БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Санитар преди 2 години
До глас от народаАйде,пуснаха нетя на 4-ти километър!!!
47
1
 
10
 
! Отговори
кючек преди 2 години
Трудно е да си мъж в нашето време. Мнозина се отказаха. Питайте Слави.
46
3
 
1
 
! Отговори
глас от народа преди 2 години
БХК е отроче на т.н. Хелзингски процес. По времето на СССР / 1970те, Русия беше остро критикувана в ООН. Те нямаха влияние в света и си създадоха малко ООН под името Хелсингски процес. Всъщност събитията 1989 - 1990г преминаха под знамето на "Хелзингската харта". Затова нещата в България вървят накриво. Моделът Радев, Слави все мутри, отломки от това отречено време.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересна е позицията на МОК- там мерят тестостерона на лицето щото сега има случаи мъж решава, че е жена и бие всички на 5000м. бягане, примерно. Така, че се гответе да сте мъж за спорта по един критерий, жена за чисто физически полови белези и бог знае какво ако сте решили, че сте трамвай и искате и трамваите да са включени в списъка на половите идентичности.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори" ..пълни глупости, и кои са тези договори, кога някой е поемал ангажимент да ги подписва или прилага?тотална изродия
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При доказани медицински случаи на отклонение в пола- ок, но да се приема като някакво модно явление и влизане и инцидентно излизане или преминаване през различни полови идентичности е шизофрения от чист вид. Това желание за уж тотална свобода е също вид отклонение и илюзия, че нещо променяш. По- скоро осакатяваш даден човек и го откъсваш от природата му. Къде е границата тук? Скоро ще започнат да посягат на деца, а защо не и на животни... и пак трябва да го приемем ли? Нищо не е граница сега
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам за пола ама аз искам да, си сменя цвета на кожата с *** че тези хора имат най големи права в България и човек да убият им прощават ни данаци плащат ни ток ни вода нищо
41
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип в лудниците е пълно с хора, които се чувстват като Наполеон, птица, карбуратор и т.н. Всички те се лекуват.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков ще ви оправи вас!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най са противни тия лесбийкии мъжкарани които имитират мъжки маниери и се имат за мъже,и странно защо но само красиви жени им пускат..
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хелзинският комитет ще заведе ли дела срещу себе си, заради това, че твърди, че смяната на пола трябва да се прави по медицински причини? Те самите казват, че да си транс е заболяване, заради което трябва и медицинска помощ. А ЛГБТ казват, че е лайфстайл избор. Последните ще протестират ли сега срещу Хелзинския комитет?
37
1
 
32
 
! Отговори
fsdfsd преди 2 години
БХК са една сатанинска организация, спонсорирана от външни фактори.
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полът е психично състояние, а физическо.
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия май са на Боко от калинките.
34
3
 
22
 
! Отговори
ПРЕКАЛЯВАТ преди 2 години
Тоест, аз ако съм човек, но "психично" се мисля за коза, в крайна сметка съм коза, така ли? Това е много сериозна диагноза.
33
17
 
9
 
! Отговори
Либерал преди 2 години
Всеки има право да се определя както иска.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са гласоподавателите на герб и патриотчета )кметицата разрешава парадите им от много години ,сега беше изпратила шефката на гербаджийските съветници на парапети им ,и тв Алфа е заснеха ,бяга като опърлена кокошка
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хелзинският комитет плю на 50-годишната борба на ЛГБТ това, че си гей или лесбийка да не се смята за заболяване. В правните им доводи изтъкват, че по медицински причини засегнатите групи трябва да получат помощ по водещи стандарти. Сега гейството заболяване ли е или право на избор? Невероятно падение в борбата им. Смешници.
30
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 2 години
психичния пол - това звучи като диагноза и трябва да се лекува :)
29
1
 
8
 
! Отговори
Джендър преди 2 години
Браво! От кога чакам да мога да получа право на по-ранно пенсиониране, както и специална защита в цяла Европа, в която е ратифицирана ИК :) Жените винаги са имали повече права от мъжете и аз като биологчиен мъж искам да бъда жена!!!