Янев на отчет: Колкото повече работим, намираме системен безпорядък

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, заяви премиерът
Обновена: 15 юни 2021 12:17 | 15 юни 2021 11:13, Веселина Йорданова
497

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колкото повече работим и се заравяме в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила. Това каза премиерът Стефан Янев на отчет за изминалия един месец от работата на служебното правителство.

Според него картината в държавата е "корупция, маскирана в законосъобразна форма".

Метафора на това, което заварихме са затревените, източени язовири, каза Янев. Премиерът заяви, че демонстрациите на българите на площадите са показали зрялост на демократичния процес и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да усетят, че са водещи по отношение на политическия процес и че определят дневния ред на партиите.

Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. Служебното правителство демонстрира кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина, заяви Янев.

Премиерът каза, че принципите, от които се води правителството, са прозрачност и отчетност и всеки от министрите отговаря за действията си.

За основната задача - подготовката на изборите на 11 юли, той каза, че действията са на прав път и проблеми не се очакват. В рамките на законовия срок ще има доставка на още 1500 машини за гарантиране на вота.

Имаме ангажимент и да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за беззаконие и безнаказаност, полагаме основите на такъв тип политическо поведение, който да бъде продължен от партиите, които ще влязат в следващия парламент, каза още той.

По думите му посланието към всички е да гласуват и да изразят своя вот на изборите.

Вицепремиерът Гълъб Донев очерта социалните политики - грижата за уязвимите групи с патронажна грижа, с програмата за топъл обяд, по която има ресурс да продължи до края на годината, за пенсионерите, които получават ежемесечно добавката от 50 лв. и на които пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли.

Безработицата в страната продължава да намалява, към днешна дата е с над 37% по-ниска на годишна база, около 5.4%, каза Донев, според когото това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който е била поставена. В същото време заетостта нараства, което е добър показател за икономиката.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че парите за България по Плана за възстановяване не са застрашени, 13% ще дойдат в рамките на тази година. Той посочи, че се работи усилено планът да бъде подобрен. При встъпването намерихме отворени въпроси, получихме нови проекти, повечето от които много хубави, каза още той. По думите му работи се по оценката на тези проекти, които трябва да отговарят на строги критерии. По около половината от заварените проекти се правят подобрения.

Да има повече контрол как тези средства ще бъдат изразходвани, да получим помощ да измерваме ефектите и да гарантираме, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а не само в големите градове - така Пеканов вижда подобренията в плана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Докажи го този безпорядък." Ми хората ти го показаха. Милиарди дадени без обществени поръчки авансово и без нищо свършено. Празни язовири. Десетки милиарди несъбрани от НАП. Още доказателства искаш ли? Никой не е длъжен да ти дава нищо, защото и без това не виждаш по-далече от носа си.
384
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ще правим сега? Ще трябва да живеем без да ни ограбват и мачкат гербаджии. Това живот ли е?? А така хубаво си бяхаме свикнали и си ни беше готино. Съвсем ни отговаряше на робската психика. Пък и гербаджиите бяха точно като нас - неграмотни, нагли, необразовани и крадливи дребни душици.
383
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Янев си го е казал съвсем ясно - Колкото повече работим, толкова повече хаос има в системата. Работят, работят, работят - поглеждат си свършеното - хаос! Днес хаос, утре пак. И те работят усилено, така че, докато им изтече мандата, всичко в системата и в държавата да е хаос, безпорядък и провал.
382
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докажи го този безпорядък. Или това са постоянните блъфове, халтури. Понеже не намирате злоупотреби , понеже намирате едно добро управление (каквото вие не можете никога да имате), хвърляте на глупаците общите приказки "хаос" , "безпорядък" ... кухи, недоказани обвинения. ОГРОМНА НЕМОЩ , ЯНЕВ ! И СЛУГИНАЖ НА ЕДИН ПРЕВРАТАДЖИЯ !
381
2
 
7
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Силата на народа ли? Че народът не ви е избирал. Избра ли разединителят на нацията. Тъй че, изкарайте си 20-те дена, дето ви остават и... ми това е. След това ще дойдат хора, които наистина са избрани от суверена
380
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До генерал-смешно еГенерал Айзенхауер, примерно. Или Генерал Де Гол, примерно. Или... смешен си, приятелю, жалък си с невежеството си. Образовай се малко. Не сме длъжни да ти четем ограничените глупости.
379
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До въпросА какво е "регламентиран контакт"?
378
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реват на някои срещу служебното правителство ми прилича на някой, на когото му показват път осеян с дупки, а той ви отговаря, че около дупките асфалтът е здрав и няма дупки. И защо се втренчват точно в дупките, а не в здравата част.
377
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА МРЪСЕН УБИЕЦО, МАЙОР ТЕРЗИЕВ УМРА ЗАРАДИ ВАШИТЕ РУСКИ ЛОБИСТКИ МРЪСОТИИ!
376
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимeн "Имамш съмнения подаваш сигнали и съда решава." не знам дали си забелязал, но точно сигнали подават. Но и сигурно не си забелязал, че прокуратурата съвсем избирателно разглежда сигналите. Явно не виждаш по-далече от носа си.
375
1
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Не съм фен на бившите управляващи, но след един месец във власта да обявиш, че се установил корупция ,злоупотреби,безтопанственост,подслушвания без доказателства които можеш да представиш, алооо Цветановски номера. Имамш съмнения подаваш сигнали и съда решава. Аман от слугинажи!
374
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев защо скочиха цените? Защо има ръст на престъпността? Защо затварят бизнеси и финансовата система е под напрежение? Защо твоите хора ходят в дубай? Защо взимате пликове от митничари?Кой е виновен за това?
373
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МРЪСЕН УБИЕЦ! ОСТАВКА!
372
2
 
3
 
! Отговори
Пената преди 2 години
Защо не работихте когато бяха комунистите на власт.Всичко тръгна от тогава.Сега Ви дойде на ума да работите и правите народа на ***.Всичко се помни няма как да ни манипулирате.
371
5
 
10
 
! Отговори
nie преди 2 години
Никога не сме имали такава жалка, посредствена, лъжлива и злобна пасмина за правителство.
370
5
 
2
 
! Отговори
татул преди 2 години
Много са присвоявали, даже са се забравили.Всички долапи и чекмеджета пълни.
369
4
 
7
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Прави впечатление, че щом разбиха службите, разгониха тези които не са послушковци и Радев започна да внедрява бивши комунистически следователи веднага #Системата започна да не убива някои хора, веднага се решиха социалните им проблеми.
368
3
 
5
 
! Отговори
asd преди 2 години
Спецов президент!
367
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е,че намирате нарушения, но е хубаво и да ръководи държавата, че да не дойде криза. Шоуто си е шоу, ама...
366
4
 
10
 
! Отговори
3 преди 2 години
Чист военен преврат ни направиха. Помним от казармата IQ на ***.