Засилва се натискът за връщане на проф. Кантарджиев, той е разколебан

Няма да е добре нито за мен, нито за НЦЗПБ, смята той
11 юни 2021 01:10, Анисия Иванова
81

Продължава подкрепата към пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести - професор Тодор Кантарджиев. Вчера протести в негова защита се проведоха в София и Шумен. Учени, лекари и граждани искат вирусологът да бъде върнат обратно на работа.

Десетки лекари се събраха пред многопрофилната болница в Шумен. В декларация медиците посочиха, че не приемат начина, по който професорът е пенсиониран и разкритикуваха служебния здравен министър.

Според медиците е обиден начинът, по който пенсионират проф. Кантарджиев.

Още по темата

"Къде беше министърът по време тази епидемия, защо сега има становище и ни обявява за убийци, защото сме на челните места по смъртност в Европейския съюз", настоя Росица Страшимирова от МБАЛ-Шумен.

Недоволство има не само сред колеги на проф. Кантарджиев, а и сред обществото. На протест пред здравното министерство граждани заявиха, че искат проф. Кантарджиев обратно на работа. Част от тях упрекнаха здравните експерти в реваншизъм.

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, коментира, че освобождаването на проф. Кантарджиев е законно, тъй като всеки може да бъде пенсиониран без негово съгласие, но изтъкна заслугите на емблематичния вирусолог.

Самият Тодор Кантарджиев приема подкрепата на колегите и обществото, но е разколебан дали би се върнал на старото си работно място, в случай, че здравните власти отговорят на общественото недоволство.

"Не съм мислим по въпроса. Мисля, че няма да е добре нито за мен, нито за Центъра. Винаги повече мисля за хората от Центъра и за Центъра. 140-годишна институция не трябва да оставяме в нечестни ръчички и за кратко да бъде съсипано нещо, което нашите деди са го правили от 1881 г.", каза вирусологът.

Петицията за връщането на проф. Кантарджиев като директор на НЦЗПБ вече е подписана от над 5000 души.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.


81
Още от Страната
Мъж плати над 23 000 лв. за "пратка" от чужбина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
астора преди 3 дни
579 937 лв. депозити, 4 апартамента от държавна заплата и парцел в Горна баня, купен за 2,5 евро е декларирал Кантарджиев пред НАП
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Този трябва да се разследва преди да е гушнал букета за високата смъртност в Бг.той е един от отговорните за геноцида
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Оня ден писаха тук , че вече нямало свободни гробни места - какво направи - нощ е видимо както казват - гербаджиите
51
9
 
4
 
! Отговори
русенец преди 3 дни
Злобата, омразата и завистта, подкрепяни от плиткоумието - това е върха на балгърския манталитет. Жалко, че в България имахме най-меките мерки по време на пандемията. Трябваше да се въведе режима от Германия, Гърция и ред други държави. Тотално затворени, без право никъде да излизаме, с вечерен час. Тогава щяхме да разберем какво направи НОЩ. Но уви, няма проблем, с министър Кацаров и Мангъров сега ноември това ни очаква. Радвайте се българи. А пред Кантарджиев - само поклон и БЛАГОДАРЯ!!!
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Бай Шиле в затвора трябва да го вкарат, а тия реват да го връщат на работа. Шантав народ...
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ако не го върнат ще взима висока пенсия и даже може да работи и частно! ----------- Частно като какъв? Той никога не е работил като лекар. Подозирам даже, че го е гнус да пипа хора. Има такава психопатия, когато се вземеш много насериозно. Лечението за него е да бъде въдворен на работа във ферма - оператор на биологични единици. С гумени ботуши и лопата шести номер ше рине гюбре.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И днес не мина без Кантара, единстевения български пенсионер :)))
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кантарджиев бил разколебан,ха-ха , сякаш зависи от него !Обаче Кацаров въобще не е разколебан - прати го дома и толкоз ...
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Предлагам , да го вьрнат на работа да се запишат имената и егн тата на протестиращите и да се испратят в нои , като нямащи право да се пенсионират щом са против пенсионирането на - човека
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Я да питам ония червен парашутист Рашков на колко годинки е? Май е на повече от 65. Защо не е пенсиониран и той?
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Боли го на Кантарджиев! Той си има опита, връзките, извървял си е професионалния път! Ако не го върнат ще взима висока пенсия и даже може да работи и частно! Хич не му трябва да се връща на служебен пост в служебното правителство
43
0
 
2
 
! Отговори
FARAON преди 3 дни
А ЗАЩО НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НАВЪРШИЛИТЕ ГОДИНИТЕ В ОБЩИНСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И СЛУЖБИ? ТЕ НЯКАКЪВ ПРИЮТ ЗА ПЕНСИОНЕРИ ЛИ СА ИЛИ ХРАНИЛКА ЗА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ? ПО ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ СЛУЖБИ Е ПЪЛНО С ТАКИВА! ЩО НЕ ИМ РАЗДАДЕТЕ И ПOДЛОГИ? :) В СИНДИКАТИТЕ СЪЩО СЕ ДЪРЖАТ УМИШЛЕНО! ПО НАД 10 ГОДИНИ НАД ПЕНСИЯ!
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Айде аман вече. Тоя или някой друг - все същата кочниа ще.
41
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Ако настоява на реванш да се върне пак като директор на Националния център по заразни и паразитни болести при тоя министър, който го издуха по такъв долнопробен начин - значи че му е изпила чавка акъла! Навремето мой познат го бяха уволнили дисциплинарно осъди фирмата и се върна на мястото си за ден - колкото да си пусне предизвестието за напускане! Разбирам събраната злоба за 20 години вън от управлението на здравеопазването от уважаемия Стойчо Кацаров, ноооо....!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Г-н професоре, сега е моментът, в който оценявате кои останаха ваши приятели и/или ви оценяват и кои се отметнаха или са клакьори и хейтъри. Как поне един не каза, че професорите могат да е пенсионират до 68 години?! Мин.Кацаров е знаел този факт, но е решил да се разправи с членовете на НОЩ, като само вие сте превишил минималните години за пенсиониране на обикновен човек.Изчакайте служ.правителство да си отиде!Успех!
39
8
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 3 дни
Ммм, герберите отвръщат на удара , десет човека от Шумен !!! И утре като почне да се напикава какво ще го правите ?!
38
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Този пък кога стана вирусолог? Съд и затвор за всички НОЩници!
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Явно всички са цицали от схемата!
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Новият ТАТО що бозал 33г като директор...
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Целта е да се отклони вниманието от скандала в болница Лозенец. Нелегални трансплантации и ВИПгербер прередил всички!