Изтребителят се е взривил преди падането във водата?

Това сочат намерените останки, откритият биологичен материал
Обновена: 11 юни 2021 09:27 | 11 юни 2021 08:20, Елка Василева
349
Изтребителят се е взривил преди падането във водата?
Снимка: МО

Изтребителят МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев, най-вероятно се е взривил, преди да падне в Черно море. Това е версията, по която работи разследването, след като останки от самолета бяха открити да се носят в морето на 11 км югоизточно от Шабла, пише „24 часа“. От четвъртък към откритите предмети се прибавиха и останки, определени от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов като “биологичен материал”.

Снощи майор Валентин Терзиев бе официално обявен за загинал.

Още по темата

След като е намерен биологичен материал, е възможно самолетът да се е взривил над водата, а не да се е забил в морето заради грешка или объркване на пилота, коментираха авиатори.

МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев от авиобаза “Граф Игнатиево”, изчезна в нощта на вторник срещу сряда над Черно море. Изтребителят е изпълнявал мисия за нощни стрелби над морето и е изчезнал внезапно от радарите, след като е поразил целта си, стана ясно в сряда. Самолетът е загубил и радиовръзка.

“Открит е биологичен материал сред останките от падналия на 9 юни във водите на Черно море военен самолет МиГ-29, който е предоставен за ДНК експертиза”, съобщи в четвъртък адмирал Ефтимов. Ден по-рано военните съобщиха и че са открили спасителната жилетка на пилота. Сигурно било и че майор Терзиев не е катапултирал преди катастрофата, защото е щяло да има радиосигнал.

Ако взривът е станал във въздуха, за каквото говорят разпръснатите останки и откритият биологичен материал, много вероятно причината да е в дефект на ракетата, закачена за крилото на самолета, обясниха летци.

Вече е имало случаи, когато при изстрелване ракетата не се откача от крилото, а остава закачена за самолета. Тогава двигателят ѝ, който е барутен, прогарял крилото или водел до взрив.

Като версия още в сряда се появи и възможността изтребителят да е бил поразен от ПВО, тъй като учението “Шабла 2021”, в което е участвал майор Терзиев, включваше и стрелби. Според експерти, с които разговаря “24 часа”, тази версия била изключително малко вероятна.

Ако изтребителят се е блъснал във водата, тялото трябваше да остане здраво и завързано за седалката, аргументираха се експертите.

“Каквото и да говорим, човека го няма, а грешките са много”, смятат дългогодишни специалисти и авиатори.

Втората теза според тях за инцидента е, че повече от 30 г. не е провеждана парашутна подготовка над море и не е оттренирано технологично катапултиране над вода. Особено когато летецът вижда, че навлиза в морето. Тогава той даже трябвало да се освободи от парашута, като махне презрамките, които го държат за пилотската седалка. В противен случай, като се навлажни парашутът, ставал като котва и летецът не можел да изплува.

Пита се дали е имало допълнителни радари освен дежурните по график. “Примерно, от 12 през нощта до 2,00 ч дежури еди-кой си радар над Братово, друг над Плевен и т.н. Те формират радиолокационно поле. Като минава самолет през това поле, той се вижда на екрана и щурманите вземат решение, ако има наши самолети във въздуха, какво да правят. Въпросът е дали към нормалния дежурен радар, който е работил по това време, са били включени по заповед допълнителни, за да осигуряват стрелбите в Шабла”, пита опитен авиоинженер.

Тези въпроси чакат отговори, смята той. Важно било да се знае дали тези радари са трикоординатни, които измерват широчина, дължина и височина. Без тях не можело да се засече бързото падане на мишената над морето.

Отговори дължали и наземните специалисти, тъй като управлението на самолета става от команден пункт, в който стоят диспечери. Те имат пред себе си изнесени екрани от радар и наблюдават къде е изтребителят, имат пряка връзка с летеца и го насочват.

“Големият въпрос е управлението на полета от земята - какво е било, кой го е правил, въз основа на информацията от кой радар”, допълват експерти. И посочват, че по принцип на Запад, когато се правят такива полети, се осигуряват от три самолета. Единият пускал мишената, оттеглял се настрани и играел ролята на контрол - заснемал всичко. Вторият удрял мишената, а третият бил наблюдаващ, спасителен и насочващ. Ако нещо не е наред, той предупреждавал стрелящия да не го прави.

Всичко, каквото е правил майор Терзиев, било тренирано често и многократно в българската авиация преди. А в последните години било загърбено с оправданието за финансов недостиг.

Издирването на останки от самолета продължи и през целия ден в четвъртък. Бяха открити и още две следи, където се налагало допълнително проучване, разясни адмирал Ефтимов. Основната цел на операцията обаче вече е намирането на черната кутия, стана ясно от изказването му.

“Действията ни се насочват най-вече към намиране на черната кутия на самолета. Това е ключов момент, за да може да се анализират причините и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на Българската армия”, поясни адмиралът. Военните се надяват да успеят да намерят кутията до 4 дни, за да не бъде унищожена информацията.
 


349
Още от Коронавирус
Маските не можело да отпаднат в градския транспорт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
0
 
! Отговори
КК преди 6 дни
До ГеоргиКой е ***?Георги!
301
0
 
1
 
! Отговори
фен преди 1 седмица
Свалили са го погрешка. Жалко за пилота.
300
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Аз ако се бях снимал с такова изражение на лицето, щях да изтрия снимката, а не да я шервам. Мисля, че има сериозни проблеми с този нач. щаб и сериозни нарушения на правилата.
299
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изтребител ли е това руско хвърчило?
298
4
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 1 седмица
Какво дрънкате глупости за президента, от 2009 г на власт са ГЕРБ. 12 г само корупции и кражби! Те са виновни за трагичното състояние на армията и техниката!
297
7
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 1 седмица
Причината за гибелта на Горанов е,че самолета му е свален по погрешка! Сбъркали са мишената! Самолета не се е забил в морето,а останките му са разпръснати.Сега ще започнат едни анализи,че не могат да намерят черната кутия,както и да прикрият вината на главнокомандващият Радев и кадровите му промени,създавайки хаос в държавата!
296
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На мен ми изглежда все едно е ударен, т. Е. някой стрелял по него и е поразен. Иначе как щеше да порази целта. Той нали ползвал ракетата за да цели по светещи цели. Това е станало след стрелба по него. ТАКА ЧЕ ИЛИ ПРИЯТЕЛСКИ ИЛИ НЕПРИЯТЕЛСКИ ОГАН ГО СВАЛИЛ.
295
8
 
4
 
! Отговори
Георги преди 1 седмица
КОЙ е главнокомандващ на армията- генерал Радев!КОЙ произведе и назначи нови генерали- ген.Радев!КОЙ командваше авиацията доскоро- апять Радев!КОЙ осигури втора заплата на Деса. - апять Радев!КОЙ допринесе до нещастен случай,пак той Галфона
294
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно в последните години финансов недостиг не е имало - летяха на поразия. Просто някои хора нямат спирка - стават на 100 години и искат да летят като на 30. Не става. ЕГН-то не позволява.
293
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в последните години било загърбено с оправданието за финансов недостиг???
292
2
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 1 седмица
до 291 Има огромно значение! КАЧЕСТВО И ОРИГИНАЛ! Чувал ли си/чувала ли си за това?
291
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това какво значение има от коя страна са боеприпасите?
290
5
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 1 седмица
Да ви кажа честно,склонен съм да вярвам и на тази версия! По време на социализма,оборудване и боеприпаси към самолетите ни тогава.Получавахме директно И само от Русия! Помня през годините,как се скъса връзката с Русия и "демокртичните правителства" търсех всякакви варианти заобикаляйки Русия!-:( Нямахме "патент" и даже и за патроните на АЛ 47 да произвеждаме! Но си ги произвеждахме! Няма да се учудя.ако боеприпасите за МИГ 29 са от 3 та или 4 та страна производител,но не и от Русия!-:( Е?
289
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живи мишени . Дюшеш . Закрийте полигона дорде не сте натръшкали и плажуващите с някой газ.
288
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руската подводница срещу Шабла ще да е. И те правят учения.
287
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пейтриът. Полуприятелски огън. Няма да намерят черната кутия. Гаранция.
286
15
 
9
 
! Отговори
Ханонимен преди 1 седмица
Служебните кенефбинети на др. РадеОфф причиняват вреди и създават проблеми на страната.
285
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо никоя медия не отразява за конфликта между мсйор Терзиев и Румен Радев?? Двамата пилоти от ВВС на България са в остра борба от както майор Терзиев беше поканен от САЩ за курсове в Уест Пойнт, но неговото място беше заето от неговия шеф по това време Румен Радев. Радев отиде на обучение в САЩ на мястото на Терзиев. Терзиев искаше да разкаже много неща за Радев... Но не успя, загина по време на изпълнение на служебния си дълг.
284
6
 
8
 
! Отговори
СССР преди 1 седмица
МИГ 29 невнимание.. цял живот мъртав..
283
5
 
5
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Ф ОТАН приятелския огън от наркуманцити е всеизвестно