Закрият ли ТЕЦ "Марица изток 2" - 120 000 души остават без работа

Държавата трябвало да инвестира в изграждането на производствени мощности
179

Има ли бъдеще държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и ще има ли риск България да стигне до криза за ток?

"Ако ТЕЦ "Марица изток 2" бъде закрита, без работа ще останат около 120 000 души", изчисли президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако затвори ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, ще спрат работа и ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и "Брикел". В тях работят общо 12 000 души. Твърди се, че на един зает се падат по 13 души, които са ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Т.е. около 130 000 човека остават безработни", прогнозира Димитър Манолов.

Според него държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности  или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места.

"В България не е много спешно да мислиш за хората, но оставаме без ток. В недалечното минало изнасяхме ток, а сега ще ни се наложи да си го внасяме, не се и съмняваме, че ще той бъде много "евтин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток.

"За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис", каза Димитър Манолов.

Най-важното е енергийната сигурност на държавата.

"Въглищната енергетика е единственото 100% независимо производство на електроенергия в България", уточни той. И добави, че основният проблем на ТЕЦ "Марица изток 2" е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. "Тези квоти започнаха от 5 евро, сега са 50", посочи Манолов.

Той обясни и защо т. нар. американски централи не са в същата финансова криза, като ТЕЦ 2.

"На тях всички ние им ги плащаме квотите чрез НЕК. Нека не си въобразяване, че има разлика в работата им. Те са били много добри преговарящи и са си договорили такива условия, в които държавата им плаща емисиите, въглищата. Това е чудесен капитализъм. Който е мислил, че могат да бъдат провалени договорите - се лъже", заяви президентът на КТ "Подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: тецДимитър Манолов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора ,които си нямат понятие от енергийна стратегия и социална политика да си стоят в тоалетната без да пишат съчинения по проблема. Не е за всеки да ръси мозък,който и без това му липсва...
92
4
 
18
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Цялата уйдурма се прави да се гушна още повече пари от свръхкорупционният проект АЕЦ Белене, чиято цел освен обогатяване на българските мошеници е още по тясно обвързване с Русия в сферата на енергетиката.
91
6
 
5
 
! Отговори
Еди Койси преди 2 години
Да горят *** на света хем ще имат работа хем и търговците ще са доволни.
90
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.103. Дали не трябва да извикат и Теменугата - Т.Петкова? Тя 10 години лъжеше и мажеше, обещаваше и нищо не правеше. Падишах Боце пък 3 мандата обещаваше ту АЕЦ-Белене, ту Атомен блок "Козлодуй" 7,но си остана с лъжите.А злите езици говорят, че е спестил сума колкото за половината реактор.Само говорят, но не пишат,защото отсреща стои главпрокурорът с дебелата гьостерица , а зад него са застанали спецпрокурорите с 2 г. следствен арест и тежки обвинения и онези от СНС с 15-20 г. затв
89
19
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Смятам, че тези Марици трябва незабавно да бъдат затворени; нека да има чист въздух, чист ..! Безработни? За тръгват за чужбина, хем и валута ще внасят и без това икономиката е в тежко състояние. На мен ток не ми трябва, аз съм икономичен.
88
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ,пък ще предложа за всички автомобили над 10 години в България да се удържа 100 лева ЕКО такса всеки месец и така да се реагира на замърсяването на въздуха.
87
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господа от двата профсъюзи, идете вие на едно от заседанията на ЕП, рипнете там и кажете, че ако не останат да действат "Мариците" 1, 2, 3 вие ще обявите перманентна стачка до удовлетворяване на искането ви. Там ще ви обяснят, че 14 години вече ЕК е давала на БГ стотици милиони, може би и милиарди евро за преминаване към незамърсяващи енергоизточници - атомна енергия, ВЕИ,природен газ. ВГ похарчи парите у не направи нищо. Нали? Ама десетки министри си пълнеха джобовете, други - нощните шкафчета.
86
27
 
6
 
! Отговори
Нямам думи преди 2 години
радев и червената банда ще унищожат България
85
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да се закрива. Енергетиката не е за подценяване, защото малко хора си спомнят режима светло-тъмно за по 3 часа през зимата на 1988 г. Всички държави дотират производството на ток където е необходимо.
84
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викайте Куневица. Тя закри АЕЦ, ще закрие и Мариците
83
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските преговарящи били много добри??? НЕ! Нашите преговарящи са продали бг интересите за жълти стотинки!!!
82
5
 
19
 
! Отговори
Ясно е преди 2 години
Къде го стяга чепика този " синдикалист". Още преди 15 г. бе изчислено,че ако им се плаща на работниците доживотна пенсия,пак ще е много по евтино за обществото. Но да не забравяме и друго... Ковачки и сие ще им намалеят доходите,а управляващата клика намалят и гласоподаватели....защото тези работници са зависими и манипулирани.
81
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някакви сметки защо не са правени, да не се окаже по-евтино, да им плаща без да работят? То по тази логика да пазим работни места без оглед на разходите накрая да ще стане като Кремиковци, пълна разсипия.
80
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на тоя Манолов хич му нямам вяра.Притеснил се човека че ще остане без 120000 членове касички.А защо мълчи за замърсяването.
79
3
 
26
 
! Отговори
Е нали преди 2 години
Бизнеса постоянно се оплаква, че няма достатъчно хора?Дай сега да ги държим ви всеки веков, за да осигуряват работаПо евтино ще излезе на бюджета направо да им плаща заплати да седят у дома, отколкото да се дотира едно губещо държавно предприятие, крадено нон стоп, като друго такова - БДЖ
78
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12000 остават безработни, а останалите 100000 остават с по-малко работа за няколко месеца. Ай без филми само.
77
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализъм в най уродливата му форма.Това ни донесе Демокрацията и криминалния преход.
76
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и Държавата е пред закриване.Ще останат само Олигарси,милионери партии и политици.
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дрънканици за 120 000 души ги слушаме от години, ама няма никакво реално потвърждение. А тоя синдикалист веднъж се изпусна, че 120 000 били всичките в региона и това им било едва ли не единственият поминък. Изобщо мижи да те лажем.
74
0
 
19
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Според сайта на ТЕЦ-а, производството на ел. енергия възлиза на 9 млрд. квт/ч годишно. Това прави 6250 квт/ч на човек на месец. При ФРЗ 1875 лв. месечно за работник, себестойността на квт/ч е 30 стотинки. Без пренос и ДДС.