Опасност, крадци: Как да опазим дома си, докато ни няма през лятото

Да не казваме кога не сме вкъщи и какво съхраняваме там
12 юни 2021 09:54, Елка Василева
41
Опасност, крадци: Как да опазим дома си, докато ни няма през лятото
Снимка: архив, БГНЕС

Без нас домовете ни остават без надзор и така стават примамлива цел за обирджиите. Как да защитим жилището си, докато ни няма през лятото, коментира пред Нова тв инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“. Той посъветва да внимаваме какво говорим и пред кого говорим, кого допускаме в дома си и как го защитаваме и охраняваме.

Белишки разграничи кражбите през светлата и тъмната част от денонощието. "Когато става въпрос за светлата част от денонощието, крадците използват този период, когато хората са на работа, т.е. между 09.00 и 11:00 ч. Вечерните кражби се извършват обикновен петък или събота, когато хората пътуват някъде", обясни специалистът.

По думите му кражбите, които се извършват по същото време, в което хората са си у дома, обикновено се случват на места, където крадците имат видимост.

"Те наблюдават собствениците - дали са на първия етаж, дали са на втория. Понякога се опитват директно да влязат през прозореца, ако са на първия етаж, на втория етаж е същото", допълни Белишки и потвърди, че действително има по-голям риск от обири на по-ниските етажи.

Затова и спането на отворени прозорци през лятото Белишки посочи като предпоставка да се случи кражба в дома ни.

Той обясни, че обикновено крадците се интересуват от това да имат добра информация за места, където се съхраняват по-големи парични суми, ценни вещи и бижута. "Така те по всякакъв начин се опитват да придобият тази информация през познати, приятели, сами проучват, наблюдават. На тази база те разбират доколко имат шанс да влязат на това място, когато хората ги няма. А също и как се охранява и защитава това жилище - това е много важна информация за тях", каза Белишки и уточни, че от особено значение са и самите информатори: "Всеки един човек, който има някакъв достъп до дома ни, може да подаде такава информация."

Ако може, нека не казваме кога не сме вкъщи и какво се съхранява в дома ни. Доколкото е възможно, не бива да съобщаваме начините за охрана на жилищата си, посъветва още Белишки.

Другото важно, по думите му, е физическата сигурност на дома.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Яжте банани и бегайте на запад.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е щом Министерството на Вътрешните Рушвети трябва да ме учи ,има щори външни,кучета ето аз имам 6 български овчарки и 1 питбул и 1улична превъзходна, бащата беше голям бияч не ща да си мисля какво ще стане в момента които прескочат оградата,а пък питбула ще събуди целият вход,и най важното вкъщи нямам нищо заради което да ме е страх,само луд човек държи ценности вкъщи,има трезори ,банки и инвестиционни борси!
9
3
 
26
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Опазването на домовете от крадци става по следния начин. Хванат в домът ти дошел да вземе от трудът ти,трябва да бъде осакатен с един долен и един горен крайник.Това да стане известно на широката общественост и ако има сред нея такива бокл.ци,да се позамислят,дали да влиза в домът ти,преди да е поканен.
8
6
 
2
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Що, би? Тагвайти са от бабината къщя в к конарйе, в чекане на големата лодка на керамоти, чинаккълйе и так дале дупки, даващи нашего брата неизмеримо чувство за линостно израстванйе... :)
7
2
 
8
 
! Отговори
Държавна Сигурност 2 преди 2 години
Ами те Службите си влизат когато си искат по домовете да слагат нанокамери за събиране на компромати , може да ги усетите само по различната миразма че са влизали!
6
10
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАТО СЕ ГЛАСУВА ПРОТИВ ГЕРБ ДОКАЗАНИ КРАДЦИ СА!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какви са ти змиите?
4
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
С ДВОЙНА ВРАТА!!! ДОКАЗАНО Е, ЧЕ КОГАТО НЕ ЗНАЯТ КАКВА Е ВТОРАТА ВРАТА СКРИТА ЗАД ПЪРВАТА, НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ ИЗОБЩО!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо убойатяото на.кредец се разглежда катп првтъпление?
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С пистолет, куршум.в.краката, шосле изтезания половин час, после на някое дърво обесен крадеца и така никой не си мислеше за кражби. Ама станахме едни такива меки европейци...имал бил.крадеца "човешки права". Ми да си го има, на нас не ни пука.
1
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Да не пишем глупости във Фейсбук къде и кога ще ходим на почивка и да дадем ключове на съседа, да ходи вечер да пуска по 1 -2 лампи. И да имаме СОТ разбира се