Министър Комитова: Строителният бранш не е в колапс

„Алепу“ е огледало на държавата, оцени тя
12 юни 2021 12:58, Елка Василева
68
Министър Комитова: Строителният бранш не е в колапс
Снимка: МРРБ

Не виждам строителният бранш да е в колапс. Не беше засегнат от COVID-19. Строителството не спира. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред БНТ.

Нищо не сме спирали да строим, няма нито една заповед за спиране на строеж, каза още министърът по повод декларацията на Камарата на строителите в България. Няма спряна нито една европейска програма. Необходимо е време за извършване на проверки. Навсякъде ще платим за коректно свършена работа, допълни тя.

Няма причина да бъда атакувана. Твърдо се придържам към моите три приоритета – прозрачност, законност и намаляване на корупцията, каза още арх. Комитова.

Още по темата

Държавата изгони всички чуждестранни инвеститори. На път сме да изгоним и българските, заяви регионалният министър.

Засега не сме установили сериозни проблеми в Оперативна програма „Региони в растеж“. Правим проверка по документи. Ако при нас излязат сигнали, ще информираме обществеността. Не обвинявам никого. Има други институции, които могат да кажат дали нещо е правилно или не, заяви министър Комитова.

Намираме държавни обекти, които са започнати преди 4-5 или 7 години без издадено разрешение за строеж. Това трябва да се прекрати, категорична бе тя.

Този проект е пример за хаотичния процес, който се случва в строителството. Той е огледало на държавата, каза Виолета Комитова по повод изграждането на подпорната стена с хотел в местността „Алепу“. За него има издадени две разрешения за строеж, които са в съда. Укрепването е завършено и въведено в експлоатация, но в него има три асансьора за бъдещата хотелска част.

Заварихме липса на проектна готовност за някои от участъците на автомагистрала „Хемус“, информира министърът в отговор на въпрос дали ще бъде спазен обявеният срок за завършване на магистралата и допълни, че, ако имаше такава и днес стартират строително-монтажни работи, обектът може да бъде завършен в срок.

Държавата е осигурила 5 млрд. лв. за нови пътища и свлачища. Има строителни фирми, които са изградили капацитет в пътния сектор, има всички дадености. Защо не правим страхотни пътища? Защото тези проекти се случват в корупционна среда, правят се извън закона, с много занижен контрол и накрая гражданите са постоянно недоволни. Това е въпрос не на фирмите, които участват в този процес. Това е въпрос на управлението. Министърът задава темите как ще се управлява този сектор. Ако някой иска да го поправи, трябва да вземе този процес в ръцете си, коментира арх. Виолета Комитова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да връщат милионите!
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето са взели аванс по 100% за не започнати проекти, точно те реват, че били в колапс. Сещате се кой ги е активирал. Че имат нахалството да коментират кадровата политика в министерството, което изобщо не е тяхна работа. Аз бих ги "помолил" да върнат милионите взети като аванс на всички не започнати обекти
47
0
 
4
 
! Отговори
И аз питам преди 2 години
До Само питамА, аз да ви светна, че бившата министърката на земеделието на Герб е започнала процедура по отнемане къщите на около 240 бенефициента и поне за тези, които познавам направо без никакво основание, къщите се използват по предназначение. И, сега тези хора са пред угрозата да им отнемат и жилищата, за да се издължат. Не знам Борисов дали е знаел какви ги върши госпожата, но се питам в цялата тази вахханалия дали новата министърка с тези две къщи е сред тези 240 случая от около 400?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Тошо и той така се хилеши и ни фалира няколко ***
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потока на пари КЪм БСП бе срязан от САЩ
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пак Голи И боси Парите бягат ОТ тях
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв колапс работят на 200% надценка.
42
3
 
0
 
! Отговори
фори преди 2 години
При тези цени,не е в колапс и там се краде от народа!Здраво,неуморно и докрай!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП Младенов,Луканов,Жан,Станишев,Нинова - нестават и нестават
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре ДПС да ни управлява отколкото диктатурата на БСП
39
4
 
17
 
! Отговори
MISLI^LI преди 2 години
Колко тъжно г-жо министър , строителния бранш не е в колапс, но благодарение на вас може и да стане...
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС първа сила тази ще я сменим
37
4
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Е дай да спираме всичко, и да лягаме и да чакаме да мрем бе *** !!! То ако слушаме такива като теб, ще излезе, че е било по-добре изобщо да не сме се раждали ! Но забравяш, че това и теб те касае ! Аман вече от псевдо-моралисти и нихилисти !
36
4
 
18
 
! Отговори
Ало Комитова преди 2 години
Как тъй цялата строителна гилдия твърди едно, а ти - обратното ?! Или може би всички строители са гербаджии, мутри, и т.н. ..?!? За сетен път се убеждавам, че от вас червенугите по-големи и нагли лъжци просто няма !
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще излезем да гласуваме. Споко. ЗА ГЕРБ
34
3
 
15
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 години
Комитова трябва да лъска наровете в Сливенския заради двете къщи, които СИ построи с еврофондовете.
33
4
 
19
 
! Отговори
Къщи за ТЪЩИ преди 2 години
Другарко доцентке Комитова, в ДНСК,ДАНС,КПКОНПИ,НАП,СПЕЦ.ПРОКУРАТУРА,ОЛАФ- Брюксел достигнаха сигналите за двете ти къщи за гости вдигнала си ги с парици от ЕВРОПРОГРАМИТЕ на ЕС,но дали не са КЪЩИ за ТЪЩИ на китно Черноморие? Ще триеш за дълго наровете в Сливенския женски затвор,задмина по мушенгии предшественика ти проф.Иван Данов,източил френските социални фондове...........
32
2
 
14
 
! Отговори
Златимир Орсов ТКЗС преди 2 години
Бе тая Комитка голяма смехурка бе? Седнала да твърди,че не била виждала досега строеж..с две разрешителни за строителство? Мари моме гиздава,ела в Малинова Долина да видиш едно китно ЖСК Научни работници-1 Мъри моме,не си ли чувала за най- голямата жилищна ПИРАМИДА в Европата Мъри ? Ми това е ИСТИНСКОТО ОГЛЕДАЛО на Държавата Мъри, почнат е този блок преди..31 години и ....още е на акт 14 но..СЕ ОБИТАВА НЕЗАКОННО ВЕКЕ 20- на години Мъри Комитке-? Държава..в Държавата на Комитке,На никой не му пу
31
4
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че ще е нужно време за проверки на крас.та.вата БСПарска министърка - точките и запетайките са много важни! Това, че материалите сигурно ще поскъпват след тази криза няма никакво значение и който се запасява от рано ще бъде наказан, разбира се!..Корупционната среда им била виновна на проектите, значи, не самите проекти! Немам думи!..И как завършва - на който не му харесва, да вземе сам да го направи, значи! НАГЛО БСП! Законът е изричен - трябва да подготвя само изборите, не да руши!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения реално работещ бранш :))) Разкопаха БГ-то :))))