Доклад: Българското здравеопазване остава на дъното в Европа

Липсва превенция, профилактика, не е достатъчно финанисирането
18 юни 2021 18:11, Анисия Иванова
94
Доклад: Българското здравеопазване остава на дъното в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на медицинските лица, което затруднява достъпа на всички до здравни грижи. Друг основен пункт е неефективността в болничната помощ. Това от своя страна е придружено с едно от най-високите доплащания от страна на пациента в Европа, което показва, че увеличаването на разходите само по себе си, без да се подобряват здравните показатели, е критерий за ниска ефективност. Това каза Сава Тодоров, ръководител на работни групи в комитет „Здравеопазване" към AmCham, в ефира на предаването „Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Заедно с д-р Боряна Алексиева, също ръководител към комитета, представиха данните от доклада „Здравеопазването като инвестиция“ на Американската търговска камара.

"За да сме честни, българската здравна система има значителен напредък по някои показатели. Това например е увеличаване на средната продължителност на живота, която се е увеличила с 3 години за периода 2000-2018 г. Също, наблюдава се три пъти увеличение на средствата отделени за здраве, но въпреки тези показатели отбелязваме значително изоставане спрямо средноевропейските показатели.“, допълни Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Основните точки, върху които се спира доклада, са липса на фокус върху превенция и профилактика, дигитализация, недостатъчно финанисиране. България изостава значително в някои насоки, където страната е на последно или на едно от последните места.

"При продължителността на живот България е на последно място, по брой инсулти сме страна с много пъти над нормалното като брой заболеваемост“, обясни д-р Алексиева.

Данните показват, че на година изтичат между 200 -300 медицински кадри. Друга информация от НСИ пък говори, че се наблюдава една негативна тенденция на застаряващи медицински специалисти и огромна липса на специалисти по здравна грижа, тоест медицински сестри.

"Всеки един български гражданин би могъл да се превърне в пациент. Истината е, че една здрава нация функционира доста по-добре икономически и като цяло“, коментира д-р Алексиева.

Какви са вариантите за реформа в здравната ни система, според гостите, и как се развиват телемедицината и електронното здравеопазване у нас, вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
10
 
! Отговори
доктор преди 2 години
Добро здравеопазване се прави от добри хора, честни и почтени. Парите не са проблем , а хората които ги управляват. Ако искате вдигнете здравния данък и милион пъти все тая ако няма добри и почтени хора в здравеопазването. Който разбрал - разбрал.
35
1
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
До Анонимен... Същите разходи от народа са направени за всеки, от яслата до университета. Защо само за лекарите търсиш сметка? По- важното е какво прави "народа" за да ги задържи да работят тук!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До един Статистиката показва силен спад от минус 30 % на заплатите в Германия след 2015 г..
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До един Германия изнесе заводите си в чужбина заради ниските заплати. Печелят сега от печатници на евра.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35----------------------------------Да ги уважаваме и им плащаме както другите нАРОДИ и те ще останат. Иначе не.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавна политика е вместо лекари и сестри, магистрали и метро са по-важни. 1 милиона нямат пари за осигуровки но важно е да строим ненужни. Дянков обра здравната каса заради асфалт и бетон.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо учудващо, щом "ММА-бойци" лапат пари и Търговските дружества-Болници също.Много ще се опръскат проверяващите хвърляйки камък в тези фека лии.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен Германия печати евро и са добре. Не дават евро на другите.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и преди 1989 г. другите в ЕС са имали по-ниска продължителност на живота. При положение, че не си рентиер като Норвегия с много петрол и не трябва да държиш голяма армия, всички държави в ЕС имат по-голяма продължителност от бг. Но това не идва от здравната система а от други причини като внос на робска работна ръка от колониите, няма разходи за отбрана и т.н.
27
0
 
5
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
Преди 10 години писах на какви ли не институции и медии за създаване на платформа, инфраструктура, логика за здравната система. Никой не ми обърна внимание.. създадох уеб портал - zapazi . Bg .. на никой не му пука. Защото така е най добре !
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов бутна едно страхотно здравеопазване.Излъга ни с някакви джипита,каси,пътеки.Сега искаме да го правим като преди.Искаме,ама няма.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонименЗдравния данък е доста висок от 300-400 лева за безработни нагоре до 3000 лева на година или повече няма ограничение и може да внесеш повече.
24
1
 
5
 
! Отговори
Е. Е. Бунев преди 2 години
И кога пък сме били на 1 място в Европа? Преди 1989г?Я по-сериозно.
23
1
 
4
 
! Отговори
БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ГЕРБ приеха Закон за Частните Пенсионни Фондове - това беше миналата година - това е добре за бъдещите пенисонери - има формула - колко по-малко живеем , толкова по-голяма пенсия ще получаваме от Частните Пенсионни Фондове на Пеевски , Доган и Борисов .
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинявам се докато пиша професора си наби още няколко плюса и вече е над 40= гербераст в действие! Първите коментари имат по 5-6 реакции :D
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да не гласуват 37 човека при средно в гласа на коментар :D:D Герберасти, не смешни , жалки сте! На изборите за да не решават такива като коментара с 37 гласа излезте и гласувайте!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са стари данни от 2017 г. При повишена корона смъртност в 2020 г. няма как да има по-висока продължителност на живота за 2000-2020 г. а напротив намаляла е.
19
0
 
7
 
! Отговори
Дяволов преди 2 години
Ангелов си свърши работата , поставена му от Българоyбиеца!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без 45 години социализъм България щеше да е на нивото на държава от индианските в Латинска Америка и Централна Африка........................... Имахме голям исторически късмет за 45 години социализъм.
17
2
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това просто не е истина. Моля напомнете на гражданите на ЕС кога могат да имат достъп до лекар, освен ако не са от 10-те процента богаташи. Реално всеки в света с доход под 1 милион на година не може да разчита на адекватно здравеопазване. Медицината е най-трудната специалност, учи се и се специализира 10 години, излизат много малко лекари, а като цяло търсенето е огромно.