БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ НА ГЕРБ И ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ ЩЕ СТАНАТ МАЛЦИНСТВО!!! УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е НЕНОРМАЛНО И ВОДИ ДО НЕНОРМАЛНОСТ ПРИ НАСЕЛЕНИЕТО!
87
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИНТЕРВЮИРАНИТЕ ОТ МАНИФЕСТАЦИЯТА НА ЛГБТ И ДРУГИ СБЪРКАНИ СА КАЗАЛИ, ЧЕ НЕ ИЗДЪРЖАТ НА СТРЕСА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ И ЗА ТОВА СА ПРЕВЪРТЕЛИ!!!
86
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кого водят тези водещи международни стандарти. Мен не ме водят. Според тях най-съкровените думи "майка" и "татко" са неприлични и даже забранени. Благодаря, НЕ!
85
0
 
8
 
! Отговори
Росен Шитналиее преди 2 години
Много се радвам.Аз ще ви водя.Ще поканим и Ковачев от брюксел,той си пада многонпонтия неща!
84
0
 
9
 
! Отговори
Лоллл преди 2 години
Скапано правителство,скапано време,скапани нрави
83
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата революция ще дойде от това, че на пола ще му бъде отнета роля за репродуктивността на обществото. Съвременната микробиология и генетика работят по въпроса. И тогава, загубвайки биологичната си същност, полът ще се превърне в клише, куха фраза без смисъл. В социално отношение това понятие отдавна не значи нищо.
82
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ НА ГЕРБ И САМО ЗА 4 ГОДИНИ ЩЕ СА 50 ХИЛЯДИ !!! ГЕРБ МОЖЕ ДА ПОДЛУДИ ВСЕКИ!!
81
0
 
24
 
! Отговори
сокол преди 2 години
От бик крава не става и от петел-кокошка.И обратното.Всичко е в главата на човека,най-жестоко и извратено създание.Политика,пари,наркотици,войни,садисти-мазохисти,порнографии,изнасилвачи,педофили,кастрати-няма край.Затова ад е тук,на Земята.Господ ще ни пречисти накрая.
80
3
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До Анонимен 103То може Радев да е президент но прайда го разреши Фандъкова. Сиреч, ГЕРБ !
79
0
 
13
 
! Отговори
Фекалоед преди 2 години
Ще правим парад на скат секса. И ние имаме право да се чувстваме свободни. Парада ще го водят 3 лaйновоза и ще пръскаме с маркуч.
78
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНСамо дето на последната демонстрация ГЕРБ не беше на власт, а скъпият ти Радев.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 Твоят може и да няма една цел. Но целта на ануса не е репродуктивна, тоест не е сексуален орган.
76
1
 
12
 
! Отговори
Как пък не преди 2 години
Трябва да има и пол Гербаджия.
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не очаквам някой да повдига въпроса да права на педофилите. Не, специални привилегии за тях няма да има. Но не следва да има и професионална дискриминация само поради сексуална ориентация. Продал съм се на работодател за шофьор, фрезист, програмист, лекар, чистач и прочее. Какво правя с дупката или чучура между краката си е само моя лична работа, на мен и на половия ми партньор.
74
0
 
8
 
! Отговори
Има-нема преди 2 години
Има само агресивни усилия на групички от психически и биологично ощетени да превърнат отклоненията си в едва ли не задължителна норма за цялото общество. Има измишльотини на постмодернизма, че всеки може да си съчинява своя реалност и да я натрапва на обективната действителност (американците наричат това с насмешка magical thinking). И в края на краищата има еднозначен избор за западната цивилизация - или да спре тази масова психоза и диктатура на малцинствата, или сама да си удари сатъра.
73
0
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Сега разбрахте ли защо от Русия, същите тези ***-*** ракови образования бяха изритани със щутове ?
72
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ!!!! ОТ 50 ДУШИ НА ПАРАДА ПРЕЗ 2011-ТА НА 5 000 НА МАНИФЕСТАЦИЯТА ПРЕЗ 2021 ! ГЕРБ ДОКАРА НАСЕЛЕНИЕТО ДО ЛУДОСТ!!!
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има няколко съкращения в БГ , заради съществуването на които съм вече почти съгласен руснаците да ни освободят отново - това са БХК , ДПС , ДБ , ИТН , БСП .
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте скоро БХК да поиска и права за педофилите.
69
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е въпросът, че анусът няма само една цел. Хомосексуализмът е нещо, което е известно от древността. Дори тогава това явление не смятано за анатема. Християнството променя нещата и налага социални окови в половото поведение.