Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата

Цените на имотите хвърчат нагоре
18 юни 2021 07:03, Александър Попов
230
Софиянци бягат на село, но двойно повече прииждат в столицата
Снимка: БГНЕС

Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в близки до града села и вилни зони. Хора от страната пък все по-често предпочитат да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

"Това явление е сравнително ново и се наблюдава след трите вълни на корона кризата, като трайно се налага като тенденция", коментираха пред "Телеграф" брокери.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава същински бум.

"Цените на имотите трайно се повишават и няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър", обяснява брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има ръст от около 20%, а в София е дори към 30% на продажбите в сравнение с предходните две години.

"Промени се профилът на търсените имоти след трите вълни на пандемията. Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира пред "Телеграф" Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

В посока София

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", отбеляза брокерът Йонкова.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството.

"Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Третият по големина град у нас – Варна, изненадващо се нарежда пети в класацията на имотния пазар с поскъпване на жилищата с 32,1%. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 38%. Пред морската столица, макар и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията съответно са 42% и 39%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, помня как един познат си взе апартамент в манастирите на Свети Влас за 250к евро, сега не може да го продаде за 100. Има свръхпредлагане и парите в един момент ще свършат, случи ли се и срив на борсата, ще има пак спад и то сериозен. Има и примери в София за апартаменти, които бяха стигнали 2000 евро квадрата през 2008 и сега въпреки скока са на 1400. Ако имаш готов кеш да, ама се говори за вдигане на лихвите по кредитите така че умната.
214
2
 
3
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Ако се изнесе Славун и неговите избиратели,София ще опустее ( и Зеления чорап-тоже)!
213
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news.
212
0
 
6
 
! Отговори
Стивън преди 2 години
До Чирпанлията: Около Парадайз мол е р-н Хладилника бе идиоt, какъв Лозенец!!! И къде виде панелки там... А дали си се минал, ще усетиш след време, ако ли и брокерчето е почерпил после колегите, какъв бальк е хванал:)))) И да... експерти сме.
211
1
 
3
 
! Отговори
Обява преди 2 години
Търся да закупя селски имот в София, може и без дворно място и вътрешен клозет.
210
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщат се там, откъдето са дошли. На тяхно място следващите.
209
2
 
13
 
! Отговори
данъчен преди 2 години
Значи е време за 300% вдигане на данъците на недвижимите имоти.
208
3
 
12
 
! Отговори
Добри ютрууу преди 2 години
Аз също се чудя дали да не си продам жилището и да се върна на село.
207
10
 
5
 
! Отговори
Херингата преди 2 години
Нормално е. Цените на имотите в София ще скачат още нагоре...
206
3
 
21
 
! Отговори
До 211 преди 2 години
Дал си 200 бона за апартамент в София и питаш дали си се минал?
205
3
 
1
 
! Отговори
Казаха ви най-ясно: преди 2 години
НСР идва и нямате място в него.Оцелелите от Геноцида остават обслужващ персонал (слуги) на новите господари.
204
19
 
2
 
! Отговори
Чирпанлията преди 2 години
Наскоро купих панелна гарсониера в Лозенец горната част към Мол Парадайз за 92 000 евро. Свалиха ми цена от 100 000. Брокерът ми обясни, че след месец цената ще е вече 150 000 евро. Дали съм се минал според вас форумни експерти?
203
2
 
22
 
! Отговори
До Емигрант преди 2 години
И за какво ти беше да мизерстваш 18 години и да си пропилееш младостта?Утре ако стане нещо с теб, тия имоти в гроба няма да ги носиш.Ето аз имам само една къща,в която живея,ама никога не съм се лишавал от нищо. При тая демографска криза след време кой ще ти купува имотите?
202
16
 
4
 
! Отговори
Вечната Амбър преди 2 години
Много българи си дойдоха от гурбет и купуват жилища. Има голямо търсене на пазара, а предлагането е оскъдно. Читаво жилище, дори панелно, трудно се намира. Иначе коптори бол. В статията пишат за нормални апартаменти, не за разнебитени кочини из Люлин и Младост... Цените дори за момента са прилични. Очакваният им скок обаче няма да закъснее...
201
15
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Цените ги вдигат такива като мен с разполагаем кеш-от 18 години работя в Англия и се чудя къде вече да инвестирам, в акции, облигации и криптовалута не ща, защото е рисковано, та влагам в имоти в България, като вече имам 4 такива - 3 апартамента:Созопол-1 и в София - 2,плюс просторна къща в полите на Пирин. Защо трябва да държа десетки хиляди паунди на 0.2% лихва, като мога да събирам по 500 евро на месец наем от апартамент? И не съм само аз, всички масово в България влагаме.
200
2
 
20
 
! Отговори
циник преди 2 години
До старо куче- Абе закръгли ги на 5000 евро квадрата бе, така ще си дигнеш още самочувствието, че живееш в най-скапаната столица на Европа. Тирана изглежда по-добре от София.
199
4
 
13
 
! Отговори
До старо куче преди 2 години
600 евро наем за гарсионерка в Лозенец!? Успех да намериш някой да плаща 1200лв за 30-40 квадратова кутийка, независимо как е обзаведена, какви уреди има в нея и къде се намира в София. В Младост двустайните апартаменти (60-70кв) вървят по 650-750лв. макс (и трябва да е ново строителство и да е доста луксозно за да намериш наемател в горния сегмент)
198
2
 
12
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
....в апартамент се живее по лесно, а в къща е по приятно но е едно по скъпо и ангажиментите по нея са доста повече , особено ако е с по - голям двор
197
3
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Относно живота в къща или апартамент....Живея в средно голям град - около 40 хиляди, имам малка къщичка към 70 квадрата с двор във вилната зона, вече е квартал на града май :) и апартамент 100 квадрата стара тухла в малка кооперация правена през 70-те.Колкото пъти ида на къщата уж да почивам, ми се налага или да ремонтирам нещо или да оправям двора , ползвам я като фитнес, докато в апартамента се живее лесно, бщо взето правиш един сериозен ремонт на 10 години и дотам.Та извода е че в апартамент
196
2
 
23
 
! Отговори
тракиец преди 2 години
Мислех да купя на сина студент апартамент в Пловдив, вместо наем викам си аз, нека му плащам ипотека. Тръгнах миналата година на огледи- пълен свинарник, пише 66 кв. - реални 46! Повечето мухлясали партери или тавани. За комплексите не ми се приказва изобщо- тотална клаустрофобия. Половината квартали са станали на гета! Почна пандемията и го оставих за по-късно. Сега синът ми сервира новината,че се мести в Германия и вероятно след завършване ще остане там. Хубаво, че не се набутах ...