Руснаците разпродават имотите си, бягат от морето

Все по-често ги купуват българи, и то на сметка
14 юни 2021 07:03, Елка Василева
387
Руснаците разпродават имотите си, бягат от морето
Снимка: архив, БГНЕС

Масова разпродажба на имотите си по Южното Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко.

В Поморие, където има цял квартал с руснаци, известен като “Малката Москва”, сградите са заключени с висящи табели FOR SALE. Според брокери през последната година и половина в тях не е стъпвал никой, пише "24 часа".

Една от причините е коронавирусът, който задържа много руснаци в родината им, но също и девалвацията на рублата. Това се отразява при погасяването на кредитите, които са в евро.

Още по темата

Други пък, които са разчитали на тях, за да печелят, отдавайки ги под наем за лятото, бяха неприятно изненадани миналото лято от пандемията.

Освен това много руснаци вече предпочитат Турция като лятна дестинация, което се превърна в трайна тенденция през последните 5 години.

Все по-често българи купуват морските имоти на руснаци, след като те започнаха да се оттеглят от страната ни, коментират брокери на недвижими имоти. Едно от местата, където тази тенденция била най-осезаема, е Поморие, тъй като там освен море и плажове има възможност и за СПА на открито. Много българи предпочитали да си купят ваканционен имот именно там, за да се възползват от лечебната кал и луга на Поморийското солено езеро.

Около 5000 имота в курортното градче официално се водят собственост на граждани от Руската федерация, установи репортерска проверка. Преди години имаше толкова много руснаци в града, че местни започнаха да наричат “Малката Москва” квартала с руските апартаменти.

Днес обаче там почти не се чува руска реч. Показателно за оттеглянето на руснаците от морето са празните самолети, пристигащи от Москва и запълнени в обратна посока.

Постоянно живеещите при нас руснаци останаха малко. Преди жените си имаха собствен клуб, събираха се, но отливът започна да се усеща от по-миналата година, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Близо 50 000 имота на руснаци са регистрирани в община Несебър. Става дума предимно за ваканционни апартаменти в хотелски комплекси, които обичайно се ползват по време на активния летен сезон. От началото на пандемията през 2020 г. обаче имотите стоят заключени и с неплатени данъци, не могат да се правят и належащи ремонти, казват представители на фирми, които менажират имоти на чужденци. Около 3000 са руснаците, които живеят целогодишно в община Несебър. Имат си своя общност, организират различни събития, казва кметът Николай Димитров.

За разлика от малките градчета обаче руснаците не бързат да продават апартаментите си в Бургас.

За тях имотът в големия град е дългосрочна инвестиция заради възможноситте за бизнес и работа, както и добрите комуникации. За разлика от Бургас обаче се забелязва опразването на къщи в близките села Димчево и Маринка, които допреди две години се радваха на голям интерес от руснаците.

При повечето сделки с имоти българите са на сметка, тъй като ги купуват с 10 до 20 процента по-евтино, отколкото са ги взели руснаците, тъй като те панически бързат да се отърват от тях.

Много от имотите си са разпродали и западняците. Англичаните, които бяха влюбени в малките селски къщи в Странджа и апартаментите по морето, почти са се изнесли. На тяхно място са се настанили богати българи, които са ги превърнали в семейни вили или ловни бази.

При англичаните изтеглянето не е заради коронавируса, а заради Брекзит. Затова пък ирландците не бързат да напускат Южното Черноморие и предпочитат да купуват апартаменти в затворени комплекси в Поморие и Несебър.

Освен българи сделки за покупки на имоти по морето сега се правят и от граждани на Германия, Нидерландия и Белгия, но те са малко и са заради смесени бракове. Учудващо, но има покупки на жилища и от французи и италианци, които обаче са единични случаи.

Въпреки по-слабия интерес обаче цените не са спаднали, а се задържат на нивата от предпандемичната 2019 г.

По неофициални данни пазарът на ваканционни имоти по морето се е свил през последните две години с 40 процента. Най-предпочитани за инвестиция в имот си остават Бургас, Несебър, Созопол и Поморие.

Брокери прогнозират, че интересът към покупки на жилища по Южното Черноморие ще се засили преди влизането ни в еврозоната, тъй като много българи ще искат да вложат парите си в недвижим имот поради страх от обезценяване и скок на цените.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
5
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
До 213 ...Голата истина...,. Каква стана тя сега?Факти:Редовни и чартърни полети от Русия днес летят до Гърция----/////------ Летят ама някой друг път. След забраната да прелитат огромната Украйна, след поскъпването на горивата и полетите и рухването на заплатите им, след всичките ПВР тестове, почивката с чужбина за руснаците е непостижим лукс. Путинският режим ги затваря точно толкова жестоко, колкото и добиттъкът на Запад. Само в Майка БГ народът успя да се отърси малко от оковите.
256
3
 
10
 
! Отговори
Чудно преди 2 години
Чудесна новина!
255
1
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не ги мислете Руснаците, те ще се оправят. ------///------ Няма да се оправят.
254
4
 
30
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До Анонимен 273Крайно закъснял призив е България на българите. Отдавна на средния българин е отредено да "притежава" маломерен апартамент за който дължи данък. Земята е на местни и чужди феодали. Водата също. Гората се изсича. Икономиката е на международни компании.България е една данъчна служба, която да дои населението, а с данъците се купуват самолети да охраняват бизнеса на същите международи компании.
253
6
 
17
 
! Отговори
Dinko Toshev преди 2 години
Смях Албания.Ти чувал ли си бе ***-к как немците и цяла Европа се радва когато руско семейство се засели в техния квартал.Емигрантите бягат като попарени от тях защото ги бият без почивки а полицията гледа и не се намесва.В центъра на Кьолн лично видях как рускиня започна да бие *** с чантата си защото я закачаха.А като дойдоха руснаците какво стана.Явно живееш на село и не виждаш по далеч от носа си.
252
1
 
2
 
! Отговори
глиго преди 2 години
До глигочерна гора също вече не ги интересува,а колкото до албания там няма шанс да отидат
251
0
 
14
 
! Отговори
глиго преди 2 години
НАШЕТО МОРЕ ОТДАВНА НЕ Е АТРАКТИВНО,А И СТАТИЙТЕ В БГ МЕДИЙТЕ ИЗОПАЧАВАТ НЕЩАТА.... РУСНАЦИТЕ НЕ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ ПО НЯКОЛКО ПРИЧИНИ,НО ЛИХВЕНИЯ ПРОЦЕНТ Е НАШЕНСКА ИЗМИШЛЬОТИНА.... НА РУСКИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ НАПРАВО ИМ ЗАБРАНИХА ДА СТЪПВАТ В БЪЛГАРИЯ,ДЕСТИНАЦИИТЕ НЕ СА ТУРЦИЯ КАКТО ТУК ПИШЕ,А ЕГИПЕТ( ОТНОШЕНИЯТА НА ПУТИН С ГЕНЕРАЛ СИСИ СА НА МНОГО ВИСОКО НИВО) И ДРУГИТЕ ДВЕ ДЪРЖАВИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПОЗНАЕТЕ КОЙ СА....... ТОВА СА ТАЙЛАНД И ИЗНЕНАДАТА- ВИЕТНАМ.....
250
11
 
14
 
! Отговори
Смях Албания ?! преди 2 години
Бляддовете обидени щели да отидат в Албания? Това да го измислиш, трябва де не си мърдал оттук. На руснака номерата никъде другаде не минават, затова се навъдиха тук, където им роболепничат някои, които смятат, че сме им длъжни за нещо. В Албания, номерата ще минат докато онези дивите не изкормят някой пиян блядд. И ще съберат чамадана за Сибир. Те, това го знаят, затова оттук директно ще отпътуват за степите.
249
0
 
18
 
! Отговори
Тъй,де! преди 2 години
Те бягат, а мутрохотелиарите ги чакат да дойдат! И докато чакат искат да изкрънкат някоя помощ от държавата!
248
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко е сега на квадратен метър апартаментите там? Давайте да купуваме!
247
12
 
13
 
! Отговори
паоло куелю преди 2 години
Дано дойдат повече афганци, сирийци и сенегалци, че да живне малко тая заспала територия! Тъкмо и жените ни ще видят расови мъже, а не само нечистоплътни мутри с наднормено тегло.
246
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли свободно са българите в Англия , както руснаците по морето.????
245
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как пребивават руснаците в България. Русия не е в ЕС не е и НАТО , а ни е и враг по договора. Затова как влизат, как се движат и какво ще продават , като нищо не са заработвали в България. Не са плащали данаци. Вкарва ли са пари с неясен пройзход. Кои г контролира.От която и страна да ги погледнеш все на разбоиници приличат.
244
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България на българите. Трябва да се забрани на чужденци да правото да закупуват и притежават имоти и земя в България.
243
0
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
ка стои въпросът със влизащитите у нас легално от страни като русия,украйна,молдова или която и да е друга бивша соц страна ? изискват ли се визи? питам предвид колко бе трудно за нас преди много години да влезем във страна от европейския съюз
242
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Въздушен десант всички трябва да бягат,не само рускоговорящи те
241
32
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички бягат от диктатурата на Румен Радев. Хората знаят, че ще им отнемат имотите в полза на държавата, както на много места вече прави служебното правителство.
240
17
 
17
 
! Отговори
преди години преди 2 години
бях на един курорт ол инклузив, пълно беше с руснаци, дойде една група англичани и като разбраха се отказаха и си тругнаханикой не ги трае тези хора незнам защо
239
6
 
15
 
! Отговори
дим дим дим преди 2 години
дим да ви нямадим да ви няма
238
12
 
19
 
! Отговори
Yes! преди 2 години
Хайде по-бързичко, че в Бургас едвам им траем миризливите сланини!