Омбудсманът препоръчва облекчен режим за ТЕЛК

Предложението е до служебния министър д-р Стойчо Кацаров
18 юни 2021 12:18, Анисия Иванова
16
Омбудсманът препоръчва облекчен режим за ТЕЛК
Снимка: Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров във връзка с критериите на медицинската експертиза и редът за нейното провеждане. Повод са десетките сигнали и жалби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми.

„Като омбудсман бих искала да отбележа, че един от сериозните проблеми, на който до момента не е намерено решение, е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване“, пише Диана Ковачева до д-р Кацаров.

Тя посочва, че причина за това най-често е изискването на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, съгласно който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години.

Омбудсманът акцентира, че в голяма част от случаите съпътстващите увреждания, които налагат периодичното преосвидетелстване на граждани, нямат решаващо значение при определяне на общия процент трайно намалена работоспособност/вида и степента на увреждане, а нерядко изобщо не участват при оценката. Освен това, при преосвидетелстване на тези граждани, от ТЕЛК изискват те да представят документи, доказващи и дефинитивното увреждане. Според гражданите това е унизително и лишено от всякаква логика изискване, тъй като поставената им диагноза е дефинитивна, т.е. окончателна и необратима.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че честото преосвидетелстване на такива граждани, освен затруднения и финансови разходи за тях, допълнително натоварва и органите на медицинската експертиза.
По този повод общественият защитник препоръчва на здравния министър да се регламентира определянето на пожизнен срок на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане за всички случаи, когато водещото увреждане е дефинитивно. Тя настоява още да се ускори въвеждането на информационната система „Медицинска експертиза“ и да се създаде възможност за подаване на всички документи за ТЕЛК по електронен път.

Според Диана Ковачева в условията на пандемия тази системата не само ще помогне награжданите, които разполагат с техническа възможност, да изпращат поелектронен път документите си, но и ще осигури достъп на отговорните органи до цялата медицинска информация, която има отношение към експертизата.

В препоръката си до здравния министър омбудсманът настоява и за засилване на контрола върху дейността на органите на медицинската експертиза, да не се допускат случаи на механично назначаване на допълнителни изследвания и консултации, които не са необходими за експертизата или са налични във вече представените медицински документи.

Омбудсманът е категорична, че е необходимо навременно да се осигурятна здравноосигурените лица всички необходимиизследвания и консултации за експертизата, които да бъдат заплащани от НЗОК.

Не на последно място Диана Ковачева настоява за проверки на всички РКМЕ и ТЕЛК в страната във връзка с осигуряване на достъпна среда - пред и в сградите, за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите.

„За съжаление, провеждането на голяма част от изследванията, особено високоспециализираните в дома на тези граждани е невъзможно, а специалистите отказват да ги посетят за провеждане на необходимите за експертизата консултации“, подчертава омбудсманът.

Доц. Ковачева акцентира и върху необходимостта от гарантиране на справедливо оценяване, включително на хората с множествени увреждания, и припомня отправената препоръка за обсъждане на изменения в Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вид и степен на увреждане) в промени, които да позволят при определяне на общата оценка да се взимат предвид оценките за всички съпътстващи увреждания, независимо от тяхната тежест.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но иначе пари за ММА бойците има.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете общо колко души са загубили категорията нетрудноспособност/ трайни увреждания/- 1, 2 или трета категория, като при преосвидетелствуването са получили по-малко от 50% след приемането на сегашната наредба за медицинската експертиза?
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пандемията обърка сметките на професионалните болни.Изискванията бяха да са имали болничен престой в последните три години, ама било формалност??
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори идват.Електоратът на Радев си чака телковете
11
2
 
6
 
! Отговори
ха преди 1 месец
В ТЕЛК Павликени работи 93 годишен специалист. Той не знае къде се намира, но разпределя държавна пара. На доживотен да го осъдят - дреме му на мекия.
10
5
 
4
 
! Отговори
Инвалид преди 1 месец
Откакто патриотите се намесиха и мамите на Мая Манолова, хиляди болни хора бяха ощетени, и само болните деца на мамите бяха възнаградени. Тяхната система наистина убива.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да гледаме през година, дали не са ти порастнали краката отново, че видиш ли ще ощетим бюджета ако ти даваме инвалидност, а ти си взел, че си проходил...Мдам трябват повече администратори за администриране на администраторите.
8
7
 
4
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
И ти вярваш, че хунтата на Кауна нещо ще промени. Тия са заети в момента да крадат и да укриват престъпленията на Кауна...
7
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
За сведение - процедурата за ТЕЛК сега се усложни !....Досега повикването беше автоматично - окло два-три месеца преди изтичането на срока , получаваш писмо, кога да се явиш и какви изследвания да си направиш . ...Сега първо личния ти лекар трябва да напише молба, ти да я заведеш в Картотеката и после да чакаш писмото ?! .... Може би е за да намалят корупцията, но така наказват истинските болни, вместо да да заловят и накажат виновните !??
6
2
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Няма да стане како,иначе телкаджиите как ще гушкат рушветите.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките паразите в тая държава са с телк и източват социалната система. Сега пожизнено им дайте телка, сречу 2000лв 40 години пенсионер
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на баща ми познат 60-65 плати 2000лв и го изкараха ТЕЛК-аджия. Ама не че му има нещо де. Та така де, същата работа е и в Столюпиново, всичките са самотни майки и ТЕЛК-аджии. Доят държавата кой както може
3
1
 
3
 
! Отговори
До коментар 2 преди 1 месец
За всичко става но не и за омбудсман.явно е кърджалиите......
2
2
 
2
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 1 месец
Симпатична кака става за много неща
1
1
 
11
 
! Отговори
Омбу преди 1 месец
До сега спа сега се сети за ТЕЛК.защо в предното правителство не постави въпроса.ами служебния кабинет им остава броени дни.до сега къде бля и спа.сега ли се събуди.