Фрапиращи нарушения в МЗ, Жени Начева еднолично сключвала договори

Проверяват се поръчки за над 100 млн. лв.
14 юни 2021 11:33, Анисия Иванова
27

"Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на този етап множество нарушения и фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за сключване на договори за милиони от страна на зам.-министър Жени Начева". Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на "България сутрин".

Проверката на Инспектората продължава.

"Предварителните данни показват, че договорите за респиратори, лични предпазни средства са сключвани директно с китайски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване. Директно с подписа на един заместник-министър Жени Начева, тя ги е давала на министъра, който ги е внасял в МС и решенията са връщани обратно за сключване договори", обясни начина на работа заместник-здравният министър.

Още по темата

Той добави, че има данни за некачествени неща, които са купувани като част от респираторите. По някои договори не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са излишни неща като "хлорохин" от Китай. Страната ни е имала достатъчни количества от дарения, а купените сега стоят складове и не се използват. Има вероятност срокът им на годност да изтече.

"Дали се касае за злоупотреби - това ще установи проверката. Вероятно тя ще бъде изпратена в прокуратурата. Поръчките, които са правени в този период, са за над 100 млн. лв. Част от тях, от 2021 г., са правени по сравнително нормален начин", уточни Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че по същата тема се извършва и проверка от ГДБОП.

"Ние не можем да проверим за три месеца всичко, проверяваме болниците, за които има много сигнали и онези, които са в тежко финансово състояние като "Александровка" и Хематологията в Дървеница. Трябва да се предприемат мерки в името на болниците и лекарите", каза още зам.-министър Петров.

Във връзка с проверката в "Пирогов", която се извършва от НЗОК, той уточни, че към момента има данни, че в една трета от ревизираните случаите вероятно се касае за фалшиви хоспитализации.

"При всички положения ако има такива, Касата ще прекрати договора по конкретната клинична пътека. От това дали нарушенията са били локално ниво или от липса на контрол от страна на ръководството, ще се реши какви мерки да се предприемат", добави заместник-здравният министър.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Тази където е била, навсякъде е "усвоила" средства. Как спаси Кардиолайф - Ловеч и директора на РЗОК - Ловеч
24
11
 
3
 
! Отговори
Глей ги сега преди 1 месец
Абе хора, тази пандемия изненада целия свят, правителствата трябваше да вземат много бързи решения, понеже нямаше време за нищо, а имаше огромен дефицит на нужните защитни облекла, маски и т.н. ! И въпреки това, България се справи в това отношение по-добре от много по-богати и технически напреднали страни ! А тия с цялата си наглост тръгнали сега да обвиняват и да търсят за какво да се хванат - нямам думи ! Проумейте го - това беше извънредно положение, в което всяко забавяне е фатално !
23
4
 
0
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
До 3 и други подобни. А ти откъде знаеш как точно стоят нещата, след като не са проверени? Или се вързваш на всяка подхвърлена партенки.
22
8
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Тези новите диктатори кога ще се научат първо да проверяват нещата подробно и докрай и да намират ДОКАЗАТЕЛСТВА и чак тогава да твърдят че има "фрапиращи нарушения"?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
айде назначия още другаре в МЗ да блести от чистота ама със заплате от 3 бона нагоре
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато внасяхме респиратори от Китай и Корея, из Европа нямаше дори производство на маски. Тия новите да не ни имат за ***, че не можем да помним какво е било миналата година? Внимавайте, умници, остана ви 1 месец!
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жени да не би да е от ГЕРБ-Жени? Само там се въдят такива нагли и грозни!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагли крадци!
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много преди тези проверки се чуваше за далаверите. Говореше се за схеми, които изглеждаха нереални, но явно е било самата истина. Каква е ползата да се разкриват безкрайните злоупотреби, ако няма поне един осъден? Ясно е, че не са вчерашни и са се оплели като черва, но все пак.....
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само кьорфишеци, нищо друго
15
3
 
7
 
! Отговори
Кръстник преди 1 месец
Да прекръстим държавата в БГ-едноличен търговец
14
4
 
19
 
! Отговори
Неизвестен преди 1 месец
Г-жа Жени Начева дърпаше конците на цялото министерство, всичко минаваше през нея. Министърът беше една пионка, поставена там да подписва каквото му се даде. Много дивотии направи и сега трябва да отговаря.
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупция в здравеопазването е брутална.. лошото в че се играе със здравето на хората. А това е ужасно
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
имам един познат, има строителна фирма, преди години внесе някакви такива апаратури за болници и от тогава не е спрял да обикаля света. То не бяха почивки в Италия, ски в Швейцария, Мексико, обиколки за цякото семейство насам натам, купи си мезонети - 2, има май няколко мерцедеца и даже багер ... и това драги зрители само с една поръчка за медицинска апаратура. Коментара оставям на вас.
11
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И под вола ще "търсят" теле... само и само да злепоставят ГЕРБ... Краставите магарета на Фигуранта.
10
8
 
35
 
! Отговори
Знае се преди 1 месец
За Начева от години,че е основна врата за корупция. Тя определя какви лекарства,с кои фирми,за какви цени ще сключва договор НЗОК. Тя,еднолично и то от години...Тази корумпирана особа е за затвор доживотен.
9
7
 
36
 
! Отговори
Жени Начева преди 1 месец
Е тази,дето щеше да закрива болницата във Враца и персоналът я замерваше с яйца и тя избяга
8
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Млък! Народът си преизбира ГЕРП повече от всички останали! Глас народен - глас божи!
7
9
 
29
 
! Отговори
До Майора преди 1 месец
ГЕРБ дойде на власт с обещанието да направи ревизия на прехода.Защо не свърши нищо?Защо не е подхванал Гайдарски?А иначе далаверите приCovid са си чисти на ГЕРБ и не са само посочените
6
4
 
41
 
! Отговори
Наистина ли преди 1 месец
Се правите,че не знаете за Жени Начева?Тя е сочена за сивия кардинал в МЗ.Няма медицинско образование,но се разпорежда с всичко.Преди беше и в НЗОК.Там какви далавери въртеше,но няма КОЙ да провери.