БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.

Една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени
15 юни 2021 14:00, Елка Василева
626
БАН: Стопяваме се до 5 милиона души население до 2040 г.
Снимка: архив, БГНЕС

"Северозападна България, ареала около Сакар - Странджа, района около Краището и Централна Стара планина - това са традиционно ареалите с най-активни процеси на депопулация", каза пред БНР доц. Надежда Илиева от БАН за най-новото демографско изследване на населението у нас - "Регионални демографски дисбаланси в България" и какви са прогнозите за обезлюдяването в следващите 20 години.

"Става дума за целия район на Централна Стара планина, без Велико Търново, като район на обезлюдяване. Според изследването ни до 2040 година населението ни ще намалее до 5 млн. - 5 млн. и 200 хиляди души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. При тези с до 20 души население този дял достига до 37 на сто", каза доц. Илиева.

Още по темата

Тази група населени места става преобладаващи за страната - това е понятието демографска пустиня. До 2040 година 69 на сто от територията на страната ще са заети от тези територии.

В следващите 20 години ще останат само отделни острови - столичният град, пловдивско-пазарджишката агломерация, основните урбанизационни оси - Бургас и Варна също, поясни доц. Илиева.

Според нея естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

"През следващите десетилетия борбата ще бъде за население. Ще оцелеят тези градове, които привлекат население", прогнозира Илиева.

По думите ѝ последните години смъртността у нас е приблизително 15,5 - 15,9 промила, докато през 2020 година имаме вече смъртност около 20 промила. Доц. Илиева посочи, че очевидно тези завишени показатели са заради пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


626
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
2
 
4
 
! Отговори
Питанката преди 2 години
Защо в София е толкова пренаселено, строят се нови сгради, няма достатъчно жилища и парко-места ??? ДА не говорим Фандъчкова дето протестираха у София недостиг места по детските градини. Това говори за свръх пренаселеност и определено ще ни по-добре с по-малко и компактно население. Държавата също ни е малка, както и територията земя, води, екология всичко си има лимити и предели и не можем да поддържаме кой знае какво голямо население на Българска земя.
400
5
 
3
 
! Отговори
До 475 преди 2 години
Много ясно,че ще я изгони щом не готви на мъжа си.Егати и принцесата, нямало да готви,нямало до чисти,нямало да пере и да гледа деца.Ами за чий ми е такава -жена за чукане винаги ще си намеря,пълно е с разведени и незадоволени от мъжете им жени.
399
1
 
0
 
! Отговори
typ milicioner преди 2 години
Eeee нас и ЦРУ не може да ни предвиди колко сме глупави - 90-те години бяха дали, че 2050 ще сме 5млн
398
2
 
9
 
! Отговори
Едни неща са сигурни преди 2 години
Разврата и покварата до нищо добро не води едно общество. Има хора, които не бива и не трябва да създават деца. Има хора, които просто не стават за родители. Трябва да се самоограничава населението и да се набляга на качеството на живот, образование, морални ценности, финансова стабилност и държавна инфраструктура определена за поддържането на точно определен капацитет / брой население.
397
5
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Няма истински жени, няма истински мъже, квит сме. Ако ли пък за вас е нормално мъжът да е всевластен господар, да пие и да бие, а жената да стои в къщи само без пукнат лев в джоба, сте меко казано не в ред....
396
1
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Аз също смятам, че жените са много виновни за подобно държане при някои мъже, не при всички, но при доста. Честичко чувам от жени как снаха им била мързелива, като се върнела как не почвала да върши еди-какво си, а пък синът и горкия той, при положение, че работят едно и също. Една съседка искаше да гони снаха си, дето не поднасяла обяд на сина и, за което обаче снахата трябваше да бяга от работа с един час по-рано, да, ама шефът и щеше да я изгони......
395
4
 
6
 
! Отговори
Няма истински жени преди 2 години
Така е в днешно време жените мечтаят за лесен живот и лесни пари. Нямат задръжки нито отговорност самотните майки са най-развратните и с най-много интимни контакти. Какви ли деца ще възпитат с този си начин на живот по разни квартири и с чужди пари.
394
1
 
2
 
! Отговори
До Лили преди 2 години
Не си в час миличка влез в системата Баду. Там ще те светнат жените с деца какви успешни връзки с ползи и изгоди въртят знаят как да подхванат сексуално мъжа да му вземат акъла и чуждите деца не са пречка дори и много по-млади и наивни или оглупели любовници мъже си хващат.
393
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До Лили - ама вие не мислите ли, че и майките на тези са виновни - възпитават подобни лигльовци, дето си въобразяват, че някоя трябва да ги отглежда, ама тя да се издържа сама, че да не я хранело синчето и. Има всякакви, но болшинството от случаите са с доста ограничени майки, дето искат от снаха си едва ли не супер качества като напр. да е мис свят, а не си виждат трътлестите синове, сещам се за няколко подобни случаи.
392
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не миеш чиниите, отдавна свършиха и балъците да ти перат кирливите *** заради един кирлив х.. А *** се смята за голямата работа, но я няма сиганката дето го хвалеше.
391
3
 
4
 
! Отговори
лили преди 2 години
До модерна жена - аз пък работя с мъже и твърдя, че голямата част не искат да чуят и за едно дете, защото трябвало да траят някоя и да се лишат от младостта си. Цитирам ви буквално. А доста директно заявяват, че като поостареели, ще се поогледат за някоя да ги перяла и пр.
390
3
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Много са ми интересни тези, дето обвиняват жените за еди-какво си, както и обратното, жени обвиняват мъже във всички грехове. Ами търкулнало се гърнето, намерило си похлупак. Ама били кифли, че на много мъже им харесват такива кифли - с празни глави, ама докарани, хубави. А що се отнася жените да се подчинявали и да бъдели едва ли не робини, има и такива крайни мнения, това просто е несериозно.
389
4
 
8
 
! Отговори
Модерна жена преди 2 години
Жената в днешно време бори се за свобода, за полигамно съжителство, деца без брак, лесни пари, за всяка нейна потребност различен мъж да я удовлетворява, като чичко паричко, друг жребец в леглото, друг мъж за екзотични екскурзии щото чичко паричко е зает да работи и печели, друг мъж льоло за домашна прислуга и против скука за останалите дни от седмицата още мъже за разнообразие и за дожбни пари да осигуряват в кеш модерната жена.
388
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се обезлюди, споко. Така си мисли ***...А *** каже ли нещо, виж къде е слънцето. Затова е и на тоя хал...Толкова му е сивото...
387
8
 
7
 
! Отговори
До Лили преди 2 години
Жените са с робска психика по рождение. Инстинктивно търсят силен мъж на когото да се подчинят. Затова и харесват"лошите момчета ",а зубрачите остават без гадже.И като усетят мъжа, че е мека Мария и му се качват на главата.Затова има и толкова разводи и нещастни бракове. Диж ако е някой лош и ги третира като *** му се омилкват.
386
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то на тази територия какво вирее. Само с измислена "славна" история нищо не става, след като днес си оследната дупка на кавала и в африканския свят.
385
2
 
5
 
! Отговори
Инетересно и сложно преди 2 години
Много интересни коментари и разсъждения процесите в обществото са сложни, но пък хората елементарни и отдадени на примитивни страсти и женско злато-търсачество. Българската жена отдавана се е еманципирала и без морални задръжки като съжителство, множество интимни връзки, безбрачни деца, стратегията една жена да бъде издържана от много мъже, които си хабят сили и средства за чужди безбрачни деца вместо да имат стабилно и здраво семейство, което обаче не е модерно за свободолюбивите жени в днес.
384
6
 
4
 
! Отговори
лили преди 2 години
Вие, дето пожелавате на жената да гледала котки, изобщо не знаете дали е сама. Що за прооостовато мислене, не е за вярване. Живеем в свят, в който всеки е свободен и никой никому не е роб, дори и жената за ваше най-голямо съжаление. Освен това познавам доста жени, дето биха си стояли в къщи с повече деца, но и това не е лесно. В нашата страна това може да стане само при хора, дето се радват на едно парче хляб и нищо друго не им трябва.
383
5
 
5
 
! Отговори
До 457 преди 2 години
Ами ти тогава що се бъркаш в живота на другите хора?Кой както иска така ще си живее живота. Аз например изобщо не се занимавам с домакинската работа-това не е работа за мъже. Ако на жената не й харесва да ме напуска и да си търси някой льольо да й мие чиниите.Самотни жени много.Без жена няма да остана.Щото жените не харесват ***,а търсят истински мъже.
382
5
 
4
 
! Отговори
Българска Кукувица преди 2 години
В България е пълно с жени Кукувици. Знаете че Кукувиците снасят яйцата си в чужди гнезда. У нас е пълно със самотни майки с по 1-2 деца тези хищни жени похотливи и палава ловят мъжете и си правят мъжки харем, за да бъдат издържани изсмуквайки всички видове сокове жизнени и финансови от мъжете и така попаднали в този капан мъжете не могат да създадат семейство и да имат свои деца, а отглеждат чуждите безбрачни деца на жените златотърсачки и вампирки. *** Бадурки нонстоп дебнат да мъж да хванат.