Предложението за необлагаем минимум било необмислено

Ще има автоматичен скок на данъците и загуба на квалифицирани кадри
Обновена: 16 юни 2021 12:04 | 16 юни 2021 11:57, Анисия Иванова
12
Предложението за необлагаем минимум било необмислено
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поисканият от синдикатите необлагаем минимум ще доведе до автоматичен скок на данъците и загуба на квалифицирани кадри в ключовия момент на преминаване към една дигитална икономика. Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара и научен секретар на катедра „Икономикс“ в УНСС, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако има такъв минимум по отношение на пропорционалния данък от 10%, той трябва да се компенсира и данъкът автоматично скача на 15%. Такова увеличение на данъците в условията на една стартираща дигитална икономика ще е реверанс към неквалифицираните хора и ще изгоним квалифицираните кадри в държави, където прекият данък е много по-нисък. По-високият данък ще падне върху специалистите – работещи в IT сектора, стоматолози – от които икономиката има нужда, а ще запази неквалифицираните, които дигиталните икономики така или иначе заменят с машини и софтуер", каза експертът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Запитан за идеите за намаляване на ДДС финансистът заяви, че общата данъчна тежест (ДДС, преки данъци, осигуровки) в страната е около 39%, което е прекомерно много. "Свиването на ДДС би трябвало да намали общата данъчна тежест, но това няма да се случи, тъй като много от секторите не са в сферата на съвършена конкуренция. Намаляването на ДДС няма да доведе до бърз спад на цените. В отраслите, където има намалена ставка, тези средства бяха реинвестирани и по този начин укрепени“, каза Ножаров.

Още по темата

Според Ножаров може да се очаква висока степен на възстановяване на икономиката след пандемията. Прогнозата на БНБ за годишна инфлация е от 3%, което се потвърждава от месечните данни до момента, а за БВП - 3.8%. „Ако има конкретно обяснение за инфлацията в страната, различно от движението на международните пазари, то е че икономиката е построена на базата бюджетен дефицит, което е инфлационен фактор.“

Потреблението на определен тип стоки и психологическият фактор на презапасяване, както и по-доброто усвояване на фондови средства от ЕС също подпомага инфлацията, смята той.

Друг проинфлационен фактор е разликата между растежа на производителността на труда и заплатите в страната, каза Ножаров и цитира данни на „Евростат“, според които България има 0.7% годишен ръст на производителността и близо 8% ръст на заплащането през последните години.

Мерките за подкрепа на бизнеса в България би трябвало да се запазят заради по-бавното отваряне на икономиката в сравнение с ЕС. „Служебното правителство или следващото трябва да намери рамка за допълнителна подкрепа в един заварен бюджет. В държавите конкуренти на нашата имаше по-силно възстановяване и по-силна подкрепа. Тук има и традиционен проблем с привличането на преки чуждестранни инвестиции."

Новите мерки преминават от безвъзмездно към облекчено дългово финансиране и има нов фокус върху финансиране на ликвидността на фирмите, а не просто заетостта. "В момента фирмите не могат да правят вътрешни инвестиции и това може да се окаже лош ефект в бъдеще.“

Поемането на нов дълг от страната ще бъде поносимо като възможностите са за около 5 млрд. лв., което е заложено и в бюджета, каза Ножаров.

Според него страната може да очаква реално до около 2 млрд. лева тази година по Плана за възстановяване от пандемията.

Ниската степен на ваксинация в България „реално разстройва икономиката и ще продължи да я разстройва до края на годината“, смята Ножаров и добави, че има проблеми в информационната и здравна кампания за справяне с коронавируса.

В коментар за предложението на Г-7 за минимален глобален корпоративен данък от 15% Ножаров заяви, че ниските данъчни ставки за корпорациите в близо половината страни в ЕС от 10% или 12.5% водят до нелоялна конкуренция за чуждестранни инвестиции спрямо големите държави със силна икономика.

"Предстоят няколко глобални проекта и всички държави са изтощени от пандемията – например климатичния преход за въглеродна неутралност до 2050 г. Тепърва големите икономики трябва да се преструктурират в зелени  - тези средства трябва да бъдат взети отнякъде.

Мултинационалните компании приеха без силни възражения това предложение. До една степен този данък препятства конкуренцията на нови големи компании спрямо сегашните. До момента данъчното облагане се основаваше на облагане на генерирането на стойност – това ставаше в заводите, магазините – а сега е времето на патентите и авторските права. Стойността е виртуална. Мултинационалните компании плащат данъци в една държава, замърсяват във втора, а продажбите са им в трета. Такова данъчно хармонизиране ще ускори процеса на глобализация", каза той.

Повече за финансовите стимули, въздействието на инфлацията и глобалния корпоративен данък може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради огромният размер на укритите доходи, трябва да има двойно или тройно облагане с данък на доходите до минималната работна заплата. Същото и с осигуровките. Не става един да получава 800 лева и чинно да си плаща данъци и осигуровки, а друг да получава 2000 или 4000 лева и да плаща върху минималната заплата.
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данъците са пропорционални и няма таван. Таван има при осигуровките. Върху 560 плащаш 56лв. Върху 5600лв. плащаш 560лв. Защо да има необлагаем минимум? Ако са му малко парите да спре цигарите и алкохола. И да не се вози в 15-20 год.ауди. Има по евтини по-малко харчещи коли. Аз съм учил и работя по 12 часа на ден и ми скъсват г-то от данъци. Веднъж 10% печалба и след това 15% дивидент без да приспадат осигуровките. А той ще ми пие по среднощите под прозореца и пречи да спя, и няма да плаща данъци
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задава се дългова криза в Китай. Тя ще обхване целия свят. Една от големите банки там не мой да си събере раздадените пари .Ще има проблеми.
8
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данъците в България НЕ СА пропорционални, тъй като имат таван. Към 3000 лв. ако не се лъжа. След това продължаваш да плащаш 300 лева не завидимо дали вземаш 3000 или 30 000. Така вземащите най-много допринасят пропорционално най-малко към икономиката. Такова животно няма по света. Вместо да слагаме минимуми, да махаме максимума.
7
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Сатъров, защо трябва да се вдигне ставката за горницата? А, да, забравих. Ако не се вдигне ставката, няма да има за крадене.
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,в нормалните държави има необлагаем минимум - например в ЮК е 10 000 паунда на година - наеми,лични продажби или мизерен бизнес -Не дължиш данъци и декларации !А в бг взел си 5000 лв на година и дай - 10% печалба,плюс нзок, дзпо, до, девиденти, счетоводство, касов апарат и накрая ти остава НИЩО !
5
5
 
9
 
! Отговори
aa преди 2 години
глупости ама страшни глупости
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високи данъци в корумпирани държави като България не трябва да има. Първо да се гарантира харченето на събраните пари, чесно и без злоупотреби, тогава да се мисли за вдигане на данъци.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм за намаляване на ролята на държавата в живота на българите. Колкото по-малко пари се дават на държавата, толкова по-малко пари могат да откраднат. За това е нужно намаляване на разходите- Нулеви държавни разходи за професионален спорт.- Ниски държавни разходи за "наука" и култура. - Намаляване на разходите за военна техника - ако трябва да харчим 2% от БВП за отбрана, нека да се харчат за заплати, че парите поне да се въртят в българската икономика.- Без финансиране за селски ВУЗове
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човекът. Стига сме излагали на пиадестал тъпите, некадърните и мързеливите. И без това в рамките на този век ще дойде времето на безусловния базов доход.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ахааа, точно за тази обща данъчна тежест трябва да се говори повече, а не постоянно да ми излизат с мантрата, че видиш у нас данъците били най-ниски, защото ДОД е 10% и трябва да сме много щастиливи. Не, данъка у нас е 40%.