разход за сградна стои на 49,9999999% и нямате шанс да се преборите по тоя начин
45
5
 
1
 
! Отговори
Казуар преди 2 години
До Ядосан Аз си плащам сметките, а такива като теб искат да минат тънко, за сметка на другите. А редовните платци плащат и сметките на длъжниците които са включени към цената на парното. Иначе топлофикациите ще фалират. А гламавите до там стигат, че искат да бъде намалена цената на парното.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина парното е прекрасно нещо, но за едно гарсониерче да плащаш все едно отопляваш мезонет.
43
3
 
2
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
До КазуарТи ли точно ще ми кажеш къде точно да живея бе! И жителство ли ще ми искаш?! Аман от свадливи пенсии, които живеят някой друг да им плаща сметките!
42
2
 
7
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Ако имате познати в Русе, питайте. На един от котлите /те са 4-ри на брой/ си има табелка: "Произведено в Чехия, 1934-та година". Това е тотално неефективна и остаряла система за отопление. Абсолютни глупотевини са това, че било евтино парното.
41
4
 
0
 
! Отговори
Казуар преди 2 години
До Ко? Не?Живей в къща и се отоплявай на ток и ще видиш каква сметка ще платиш. В апартамента имаш осигурени 15- 16 градуса без радиатори.
40
2
 
3
 
! Отговори
Огняр преди 2 години
ще плащате много парици, защото всичко в ТЕЦ -София е от 60 години. Едва ли има някакво ново икономично преструктуриране на инсталацийте.....
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23Бат ти Бойко не направи нито като беше кмет на София, нито като премиер. Докато беше кмет тръгна да продава Топлото, ама се спря, щото разбра каква безкрайна хранилка е и се сети, че ще плаща сметките за парно на министерства и съдебна власт от бюджета и така няма да има джобни пари. А авсеки нормален собственик ще затвори топлото, щото е нерентабилно. да разнасят гореща вода по тръби на 15 км из града.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До PepeЯ не ни баламосвай - сметката от 150 лв. за тристайно жилище отоплявано на макс в София си плащал преди 10 години или ако плащаш на тия дето отчитат индивидуалните уреди да ти пишат по-малко разход.. Сега толкова е сметката за микрогарсиониера от 35 квадрата.
37
0
 
14
 
! Отговори
Аха преди 2 години
А държавните институции в София поне,нямат на радиаторите уреди за отчитане,бичат на макс и се проветряват едновременно.Даже в пощенският клон е адска жега,парно не се икономисва.А аз само спирам и пуска ,спирам и пускам-икономиствам,да има за държавните хрантутници,да се греят на работните места.Това НАП,НОИ,министерства ,пощи и т.н. и т.н.
36
2
 
10
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Къде са другарите от служебното правителство да поровят в бакиите на Топлофикация, Софийска вода, ЧЕЗ и мн други? За два месеца само ще затънат в блатото на корупцията без нищо да могат да направят. Дали искат е друг въпрос.
35
1
 
2
 
! Отговори
ДА преди 2 години
До ОфффЗначи,има лекари,хапчета,лечение!На кого плащаш ,бре!?Нали живееш там!Ами спи си на работното място и ще си ок!
34
1
 
16
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Тая бомба скоро ще гръмне. Защото май все повече хора живеят и работят в чужбна и все повече недоволстват, че плащат за отопление на съседите си. В моя блок конкретно, около 40% са постоянно живущите. И май скоро ще се спира парното, че сметките сградна инсталация изнервят тия, които са в чужбина.
33
1
 
6
 
! Отговори
Оффф до 35 преди 2 години
Щото съседите ти плащат за твоето топло! Там е проблема. Започни да си го плащаш сам!
32
12
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
И на мен ми е писнало. Безработни и пенсии по цял ден прегръщат радиаторите. Аз бачкам по 16 часа и се прибирам само да преспя. Но им плащам топлото. Ай сиктир бе!