Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата

Цените на имотите хвърчат нагоре
18 юни 2021 07:03, Александър Попов
230
Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата
Снимка: БГНЕС

Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в близки до града села и вилни зони. Хора от страната пък все по-често предпочитат да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

"Това явление е сравнително ново и се наблюдава след трите вълни на корона кризата, като трайно се налага като тенденция", коментираха пред "Телеграф" брокери.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава същински бум.

"Цените на имотите трайно се повишават и няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър", обяснява брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има ръст от около 20%, а в София е дори към 30% на продажбите в сравнение с предходните две години.

"Промени се профилът на търсените имоти след трите вълни на пандемията. Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира пред "Телеграф" Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

В посока София

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", отбеляза брокерът Йонкова.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството.

"Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Третият по големина град у нас – Варна, изненадващо се нарежда пети в класацията на имотния пазар с поскъпване на жилищата с 32,1%. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 38%. Пред морската столица, макар и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията съответно са 42% и 39%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По официални данни на НСИ, хората които напускат София са повече от тези които пристигат последните 2 години. Тая платена статия всъщност много нагло лъже.
174
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ibm fake news абе теб колко пъти точно са те изпускали на главата като малък?
173
15
 
2
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Как така в западна европа хора със средно не могат да си позволят почивка на море. А, във България всеки барман - мутра с куче и лятото два пъти на почивка.Е, бас си! Еми, като са прости тия дето Ви дават легла за без пари на морето. Те затова сега вият гладни щото простия човек и хотел да му построят на морето пак ще фалира.Всеки финансист ще Ви каже, че в капитализма , за да направиш успешен бизнес трябва продукта/услугата да е завишена минимум 10 пъти спрямо себестойността.
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наемите бяха адекватни, спрямо заплатите, да живея под наем, ама с тия имотни балони си е чиста глупост цял живот под наем да живее човек, пук било то и само за да стои в София.
171
13
 
5
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Абе, кухи *** с къщи. Добре, че беше лошия комунизъм да Ви построи къщи и вили. Хайде сега куха лейка строй къща да те видя. Дори мутрите разбраха, че и тяхното време изтича. Щото как ще изперат парите за къщата. Нали после полицията им ги взима. Те хората мислиш спят. Строят къщи вече само хора с доказан опит - лекари, зъболекари, съдии, финансисти, хардуеристи, софтуерист, международни тираджии, шефове на големи фирми.Капитализма ще Ви научи на "всяка жаба да си знае гьола".
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Като се пенсионират, защо трябва да живеят в София. Може да се преместят в провинцията."Колко от бабичките в София искат да живеят на село, където лекаря и аптеката са на 50 километра, няма Кауфланд, няма с кой една приказка да си кажеш, а и пари трябва да си заделил за да си купиш и ремонтираш имот на село. И децата ще те забравят и няма да те посещават. Кажи на германските бабички да си ходят на село.
169
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 156Не се втурват защото НЕ МОГАТ. Да плащаш наем цял живот е 1000 пъти по голяма робия
168
4
 
7
 
! Отговори
соф преди 2 години
София от край време е град за хора с образование. Никакъв смисъл няма да живееш на бунището-софия е много мръсен град и да си хигиенист. Ще взимаш 100 лв отгоре и какво от това? Ако си хирург трябва да живееш в София и 20К на месец няма да ги харесваш. Шеф на болница взима по 100К на седмица. Не вярвате ли? Питайте здравния министър за правителствена болница, колко евреи са си взели детско дробче, детско сърце.Защо си мислите, че всеки месец от софийските училища изчезваше по едно дете? Гробад
167
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ibmНаемите са за робите и бaлъците. Стига си плещил глупости всезнайко недорасъл
166
16
 
4
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
В капитализма успяват само тези , които се обединяват финансово. Само, че във България честните хора са малко и никой не иска да се обединява, защото си мисли, че ще го окрадат.Ако до 50 год във България не се смени ражима на нещо подобно на комунизъм тия стари панелки вече няма да са пригодни за живеене. А, българина не е свикнал да работи яко и да плаща наем. Ще настане такъв вой. Ще бъде революция. И после като Ви кажат, че *****ски и Б**йко са окрали пенсиите и няма социалки. Леле майко мил
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ibmЗавиждаш, че нямаш жилище ли?
164
8
 
3
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Все още влиянието на комунизма се усеща силна. Все още има много жилища, евтини наеми. Само, че вече във България капитализма "работи". Едно от разликите между комунизъм и капитализъм е голямото класово разделение.При комунизма имаше една прослойка от 1% свръх богати и останалите 50% средна класа. Сега има едни 10% свръх богати и останалите 40% работещи бедни-роби. Изключвам пенсионери, инвалиди по болест и др. подобни.Гледайте до 10% ако не върнете комунизма да Ви построят панелки.Майко мило
163
1
 
9
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Бягайте от София! Тя е Мордор!
162
3
 
5
 
! Отговори
Сайга 12 преди 2 години
До Софиянец На кое гражданско стрелбище в Р България можеш да стреляш с АК 47, който е армейски автомат? Я си помисли пак? Можеш само с гражданската версия SLR 95. Чул си ти, че някой някъде стрелял, ама не си разбрал!
161
9
 
4
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Търсели хората по-добър живот и повече пари. Е, като си необразован как ще стане това? Тръгнали масово дори език не знаят. Щели да берат ягоди в Англия и да си оправят живота. Еми, тогава, защо хората учат толкова много, за да станат физици, математици, лекари, финансисти, адвокати. Хайде всички да берем ягоди и след 10 години сме милионери и ще си оправим животаНещо, което кряка като жаба, скача като жаба и изглежда като жаба е жаба. Така, че живота е несправедлив. 80% живота ги захвърля на..
160
6
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Обявявам независимост от България и провъзгласявам независима Софийска държава! Ние, софиянците сме древен народ и нямаме нищо общо с тия татари българите! МАЙКА СОФИЯ НАД ВСИЧКО!
159
1
 
7
 
! Отговори
ДААА. . . . преди 2 години
Министър председателя Беров казваше - Какво като дойдат араби , нали плащат с долари . . . Ето какви идват и какви ще живеят тук ! ДЮНЕРИ И ТЪРГОВЦИ !
158
9
 
5
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Къщите са за богатите. Във България масово кухи *** с къщи. Как така? В Америка къщи имат само хирурзи, програмисти, шефове на големи фирми, кмет на голям град, политици, конгресмени, адвокати, финансисти.Тук нещата са с нагоре главата. Всичко е тотално объркано и затова ще дойде момента, в който ще настане голяма мъка. Проблема на българина е, че не иска да разбере народната мъдрост "всяка жаба да си знае гьола".не могат да спестят за един ***, но имат жилища и почивка всяко лято.
157
1
 
5
 
! Отговори
До 162 преди 2 години
Като се пенсионират, защо трябва да живеят в София. Може да се преместят в провинцията.
156
3
 
8
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Какви са проблемите в София, които ги няма в провинцията?