Минеков обяви нарушения при реставрацията на паметника Левски

Унищожена била и килия, в която Апостолът е бил държан
Обновена: 17 юни 2021 19:36 | 17 юни 2021 19:35, Веселина Йорданова
45

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съобщи ще поиска проверка на извършена в разрез с правилата реставрация на паметници от национално значение.

Проф. Минеков даде пример за няколко конкретни случая, при които са констатирани редица нарушения при реставрацията на паметници. Такъв е случаят с паметника на Апостола в центъра на столицата, който е ремонтиран през 2014 година, предаде Bulgaria ON AIR.

"Такава реставрация не се е състояла! Пред мен не е само нарушение за действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория", заяви служебният министър на културата.

По същото време е извършено сериозно нарушение и при ремонт на подземията на Националната художествена галерия, където се намира килията, в която се предполага, че е бил задържан Левски.

"Архитектите австрийци запазват основите на конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България и паметта на Апостолите. Това е унищожено не от чужденци или османци, а от един министър във връзка с намерението му за усвояване на пари", посочи проф. Минеков.

Към прокуратурата ще бъдат изпратени сигнали и за лъвовете на "Лъвов мост" при изграждането на новото кръстовище.

Проблеми са открити и около реставрацията паметника на "Царя Освободител", която е продължила три месеца.

"Паметникът е демонтиран безобразно с прерязване на крайниците на коня с любимия на българите инструмент аглошлайф", изтъкна културният министър.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този няма ли да даде още едно интервю в БНТ? Няма такъв неандерталец, честно.
30
3
 
7
 
! Отговори
Минало Несвършващо преди 2 години
Когато нас не ни пускаха да доближим на 20 км. до границата, за да не избягаме от комунистическия "рай", то любимата Партия на Минейков го праща 2 години да специализира в Хамбург(1987-89г.). Кадрите на Партията-майка напират откъм всякакви нейни крилца и кълки, но са запазили манталитета си на Партиен секретар! Да ни честита пълната и окончателна победа на Комунизма,...както и да се е преименувал- Стани,Падни,Такован Народе!
29
0
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
От паветата: Червен бо*лук, а върху какво е изграден партийния ви дом, дето не стана НС? Върху кулите и крепостните стени на древна София! И са "реставрирани" така, че камък върху камък не сте оставили под рубинената петолъчка. А колко пари отидоха да се изличат сърповете и чуковете от сталинските мастодонти върху древни руини? Зеления чорап гледа от кабинета си ротондата Св. Георги, Путин е в Кремъл, което е древен религиозен комплекс, безроден ***!
28
3
 
10
 
! Отговори
нямат срама преди 2 години
Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.
27
5
 
8
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Тоя, който хвърляше яйца и домати по паметници на културата и носещ ковчези и бесилки , се загрижил за тях!Каква пародия само! И този като Кутев се оплете като пиле в кълчища и търси"под вола теле!"Прави се на демократ , а забрави че заради баща си бе открита специална паралелка да завърши!
26
1
 
0
 
! Отговори
Аглошлайф-Англошлайф преди 2 години
До Анонименняма коментар
25
6
 
19
 
! Отговори
ТАКОВА ЗЛОБНО ЧОВЕЧЕ преди 2 години
НЕ СЪМ ВИЖДАЛ
24
12
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Смъртна присъда за евреоцигаnина Бойко Борисов Бехар ! Смъръна присъда !
23
10
 
19
 
! Отговори
Архитект преди 2 години
Но пък сега приготвяме килия за Минекян наесен ! Ще му носим развалени яйца и развалени домати и вмирисана риба в ковчег. Да си хапне човекът докато клечи в килията.
22
5
 
23
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Срам е един човек, който е професор и министър, да има в биографията си разнасяне на ковчези и хвърляне на яйца по парламента.
21
7
 
23
 
! Отговори
Служебното преди 2 години
Правитеслство усоя за няма и месец да отврати сума ти народ - признавам им го! Бойко може само да завижда - той за 20 гидини в политиката не успя да постигне такива висоти!!! Направо не знам! Побиват ме тръпки от мисълтта какво ли още ще видим и чуем до изборите - все пак сигурно са запазили най-хубавото за накрая
20
6
 
23
 
! Отговори
След преди 2 години
наглото и арогантно поведение на това *** същество в предаването"още от деня"по БНТ, след като всички гледахме репортажи от т.нар. "протести"миналото лято как съсипваше и обругаваше с яйца и домати сгради и културни паметници ,този негод ник има наглостта да обвинява и говори за злоупотреби?! Би трябвало да го е срам да гледа хората в очите!!!
19
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ посегнаха на Левски!! Обезобразиха паметника му!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Изидор Леви преди 2 години
До 6 Сам си отговори защо не играе...С това ниво на играчите и клубните отбори, такъв резултат.А най добре да ходиш да питаш перуkера, ако не се е почерпил преди това...
17
4
 
23
 
! Отговори
Симо преди 2 години
Уважат ми сънародници до 9 юли ще гледаме Световно по лъжи.Радевци начело Радев ще се състезават кой ще измисли най-опашката та лъжа.Приятно гледане
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"аглошлайф".
15
4
 
22
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Тия освен да плюят и да вадят някъкви къде верни къде не уж далавери или нескопосано свършена работа, друго неправят. Само хули и плюене по предишните. Важното е да се говори много и да се хвърлят всякъкви истории за какво ли не. Помислете и за хората нещо де, вижте как да направите нещо полезно, да вдигнете доходите, да спрете кражбите, тогава ще има за хората. Щото ще потърпиме и есента ако пак няма пари значи не сте спрели кражбите или не е имало кражби?
14
4
 
16
 
! Отговори
?!? преди 2 години
В интервюто Тоя Минеков нарича килията на Левски " Тази нещастна килия" това е грозно, ако не е търсен ефект за смачкване на националното ни съзнание
13
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този старец от отровното трио затова ли хвърляше яйца и домати на протестите за да го направят министър пфуууу.
12
4
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Колкото и да си жалък, чак като Минеков не може! Като "човек на изкуството" искрено се вживява в предизборната кампания на кауня