БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези глупости, кой какъвто иска да се чувства, но реално всеки се ражда или момче или момиче, друго просто няма. Колкото повече навирате тези изчекнати положения, толкова повече отвращавате хората. Никой не пречи кой какъвто иска да си мисли, че е, ако иска и динозавър да е.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Щатите, по времето на втория мандат на Обама, имаше случай, който се тиражира в медиите - жена лесбийка подаде иск в съда против своя хетеросексулна колежка, която отхвърлила интимното й предложение!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21Браво! По тяхната логика като се мислиш за хипопотам, си психичен хипопотам. Не си човек??!!
25
0
 
17
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Гледам снимката и ми се повръща от тия изчадия.
24
16
 
4
 
! Отговори
Либерал преди 2 години
Трябва да се легализират и еднополовите бракове за да не се налага на хората да ходят да се венчават в чужбина. Кога ли България ще влезе в 21 век...
23
2
 
14
 
! Отговори
геена огнена преди 2 години
Тези на снимката вероятно са служители на комитета?
22
1
 
8
 
! Отговори
мъж от другия пол преди 2 години
мдааааа , много полезна статия .
21
2
 
28
 
! Отговори
x преди 2 години
Като хвана сопата....
20
3
 
26
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Никакви права няма да получиш.. изобщо не си струва да се замисляш за права. Цялата работа е да се скапва обществото и моралните ценности. Да направят децата ни *** и комплексирани. Вие представяте ли си как се чувства едно нормално дете?! На 1-ви Юни - деня на детето, нямаше такъв парад какъвто се направи за тия ***. Тези НПО-то плащат , за да ни съсипват.
19
1
 
28
 
! Отговори
Амена преди 2 години
Това е война, която се води вече по всички фронтове.
18
2
 
28
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Всички мъже омъжат ли се един друг и всички жени една друга .....човечеството ще се затрие с мир и любов :) няма да са нужни войни , коронавируси, глад и насилие :)
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма психичен пол по никой стандарт. Ако някой си мисли че е патенце това не му променя биологично вида а само психиатричната диагноза... Та и с пола така.
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще търпим социопатите от БХК да се гаврят с нас?
15
1
 
16
 
! Отговори
сс преди 2 години
Господин Путин натисни копчето моля.....
14
14
 
2
 
! Отговори
Е що така! преди 2 години
Еми искате мерцедеси, айде, да не са мерцедеси, за мерцедеси слугите нямат пари, голфове да са, искате телевизори 4к и 8к, искате перални AEG и BOSCH, а международни стандарти не искате - е не може!
13
2
 
24
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
И аз мисля че психически съм жена ......ще съдя държавата в Стразбург за дискриминация ако не ме пускат в женските бани , тоалетни , плажове , лесби-клубове :) Може да имам ланга ама това е недъг ....аз съм психически жена !
12
1
 
28
 
! Отговори
Бръм преди 2 години
Мисля, че снимката казва всичко относто "международният" стандарт....
11
0
 
19
 
! Отговори
T преди 2 години
Ич ни *** интересуват водещите международни стандарти. То и милиони мухи ядат ***, ама не го смятам за много вкусно.На същия принцип доста сънародници си купуват надценени апартаменти из разни ливади и вади, щото всички яки тъй праели.
10
1
 
24
 
! Отговори
Гай Баньо преди 2 години
Ако утре се почувствам жена,ще имам ли правото да получа пенсия заедно с жените?Щото ако е така можем да разпъваме локуми до другата сряда.
9
2
 
32
 
! Отговори
георги преди 2 години
грешки на природата.. раково образование за обществото. Вместо да ги изрежем, ние им даваме права и им търпим изродските паради.