Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата

Цените на имотите хвърчат нагоре
18 юни 2021 07:03, Александър Попов
230
Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата
Снимка: БГНЕС

Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в близки до града села и вилни зони. Хора от страната пък все по-често предпочитат да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

"Това явление е сравнително ново и се наблюдава след трите вълни на корона кризата, като трайно се налага като тенденция", коментираха пред "Телеграф" брокери.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава същински бум.

"Цените на имотите трайно се повишават и няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър", обяснява брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има ръст от около 20%, а в София е дори към 30% на продажбите в сравнение с предходните две години.

"Промени се профилът на търсените имоти след трите вълни на пандемията. Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира пред "Телеграф" Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

В посока София

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", отбеляза брокерът Йонкова.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството.

"Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Третият по големина град у нас – Варна, изненадващо се нарежда пети в класацията на имотния пазар с поскъпване на жилищата с 32,1%. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 38%. Пред морската столица, макар и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията съответно са 42% и 39%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
5
 
1
 
! Отговори
До 178 преди 2 години
Давам 2 примера, коренно различни:1) преди 15 години майка ми обмисляше продажбата на малък наследствен апартамент в провинцията, цената беше около 10-12000лева. Реши да го отдава под наем - среден месечен наем от 200лв, 10 месеца в годината за 15 години е взела към 30000лв само от наем. В момента жилището би се придало на около 60-65000.2) В момента гледам жилище в Сф на цена от 360000 евро. Същото жилище се отдава и под наем за 1000евро на месец. Или с други думи 30 годишен наем
194
14
 
3
 
! Отговори
старо куче преди 2 години
септември ще се молите за 2000 евро кв.м. сега има задържане на цените, но от септември нищо чудно и 3000 евро да стане кв. м. който е разумен купува днес, утре ще е на печалба. една гарсониера в Лозенец за 90 000 евро сега и по 600 евро наем на месец си избива инвестицията!
193
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малеее, се едно чета за имоти в Манхатън или Ийст енд...хахахха...
192
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци бягаме именно защото другите прииждат. Градът ни е неузнаваем вече.
191
2
 
9
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
До Роден в София - София не е красив град, но пък в него имаш възможности за развитие.Това не го прави по-красив, а по-изгоден за поддържане на нормален стандарт. И аз живея в София, купих си апартамнет, но не значи че го харесвам. Сив, мърсен, не-подържан и тн. Селянията в няма да я споментавам, щото обикновено идва от вън.
190
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, поздрави от САЩ, тук цените на апартамент 80кв чисто в затворен тип с безплатни сауни, фирнеси, тенис и басейни е 180,000$ при заплати 4000$.Вие как изплащате тези 50-60кв на същата цена при заплати 1000$???Това е абсолютен цирк
189
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Апартамент обявен за 83 кв.м, всъщност се оказва 60 кв.м с терасата а другото е общи + стените. И всичко това само на цена 1600?. Това го няма никъде по света, никъде. В момента се цеди народа яко и точно за това всеки иска да вдигне едно блокче и да стане милионер. Хора събудете се, ще изплащате тези грозни малки нескопосони апартаменти до пенсия
188
1
 
10
 
! Отговори
Любка Ментата преди 2 години
До Фики Какви студенти и работници? Наесен като почне новата вълна и пак се учи и работи дистанционно ...
187
12
 
3
 
! Отговори
Фики преди 2 години
В момента даже цените са изгодни. Ще видите наесен като почнат да идват студентите и работници в София кво ще бъде. Нещо, което сега е 60-80 000 евро, ще стигне 100 000... Сега е момента за апартамента!
186
4
 
16
 
! Отговори
търговец преди 2 години
Гладен брокер комисионни сънува. Почна ли да ви пари на дир.ниците? Иде, иде кризата. Братовчед на жена ми с такъв акъл си купи преди 5 години апартамент в Одрин, като инвестиция и да ходи да пазарува стока за магазина си - тогава там всичко цъфтеше и пееше, даде 60 хиляди евро за него, а сега същия струва 30 хиляди евро. Чаткате ли какво ви очаква? Запасявайте се със взелин...
185
3
 
13
 
! Отговори
Тематик преди 2 години
Панелните апартаменти са много по-качествени от новото тухлено строителство. Факт!
184
0
 
13
 
! Отговори
Мъжът с долара преди 2 години
До 188 До IBM Панелка в София за 160 хиляди долара! :) Харесвам хората с чувство за хумор!
183
4
 
12
 
! Отговори
балона се надуууува преди 2 години
надувайте момчееее... брокер-чеееета, да стане на парчеееета
182
5
 
16
 
! Отговори
До IBM преди 2 години
Стига си лъгал.Сестра ми зетя са в САЩ,работят като държавни служители (т.е не са милионери)и си купиха къща на два етажа за 160 хиляди долара в град колкото София. Имат и малко дворче. В София за тия пари ще си купиш панелка.
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шопите що пускат селяните от Банкя ??? Гледай ко стана заради тях.
180
3
 
12
 
! Отговори
Шоп-Благородник преди 2 години
Прииждат, да. Всеки ден от Люлин, Овча Купел, Дружба, Младост и Надежда се стичат по един милион гладни работници от провинцията, готови на всичко за залък хляб.
179
4
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 2 години
Управляващите от София умишлено обезлюдяват селата и малките градове като -закриват училища,болници и администрация. Хората остават принудени да се изнесат като слуги на панела заради това. За столичани предлагам апартамент в малко градче без кражби , гараж и място да спреш тир отпред на 250км. от София срущу апартамент на ул.Московска ,близо да храма,до шума и навалицата.
178
5
 
14
 
! Отговори
Роден в София преди 2 години
Обичам София. Ней-странното е ,че прииждащите го мразят ,а си купуват жилища.
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората все още имат една много романтична представа за живота на село в близост до голям град, но се оказва, че всъщност е един страхотен ангажимент, като време, пари и социален живот. Не виждам, как един градски човек свикнал с всякакви неща около себе си, би се чувствал добре зад един зид. Селото не е като преди, всеки втори или ти е роднина или познат, сеига е всеки за себе си.
176
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
заглавието е малко неточно!..Не "Софиянци БЯГАТ на село",а.."Софиянци" СЕ ВРЪЩАТ на село!..И прииждат нови "столичани"..София е като един огромен ХАН-прашен,мръсен,задръстен,но в който непрекъснато "отсядат и напускат" разни СТРАННИЦИ..Е,има си и постоянен "персонал" тоя хан,но без това не може..Некой требе да прибира оборота..