От Малта до живот в бобовдолското село Големи Фуча заради любовта

Кристина и Антон се срещнали за първи път през 2014 г.
11 юни 2021 17:45, Петя Славова
74
От Малта до живот в бобовдолското село Големи Фуча заради любовта
Снимка: Кадър, БНТ

Любовта доведе жена от Малта в бобовдолското село Голема Фуча. От няколко години Кристина е избрала спокойния живот на село, вместо забързаното ежедневие на пренаселения остров в Средиземно море.

Кристина Валлетта за първи път идва в България през 2014 година, на гости при сегашния си мъж Антон. Тогава, освен в мъжа си, се влюбва и в нашата страна. След първото си идване е впечатлена от красотата на българската природа и се връща няколко пъти.

"Дойдох за първи път в Банско, където той работеше инструктор. Впечатли ме много красотата на планината Пирин и си казах "ще се върна и ще живея в България", споделя пред БНТ Кристина Валлетта.

Тя решава да напусне пренаселена Малта, след като в няколкото си идвания в България успява да обиколи голяма част страната ни. Намира своето място в спокойствието на българското село.

"Впечатляват ме много старите села, които са ми много на сърце, като ми е мъчно, че няма много хора и селата изчезват", допълни Кристина Валлетта.

Български език започва да говори още докато е в Малта, където имала приятели от България.

"Не съм взимала никакви уроци, всичко каквото знам съм учила сама. Мисля, че се справям добре, защото чета и пиша на кирилица. Това е един от най-красивите и стари езици на света", добави Кристина Валлетта.

В бобовдолското село Голема Фуча, Кристина открива своя рай заедно със съпруга си и малката си дъщеря, която кръстили на Света София. Местните помагат на малтийката, учейки я как сама да си отгледа биологично чисти плодове и зеленчуци.

"Тази година съм съдила праз, лук. Има люти чушки, пипер, домати. Ще добавим нататък боб, грах и всичко каквото ядем. Природа, чист въздух, какво може да искаш повече. Направо мечта!", каза още Кристина Валлетта.

Природата и чистият въздух са чудесно място да расте едно дете, казва Кристина. В бъдеще, когато порасне обаче малката София, нейната майка иска тя да обича, както красотата и спокойствието на България, така и малкия пренаселен остров в Средиземно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
ВАЙ ВАЙ ВАЙ! преди 2 години
Тьез хипита *** разплакаха, вай вай вай! Каква романтика, каква гордост! Леле мале!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Имаме природа, те немат, може да се е влюбила в нашия, може да се е влюбила в зеленината, там немат такива екстри :))
21
3
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Има време, ще отрезнее, малко като поукроти хормоните.
20
0
 
2
 
! Отговори
Незапознат преди 2 години
Защо се казва така селото
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година била "сЪдила" чушки. Интересно в кой съд се е водило делото срещу чушките. Петяя, Петяя, как си взе матурата по български?
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нещо но в Бобовдолско хората се продават за кило кремвирши, за 10-20 лева могат да убият човек!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От Малта до живот в бобовдолското село Големи Фуча" - ще кажеш че тая жена е на 90г. и бере душа. Да е жива и здрава, а живота е пред нея, ще се види дали ще остане в селото,особено ако то не се разрасне докато щерката стане на 13-14г.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До шуши муВарна има 700 к., Малта е 100 к.. къде го сложи това малко островче :))
15
12
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 2 години
GOLEMA GRESKA napravila Maltezankata Da otpatuvas vo selo vo Pirinska Makedonija e nezamislivo ......
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малтийката пише и чете на кирилица а нашите журналисти, казват че сЪдила праз, чушки и домати. Което разбира е огромен срам. И разбира се е срам за журналистите, които може би, някой трябва да им посЪди мозък. Щото едно е да сАдиш, друго е да сЪдиш.
13
4
 
11
 
! Отговори
Бягате от там преди 2 години
В този район са едни от най гнусните хора - миньори, наркомани и роми, просто се спасявайте докато е време.
12
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има голяма бягство от западните ,,ценности ,, През последните години има все повече кандидати за руски паспорти от западни държави. Путин пък е приел че му трябват 300 милиона граждани и предпочита да са бели от ЕС и САЩ основно. Аз не мисля че му трябват толкова много хора и че непременно трябва да са с руски паспорти. Ама заради молбите Путин е разпоредил пътните табели в Русия да се изписват и на руски и на английски .Много странно според мен .
11
5
 
7
 
! Отговори
шуши му преди 2 години
Добре де, журналята усещат ли се като ги пишат такива високопарни изрази, забързано ежедневие в държава с население колкото Варна...
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми нема нищо по хубаво от българската природа, знаем че Малта нема такава :)) Ориентирала се е правилно момето, стига бъларина да е изтърпи :)
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично на мен в Малта не ми понася въздухът. А за водата не ми се говори. Доколкото разбрах, за битови нужди ползват обезсолена морска. Там се пести всяка капка. В хотела указания като си миеш зъбите или ръцете да спираш крана, докато се сапунисваш, или четкаш зъбите. У нас поне вода си имаме в изобилие. Може да не е евтина, но няма по-голям кеф да тече душа, докато се разсъниш.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В южната част на Малта има огромен бежански лагер и автобусите, които са основния транспорт там, даже не спират минавайки покрай лагера. В тази част даже местните започват да се изселват, няма никаква сигурност и *** могат да те заколят като яре на улицата през деня.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валлетта от Ла Валетта, малтийският е най-странният евроезик
6
0
 
34
 
! Отговори
Гари преди 2 години
В Малта беше много хубаво до преди 10 години.Сега е пълно с африканци и араби взе да става доста рисково да живееш там.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те инструкторите ги знаем..
4
7
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Какво забързано ежедневие бе, малтийската провинция си е същото село!!