"Прозрачност без граници": На локално ниво говорим за контролиране на вота чрез местната бакалия

Големият проблем с контролирания и купения вот е налице, каза Калин Славов
11 юни 2021 16:52, Ния Христова
24
Асоциация "Прозрачност без граници“ ще осъществява мониторинг на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори за 46-ото НС, които ще се проведат на 11 юли. Организацията си е поставила за цел да насърчи участниците в изборния процес да се придържат стриктно международните демократични стандарти при провеждането на избори. 
 
"Както традиционно се оказва, големият проблем с контролирания и купения вот е налице. В създалата се ситуация има доста ограничения на политическата сцена, очакваме 7 формации да влязат в новото НС. Никой няма да има достатъчно голям превес и всички са интересни за сенчестия бизнес. Те са интересни да бъдат подпомагани финансово", каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциация "Прозрачност без граници“ Калин Славов.
 
Той е на мнение, че отиваме към механизми за купуване на гласове.
 
"На локално ниво става дума дори за контролиране чрез местната бакалия. Има цели групи хора, при които дори банковите им карти или личните им карти не са в тях", посочи той.
 
Славов сподели, че е имало подадени сигнали за разтворени бюлетини за това как е гласувал даден избирател.
 
"0800 11 224 е телефонът за сигнали на асоциацията, в рамките на изборния ден - без да са наблюдатели се обаждаха хора. Невинаги бяха със сигнали за институция, но самият факт, че са активни, показва, че има чувствителност в обществото. Обичайно призоваваме да се гласува, но е важно и защото този път няма да има разпиляване на вота - заради фрагментираното пространство", обясни събеседникът.
 
Според него има психологическа бариера при избирателите от по-възрастното поколение заради вота с машини.
 
"Те се притесняват да не се изложат. Работата на ЦИК е да направи адекватна разяснителна кампания. Няколко прости стъпки, но да бъдат казани - чрез радио, телевизия", допълни Калин Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Всичко у нас е без гранично. Прозрачност без граници е поредната организация формирана безмислено с цел да се изкарат пари за мониторинг на изборите. ЦИК ще възложи вероятно на другарите от асоциацията да следи за купен вот, нещо което комисията трябва да прави, защото това и е работата. Глупост без граници в страна с корупция без граници.
6
0
 
2
 
! Отговори
тия избори преди 2 години
ми миришат на нещо гнило, развалено ... а бе на дърти *** ми замирисаха
5
0
 
4
 
! Отговори
мър - мър преди 2 години
извинете на о-в Тамбукту, колко секции ще има , че тук не ми дават да гласувам?
4
1
 
8
 
! Отговори
сайта Афера преди 2 години
ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО! АНТИКОРУПЦИОННИЯТ СЕКРЕТАР НА ПРЕЗИДЕНТА, КАДРОВИКЪТ, ПРИБИРА ТЕЖЪК ПЛИК ОТ ТЕЖКО КОМПРОМЕТИРАН ЕКСШЕФ НА МИТНИЦИ, ИЗВЕСТЕН КАТО ЧОВЕК НА СЛАВЧО ХРИСТОВ И КОСЬО САМОКОВЕЦА</h1>
3
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"... да се придържат стриктно международните демократични стандарти.." Някой ще ми обясни ли това изречение? И какво означава думата "мониторинг" в превод от суахили?
2
6
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Аз пак няма да мога да гласувам поради заплахи за живота ми от мутри на Борисов!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от много прозрачност и чист въздух да не ни се замотае главата!!