Иван Нейков: Швейцарското правило за пенсиите е разумен инструмент

Трябвало да се направи корекция на трудовото законодателство
10 юни 2021 14:40, Красимир Ангелов
56

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. Кои от тях ще получат увеличение и защо няма да е за всички?

"Общо взето е много популярно. То е една комбинация от 2 показателя - нарастването на заплатите и размерът на инфлацията, взема се по 50% от техните индикатори и се получават тези сакрални 5 или 6%. Разумен инструмент, отразява справедливо. Това заяви в "България сутрин" бившият министър на труда и социалната политика проф. Иван Нейков.

Още по темата
И обясни защо увеличението няма да бъде за всички пенсионери.

"Засегнати са 2 групи - първо - това са хората с високите пенсии, защото има таван. Другата - тя е нова група, досега не е имало такъв случаи - най ниските пенсиите. На 1-ви януари увеличиха ниските пенсиите и сложиха нова долна граница - 300 лв. Това беше грешка, не, че хората нямат нужда от повече пари, но е грешният път. Има друга система - социалното подпомагане, не осигуряване. И сега имаме проблем с 5-те процента. Пътят е през системата за социално подпомагане. Тези, които ще дойдат след 11 юли - да не пипат пенсионната системата", посочи Нейков.

 И апелира към новите управляващи да направят корекция на трудовото законодателство.

"Социалната сфера е море от задачи. Една от най-важните - корекция на трудовото законодателство, не казвам, че не е добро, просто е остаряло. Другото - една голяма болка, един горещ картоф - проблемът е ТЕЛК-овете, тотално трябва да бъде променена системата. Възрастните хора - България е 4-та по възрастно население. Имаме проблем с използването на капацитета на възрастното население, те са фактор, те са богатство на всяка нация, те са икономически фактор, който трябва да бъде използван", заяви още проф. Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.


56
Още от Общество
Проверка в "Пирогов" за фалшиви хоспитализации
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гад духай супата
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Иван Нейков е либертарианец............................. Препоръчва отново африканските си идеи за България.................................. Иска експлоатация до смърт на възразстното население...........................Пенсионирането да се премахне, само богатите да получават помощи от държавата, да се приеме либертарианския модел на Индия, Африка и Латинска Америка.
37
6
 
17
 
! Отговори
ТЯ СИСТЕМАТА преди 1 седмица
Е ДОБРА. ТИ И КОСТОВ НЕ СТЕ ДОБРЕ У ГЛАВАТА. ПРЕЗ 1997/8ГОД. ОРЯЗОХТЕ ПЕНСИИТЕ НАХОРАТА А ДРУГИ ПЕНСИОНИРАХТЕНА 68- 70 ЛВ. МЕРЗАВЦИ. СЪС СТАЖ И ГОДИНИ 68 ЛВ. А СЕГА СЪС ТОЗИ СТАЖ И ГОДИНИ ВЗИМАТ ПО 1100 ЛЕВА.
36
2
 
14
 
! Отговори
дърт преди 1 седмица
Швейцарското правило може да е разумен инструмент ако се отчита реалната инфлация, а не стъкмистическата измишльотина!
35
1
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 1 седмица
Бати нейков кой *** е измислил българска пенсия да се изчислява като швейцарска с тяхно правило.Швейцареца и той ли е с 300 лв пенсия
34
1
 
10
 
! Отговори
4epa преди 1 седмица
ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛО ЗА ТЯХ - КОЙ Е ЛУД ДА ВНАСЯ ОСИГУРОВКИ В БГ - НАСЕЛЕНИЕТО ИЗ4ЕЗВА ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ СЛЕД 20- 30 години !!!!
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ви кажа как се пенсионират в Румъния. У нас пенсията е 36% от последната заплата а у тях 80%". Второ Ако си се пенсионирал със заплата да кажем 1 000лв, но човека, който е седнал на твоя стол му вдигнат заплатата на 1500 лв.-, то веднага твоята пенсия се преизчислява на основа 1 500лв. Да не говорим за заплатите. Десетки хиляди румънци идват на почивка у нас, но дали има и 100 българи на почивка в Румъния не съм сигурен.
32
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Демократите окрадоха България след 1989 година. Само по времето на СДС-Иван Костов, бяха приватизирани активи за 200 милиарда, срещу 20 милиона. Веднага след 1989 година, демократите от СДС окупираха всички ръководни позиции, дадоха си голями заплати за сметка на работниците, които кучета ги яли - 40 години трудов стаж, а после демократите му отпускат 300 лева пенсия. Докато крадяха, демократите лъжеха хората - комунистите откраднаха това и онова и по-малоyмните им повярваха
31
8
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 1 седмица
Комунистите винаги цитират нещо от чужбина,което им е угодно.За партийни секретари и номенклатурчици,които си определяха големи заплати,сега тавана на пенсиите,за" заслуги "и по криминалната приватизация! През 1985 година Огнян Дойнов изнесе 11 млд в Австрия.Тия пари се върнаха в сметките на комунистите за приватизацията.Обикноврният човек заработил тия пари кучета го яли,с 42 години трудов стаж,302 лева пенсия.
30
0
 
10
 
! Отговори
Жалко за народа преди 1 седмица
Нашите управляващи са предвидили един единствен "инструмент" относно пенсионерите, но той няма нищо общо с т.н. швейцарско правило. Той е български патент и има четвъртито сечение добре познато на българските пенсионери от деситилетия.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този съветник бил ли е в Швейцария? Питайте един швейцарец и той ще ви каже, че австрийската система е по добра! В нея плащат обаче всички които имат някакви привилегийки накуп т.е. политици, лекари , адвокати, зъболекари и.т.н.
28
1
 
17
 
! Отговори
suiss преди 1 седмица
Пенсионната възраст в България е много висока и това е с цел да няма пенсионери. Пенсията е залъгалка да могат да хващат балъци да им работят. И тези глупости че възрастните им трябвали да им работят че били много ценни са невероятни. Ама как само ви баламосват не е истина. И в цирка няма такива неща.
27
4
 
4
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 седмица
До ЙЙСъщо. Пенсионната ни система е недоразумение.Сам човек не може да се осигури за пенсия. Трябва да има фирма. Защо? Какво пречи всеки да си внася колкото желае, но с гаранцията, че ще си ги получи. Не става въпрос за т.нар. ДЗПО.
26
3
 
21
 
! Отговори
Борбата е ; преди 1 седмица
Не как да се даде пенсия на работещия ,а как да се вземе повече от работника и да се даде на администрацията ! За това постоянно ти се цитират някакви непонятни методики и правила и накрая пак милиционера на 45 г млад пенсионер работи втора работа и то с двойна пенсия на работника -- а за онези от по--високото там пък е куче влачи диря няма ,,,
25
0
 
6
 
! Отговори
600 000 -са вечен преди 1 седмица
--длъжник . Като не им стигат работниците да првят една амнистия и тези хора ще излезнат на чисто . Инче в сивия сектор завинаги .
24
5
 
13
 
! Отговори
До 8 и 13 преди 1 седмица
Държавните служители най-много от всички искат да си плащат техния дял от осигуровките, като всички останали. Кога най-после ще го разберете?
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още от дядо ми знам "Cиганин, българин не храни" :). А в момента основната работна сила в българия са ромите.. Вече има глад за хора във всички сфери.. преди недостигаха грамотни хора. Вече не достигат и грамотни и неграмотни. Дори и черните братя не им се хваща на черна работа. Добре, че на мен не ми пречи и още имам сили, че да си правя всичко сам.
22
7
 
6
 
! Отговори
До 8 и 13 преди 1 седмица
Изобщо не сте наясно с осигуровките на държавните служители. Те си плащаха своя дял от осигуровките, както всички останали, но в един момент държавата ги прецака, като им намали заплатите и пое на 100% осигуровките им и те уж получават същата нетна заплата. Прецакването е, че с по ниски заплати, при всичко свързано с размера на осигурителната сума, те получават по-малко , например болнични, а накрая и по-малки пенсии.
21
1
 
5
 
! Отговори
До застраховател преди 1 седмица
Ако имаше такива застраховки преди години, със сигурност щях да си направя. С моите вече констатирани заболявания не се включвам в покриваните застрахователни рискове. За младите препоръчвам.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най справедливо е преизчисляване на пенсиите по стаж8