Намериха мястото на падане на МиГ-29, но за черната кутия шанс почти няма

Самолетът се е разбил на хиляди малки парчета
17 юни 2021 14:47, Нели Христова
138
Намериха мястото на падане на МиГ-29, но за черната кутия шанс почти няма
Снимка: БГНЕС

Намерено е мястото, където се е разбил падналият МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разтрошени и раздробени, и са разпръснати по голяма част от морското дъно. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

По думите му, самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. В момента дистанционно управляеми апарати разглеждат района. МиГ-ът е катастрофирал на дълбочина над 70 метра, на площ от 1 кв. км.

"Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено и за съжаление вероятността да я намерим е много малка", каза контраадмирал Михайлов.

Той разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен и че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 човека от ВМС и 21 човека от гранична полиция.

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
8
 
12
 
! Отговори
много лошо преди 2 години
Това че черната кутия е била неизправна и съмнението че въобще е липсвала е много тревожно.Президента Радев идва от база Игнатиево. Преди, като се случи нещо, Бойко беше пръв на място с джипа. Сега и Радев и министър Янев се спотайват някъде ...
93
1
 
2
 
! Отговори
до нещо не е в ред преди 2 години
това че важи само за гражданската авиация, като не разбираш не приказвай неподготвен
92
3
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
От собствените обяснения на тоя смешен "контраадмирал" трябва бая хора да бъдат арестувани ( да почнат с него), очевидно говорим за взрив, бомба или ракета. Хрантутници и търтеи служители на чужди разузнавания и интереси, стадо наврели зурлите си в държавната хранилка и лочат ли лочат и крадат, некомпетентни, но с нови самолети, то гориво няма, ама скъпи играчки има, на гол тумбак чифте пищови, да живее шкембе воевода с торбичката била
91
4
 
31
 
! Отговори
нещо не е в ред преди 2 години
Черната кутия е направена така че да може да бъде намерена. Тя изплува сама ако е потопена на повече от 8 м дълбочина и излъчва сигнал за да бъде забелязана. От това следва, че или е нямало такава, може би не е била изправна или някой не иска да я намерят. За много малко време много неща иска да затъмни това правителство.
90
3
 
32
 
! Отговори
пурко преди 2 години
Чужда фирма извади ,,Курск,,,а тези чиновници обясняват как няма да бъде намерена черната кутия.Не искат да я намерят ,защото ще се окаже,че горкия човек е разстрелян от приятелски огън.
89
4
 
15
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Пича си е знаел много добре колко и какъв риск има тая професия. Ако е искал да няма риск можеше да стане чиновник ,или касиер в Лидл нали така?
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 100Да кажеш, че незнаеш колко са умни пилотите, колко ли акъл трябва да имаш затова.Кой знае каква мижитурка си цъкаща за центове или копейки.Съдеща по това, че всеки мгал може да има кнужка за кола.
87
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май историята с черната кутия е като историята с оня плик с пурите и уискито...хем всички знаят, че вътре/ в плека и в черната кутия/ има нещо, което компрометира гл.военноначалник, хем ни лъжат, че не разбираме и не виждаме.....
86
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** Не знам до колко са интелигентни пилотите, нито колко владеят чужди езици, но като знам какви глупости изфъфли баш Пилота на срещата на ЕС.....считам, че само са усвоявали едни пари за курсове по чужди езици.
85
0
 
8
 
! Отговори
Реклама преди 2 години
Стани войник!Нема такава армия по свето.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя кутията може и да липсвало.
83
3
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЧЕРНАТА КУТИЯ ОТДАВНА Е В РУСИЯ
82
6
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Американските ракети са по-добрите ракети,още от времето на виетнамската война,когато често се насочват в изненадваща посока,дори към слънцето.
81
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, че няма да намерят черната кутия! Той един шапкар предупреди още на първия ден, че няма да я намерят!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FarAwayManБяха казали, че черните кутии на военните самолети уж нямали радиомаяк, за да не ги открият противниковите сили.
79
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тва е комунистическа работа. То реално работа няма, само лъжи и кражба, а за народа поомия-пропаганда.
78
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смотаните ракети въздух-въздух за руските Р-77. По спесификация трябва да изминават по 110 км до целта, но в действителност никога не минават повече от 70 км. Освен това има случаи когато ракетата гръмва докато е окачена под крилото, вместо да излети и порази целта. Въпреки тези очебийни недостатъци на руското оръжие тука русофилството продължава да ни внушава че руското оръжие е най-доброто.
77
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжна работа. Като започнем от крайно неопитния пилот със стаж за цял живот, колкото стажа за месец на американски пилот (за което той няма почти никаква вина), минем през некадърните военни шкембаци с радарите и ракетите и приключим с фиаското с издирването. Никой нищо ни чул, ни видял. Сигурно са били на по биричка там на радарите. Нали е учение, данъкоплатците плащат и няма какво да се обърка.
76
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да намерят някаква черна кутия, няма да има с какво да я прочетат и затова ще побързат да я отнесат на съветските си другари. От там ще получат отговор че пилота е допуснал груба грешка и така ще затворят случая.
75
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се е разпръснал на 1 километър, значи се е взривил преди да падне в морето.Ракета, сър?От нашите или руска?