Руснаците разпродават имотите си, бягат от морето

Все по-често ги купуват българи, и то на сметка
14 юни 2021 07:03, Елка Василева
387
Руснаците разпродават имотите си, бягат от морето
Снимка: архив, БГНЕС

Масова разпродажба на имотите си по Южното Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко.

В Поморие, където има цял квартал с руснаци, известен като “Малката Москва”, сградите са заключени с висящи табели FOR SALE. Според брокери през последната година и половина в тях не е стъпвал никой, пише "24 часа".

Една от причините е коронавирусът, който задържа много руснаци в родината им, но също и девалвацията на рублата. Това се отразява при погасяването на кредитите, които са в евро.

Още по темата

Други пък, които са разчитали на тях, за да печелят, отдавайки ги под наем за лятото, бяха неприятно изненадани миналото лято от пандемията.

Освен това много руснаци вече предпочитат Турция като лятна дестинация, което се превърна в трайна тенденция през последните 5 години.

Все по-често българи купуват морските имоти на руснаци, след като те започнаха да се оттеглят от страната ни, коментират брокери на недвижими имоти. Едно от местата, където тази тенденция била най-осезаема, е Поморие, тъй като там освен море и плажове има възможност и за СПА на открито. Много българи предпочитали да си купят ваканционен имот именно там, за да се възползват от лечебната кал и луга на Поморийското солено езеро.

Около 5000 имота в курортното градче официално се водят собственост на граждани от Руската федерация, установи репортерска проверка. Преди години имаше толкова много руснаци в града, че местни започнаха да наричат “Малката Москва” квартала с руските апартаменти.

Днес обаче там почти не се чува руска реч. Показателно за оттеглянето на руснаците от морето са празните самолети, пристигащи от Москва и запълнени в обратна посока.

Постоянно живеещите при нас руснаци останаха малко. Преди жените си имаха собствен клуб, събираха се, но отливът започна да се усеща от по-миналата година, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Близо 50 000 имота на руснаци са регистрирани в община Несебър. Става дума предимно за ваканционни апартаменти в хотелски комплекси, които обичайно се ползват по време на активния летен сезон. От началото на пандемията през 2020 г. обаче имотите стоят заключени и с неплатени данъци, не могат да се правят и належащи ремонти, казват представители на фирми, които менажират имоти на чужденци. Около 3000 са руснаците, които живеят целогодишно в община Несебър. Имат си своя общност, организират различни събития, казва кметът Николай Димитров.

За разлика от малките градчета обаче руснаците не бързат да продават апартаментите си в Бургас.

За тях имотът в големия град е дългосрочна инвестиция заради възможноситте за бизнес и работа, както и добрите комуникации. За разлика от Бургас обаче се забелязва опразването на къщи в близките села Димчево и Маринка, които допреди две години се радваха на голям интерес от руснаците.

При повечето сделки с имоти българите са на сметка, тъй като ги купуват с 10 до 20 процента по-евтино, отколкото са ги взели руснаците, тъй като те панически бързат да се отърват от тях.

Много от имотите си са разпродали и западняците. Англичаните, които бяха влюбени в малките селски къщи в Странджа и апартаментите по морето, почти са се изнесли. На тяхно място са се настанили богати българи, които са ги превърнали в семейни вили или ловни бази.

При англичаните изтеглянето не е заради коронавируса, а заради Брекзит. Затова пък ирландците не бързат да напускат Южното Черноморие и предпочитат да купуват апартаменти в затворени комплекси в Поморие и Несебър.

Освен българи сделки за покупки на имоти по морето сега се правят и от граждани на Германия, Нидерландия и Белгия, но те са малко и са заради смесени бракове. Учудващо, но има покупки на жилища и от французи и италианци, които обаче са единични случаи.

Въпреки по-слабия интерес обаче цените не са спаднали, а се задържат на нивата от предпандемичната 2019 г.

По неофициални данни пазарът на ваканционни имоти по морето се е свил през последните две години с 40 процента. Най-предпочитани за инвестиция в имот си остават Бургас, Несебър, Созопол и Поморие.

Брокери прогнозират, че интересът към покупки на жилища по Южното Черноморие ще се засили преди влизането ни в еврозоната, тъй като много българи ще искат да вложат парите си в недвижим имот поради страх от обезценяване и скок на цените.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
4
 
17
 
! Отговори
Такива сте всичките преди 2 години
До МорскиДалаверата търсите... Въобще нямате идея как се развива бизнес с туризъм. То затова и сте пред фалити. Искате за някаква ко...чина някой да ви плаща по 50-60лв на легло. НЕ МЕРСИ. Балъците май взеха да свършват. Всички дружно към Гърция.
276
4
 
17
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Вече няма никаква далавера от инвестиция по морето. Да ти идват някакви "туристи" за по 1,2 3 дни, да имат високи изисквания, да се пазарят за 10- 15 лева на легло при тези цени на тока, водата, амортизация и ти да им слугуваш.... мерси.
275
6
 
9
 
! Отговори
южно преди 2 години
бягат от южното черноморие защото е мръсно, нали се сещаш откъде идва и накъде отива течението. но по северното черноморие е битка за имоти и то между украинци и румънци.
274
0
 
9
 
! Отговори
someone преди 2 години
До ГошетоНе по различно е и в Пловдив, единственото спасение е ако намериш да бачкаш аутсорсинг на някоя чужда компания , иначе заплатките са от смешно по-смешни и мнозина са в нелегалния бизнес кой с дрога , кой контрабанда и други неща.
273
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имота е ИМОТ --когато , е под твой контрол и се стопанисва НЕПРЕКЪСНАТО!ЩОМ НЕ Е МОЖЕШ ДА СЕ ГРИЖИШ И ГО СТОПАНИСВАШ--ЗНАЧИ , ВЕЧЕ.. "НЕ Е ТВОЙ ИМОТ"!
272
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само руснаците, всички бягат от нашето черноморие.
271
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да е прекрасно, ако беше вярно. Нищо против да се разкарат от тук тея мизерници. Да си стоят на путинистан.
270
0
 
10
 
! Отговори
Балона преди 2 години
май всеки момент ще се спука и много му..троподобни ще паднат лошо.
269
4
 
34
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
МЕН МИ Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО- ЛЕСНО И ЕВТИНО , ДА ОТИДА НА МОРЕТО , ДА СИ НАЕМА КВАРТИРА И ДА СИ ПЛАЩАМ ЗА 15-ДНИ ПРЕСТОЙ ТАМ....ОТКОЛКОТО ДА СТОПАНИСВАМ ИМОТ ЗА ХИЛЯДИ ЕВРО ...КОЙТО НЕ СЪМ СИГУРЕН , ДАЛИ ЩЕ НАМЕРЯ НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ВЪВ ВИД УДОБЕН ЗА ЖИВЕЕНЕ....!---ИЗЛИШНА СУЕТА И ПИЛЕЕНЕ НА ПАРИ , КОИТО ЯВНО НЕ СА СПЕЧЕЛЕНИ С УСИЛИЯ , ТРУД И ЛИШЕНИЯ!
268
12
 
11
 
! Отговори
аркадашите ни преди 2 години
До ТУРЦИТЕ ОБАЧЕ - стига тази омраза към турците и любов към червена Русия!
267
9
 
8
 
! Отговори
да се махат и агенти преди 2 години
те от пасольството тоже.
266
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя позната от миналата година се опитваше да си купи апартамент на морето. Отиде, гледа, все нещо не й допада и размишлява 1-2 дни. Решава да купува, ама апартамента вече капариран. Накрая взе един, който горе-долу я устройства без да мисли 1 ден. Бетономорие, мутроморие било...ама българина е луднал да купува апартаменти по морето
265
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само някакви пълни недоразумения...като тези комплекси в нивите около Слънчака, къде са на 5 километра от плажа се харчат на по-ниски цени.
264
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напоследък само лоши новини. Най-накрая една хубава новина.
263
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разминаването е голямо. Повечето обекти в момента не спират и повечето апартаменти са изкупени още преди да е почнал строежа, така че не обяснявайте кой какво продавал. Некой видял две три табели и казал, всичко се продава, знаем как българите обичаме да си посоляваме приказките. Да не говорим, че средната не е падала, а се повишава непрекъснато от години. Тия, къде ги купиха на зелено за 20 000 евро пред 5 години сега ги дават за не по-малко от 35 000. Само някакви пълни недоразумения....
262
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпреки слабия интерес цените не били спаднали но се продавали 10-20% по- евтино. типично изказване на 6алгар тъпански великия миризливец нагъл утайката на европа смрадливата чалгясала мутра живееща като въшка на главите на нормалните европейци защото е един миризливец от държавата на смрадливите чалгари некадърници връзкари
261
0
 
36
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Бургас давал възможност за бизнес и работа. Напротив, голяма скръб е и все повече се шири бизнесът с дрога.
260
0
 
28
 
! Отговори
до 277 преди 2 години
Не е важно колко струват. Имат годишна такса за поддръжка. Не можеш да го купиш и да не плащаш такса на комплекса. Или с други думи ще ти скъсат налъмите от такси и ще се чудиш на кого да го подариш, за да се отървеш.
259
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те братушките си ги знаем че не са най-добрите летовници,но все пак това са хората с парите на които се надяват бизнесите по курортите и морските градчета.не е хубава тая работа дето се изнасят.
258
1
 
10
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Дори и скъсаните рашки вече не искат да ходят до ъгъла на двора за да се бършат с вестник Дума след като са дефекирали в градинската яма <~~ ФАКТ!