Българите, живеещи в Тайланд, не могат да подновят паспортите си

Пътуването до най-близкото българско посолство е почти невъзможно
17 юни 2021 16:18, Елка Василева
15
Българите, живеещи в Тайланд, не могат да подновят паспортите си
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, които живеят в Тайланд, не могат да подновят паспортите си. На много от тях точно сега им изтича валидността на документите, но подновяването им е изключително сложно, предаде БНТ.

В Тайланд няма българско посолство, а само консулство, където получаване на паспорти не е възможно. Външното ни министерство е посъветвало сънародниците ни в Кралство Тайланд да отидат до Виетнам - Ханой, където има българско посолство.

Влизането във Виетнам обаче в момента не е възможно, заради COVID епидемията. Страната е затворена и пътуването до там е изключително трудно и скъпо. Връщане до България също не е вариант за тях, защото Тайланд е със 16-дневна карантина в хотел, посочен от правителството им и на цени от 2 до 6 хиляди лв. Повечето работещи не могат да си позволят нито толкова дълго отсъствие, нито този голям разход. Някои имат и малки деца. Така подновяването на паспортите се оказва невъзможно.

Българите в Тайланд предлагат няколко варианта за решаване на ситуацията. България да упълномощи консулството в Тайланд да предава новите документи на българите в Кралството, поне докато нещата с COVID  кризата не се нормализират. Другият вариант е отново временно да се упълномощи всяко друго посолство на държава в ЕС в Тайланд да дава подновените паспорти и уточняват, че единствено България няма посолство в Тайланд от европейските държави.

От Министерството на външните работи на България отговориха, че са запознати с трудностите, които изпитват нашите сънародници в Тайланд, но строгите ограничителни мерки, свързани с пандемията от коронавирус, важат както в Тайланд, така и в страните в целия регион.

В становището им се казва още, че законът за българските лични документи и Правилникът за издаване на български лични документи са категорични. И са следните: Заявленията за подновяване на документите могат да бъдат подадени или лично в акредитираното за Тайланд българско посолство във Виетнам, или в посолството ни в Индонезия, или по електронен път чрез онлайн-платформата на сайта на МВнР: https://e-usluga_bds.mfa.bg/.

Правомощията на МВнР са да изпрати готовите документи, заявени по електронен път, в посочено от гражданина българско дипломатическо представителство или тези документи да бъдат получени лично в България.

Всеки друг вариант би нарушил закона и поради това е невъзможен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какъв е проблема да се направи в консулството? Какво работят тези хора там? Какви хора се назначават? Работят ли въобще активно в полза на българските граждани. Нито с посолство, нито с институциите в България можеш да се свържеш нормално. Като звъня от чужбина в България не вдигат телефона.
12
0
 
6
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Да подадат молба за тайландско гражданство.По-бързо и по-евтино.А и ще си решат веднъж завинаги мъките с БГ институциите и бюрикрацията.
11
0
 
1
 
! Отговори
Брадата преди 2 години
Изкарвал си ти на дуру МУРУ,специалистче.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко БГ живеят там и защо новините трябва да тръбват за някакви 10 човека. Като не могат да отидат до най-близкото посолство и там на място. Но нееееее, всичко трябва да им се поднася на златен поднос сакън да не се размърдат малко.
9
2
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Да се преместят в Танзания
8
7
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
В Тайланд съм прекарал доста месеци сумарно на работа. Ама не съм слугинаж, ами ИТ специалист. По няколко проекта съм работил там, както и в Сингапур и Индонезия. Е, фак е, че 6000 изкарвах кажи-речи на седмица и малко. За слугинажа си прав, но не можем да знаем със сигурност какви са. При всички положения- да са мислили. Има начини да се завери дистанционно документ и да се извади пълномощно за нов паспорт отново дистанционно. Да са мислили.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми пак да гласуват за фигуранта и слаФчу
6
2
 
5
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 2 години
А мойта баба няма зъби. Не може да яде суджук.
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не могат да си позволят 2-6к за хотел?! Милите... Пускам сАлза за слугинажа, работещ в Тайланд.
4
0
 
3
 
! Отговори
Р0бе на Пекин преди 2 години
какви Паспорти бе, това е Свободният Елит от Комунисти!
3
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Радев да им ги подмени служебно!
2
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
много просто няма да гласуват
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няколко национални предатели по-малко