Има ли проблеми и спрени пари в строителството?

Валентин Николов: Бизнесът е в колапс
Обновена: 17 юни 2021 22:19 | 17 юни 2021 22:17, Веселина Йорданова
9

Има ли спрени пари от държавата в строителния сектор? От Камарата на строителите изпратиха писмо по президента.

"Основният проблем е спирането на плащанията. Спирането на обекти значи спиране на плащането. Това не е правилно, това са много обекти, документи, подписани от много хора. Държавата няма капацитет за такива проверки. Строителният бизнес е в колапс. Като не му е платена фактурата, не може да си плати ДДС, ще изпадне в много тежка ситуация, няма да може да се разплати с доставчици, банки, няма да може да участва и в други поръчки, защото има публични задължения, това е Параграф 22, заяви в "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов.

Той посочи, че исканията на бранша са за промяна на модела и за нов закон.

"Министър Комитова е един човек, който разбира инвестиционния процес, безспорно, но ние говорим за категорична смяна на този процес. Тук става дума за нещо сериозно, това което се говори в момента, е една идеалистична промяна на инвестиционния процес. За обществените поръчки това е много сложна и трудна, драматична материя, цивилизованият свят върви по съвсем друг път", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова.

Според него моделът е сбъркан, но се надява скоро да се промени.

"Ние пледираме отдавна. Трябва да се прави нов закон. Изработването е много сложен въпрос, строителите искаме да поставим в центъра на масата архитектите и проектантите, а ние просто да работим. Моделът е сбъркан, но се надявам скоро да се промени", посочи Николов.

И подчерта, че когато е внесен този законопроект, от Камарата са били "против", но никой не ги е чул.

 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
11
 
! Отговори
Тоя от Банкя преди 1 месец
Нали ТИКВАТА навремето видя,една жена, имала златни пръстени по ръцете и каза, трябвало да си ги продаде, за да яде. Сега и строителите да продават, за да си оправят сметките. Вижте до къде ни Докара управлението на ***
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами освен язовири и блокове строят. Ми да разпродават и толкова. Какви са тия завишени цени на бетон.
7
3
 
3
 
! Отговори
мими преди 1 месец
то да е само строителството в колапс!кой язовир ще източвате утре?до сега крадяха докато строяха,а сега няма и да построят нещо само ще крадат
6
5
 
2
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 месец
Е ГЕРБЕРАСТИТЕ СЕ НАЛАПАХА..ПРЕДСТОИ СЛЕДВАЩИТЕ УСВОЯВАЩИ..
5
2
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Парите за строителството трябва да бъдат спрени. Всички строителни фирми са турски. Турците озточват субсидиите предназначени за етнически българи и живеят гратис. Турците трябва да напуснат територията на Царство България. Турците са врагове на Царство България. Турците са семити !
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега какво ще правим? Секнаха далаверите.Строите с нашите пари, нагли крадци! Връщайте парите и затвор!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още една копаня от хранилката на банкянския е изпразнена. Което доставя удоволствие на зрителите. Дано оня си пази сакото, дето бай чекмеджан суджуккюлчанов му го подари с циркаджийски финес, че зима иде, глад голям ги чака.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То едно строителство...на всяка глъвъ от населението се падат по 2 офиса и 3 апартамента на морето
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам всички строителни предприемачи оперирали до сега с народните пари да бъдат арестувани и пратени в трудов лагер. Със 100 милиона за една вечер мога и аз да стана строител. Смачкайте ги, покажете им колко тежи държавата на тези пиявици