Закрият ли ТЕЦ "Марица изток 2" - 120 000 души остават без работа

Държавата трябвало да инвестира в изграждането на производствени мощности
179

Има ли бъдеще държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и ще има ли риск България да стигне до криза за ток?

"Ако ТЕЦ "Марица изток 2" бъде закрита, без работа ще останат около 120 000 души", изчисли президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако затвори ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, ще спрат работа и ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и "Брикел". В тях работят общо 12 000 души. Твърди се, че на един зает се падат по 13 души, които са ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Т.е. около 130 000 човека остават безработни", прогнозира Димитър Манолов.

Според него държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности  или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места.

"В България не е много спешно да мислиш за хората, но оставаме без ток. В недалечното минало изнасяхме ток, а сега ще ни се наложи да си го внасяме, не се и съмняваме, че ще той бъде много "евтин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток.

"За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис", каза Димитър Манолов.

Най-важното е енергийната сигурност на държавата.

"Въглищната енергетика е единственото 100% независимо производство на електроенергия в България", уточни той. И добави, че основният проблем на ТЕЦ "Марица изток 2" е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. "Тези квоти започнаха от 5 евро, сега са 50", посочи Манолов.

Той обясни и защо т. нар. американски централи не са в същата финансова криза, като ТЕЦ 2.

"На тях всички ние им ги плащаме квотите чрез НЕК. Нека не си въобразяване, че има разлика в работата им. Те са били много добри преговарящи и са си договорили такива условия, в които държавата им плаща емисиите, въглищата. Това е чудесен капитализъм. Който е мислил, че могат да бъдат провалени договорите - се лъже", заяви президентът на КТ "Подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: тецДимитър Манолов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
29
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Някои неща просто трябва да се направят за да можем поне да дишаме. И - да, има професии, които ще останат ненужни. Както много други в миналото. С течение на времето въглищата и всичко свързано с тях ще стане излишно. Еволюция. И няма как някой да разчита, че ще стои да мята въглища цял живот и някой да е длъжен да му плаща за ненужната дейност, за да не останел без работа. Това е положението.
72
5
 
13
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
ИСКАМ ДА ГЛЕДАМ КАК АЛКОХОЛИЦИ С "40 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ" СЕ ТРЪШКАТ ПО УЛИЦИТЕ
71
4
 
27
 
! Отговори
Край преди 2 години
До 3-5 г. Мините и Тецовете в Маришкия басейн ще бъдат затворени.Преустройството им на газ ще е само временно и скъпо решение - Има ли горене - има въглероден двуокис .Единствената достъпна технология за достатъчно ток е АЕЦ.Българите не направиха АЕЦ Баляне - ще внасят ток.Е ако глупостта беше енергия щяхме да изнасяме и за Канада даже.
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
da be ..120 000 човека работят в енда компания ??? ...
69
19
 
9
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Тези новите управляващи май само знаят да спират и закриват.
68
3
 
25
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Тоя много яко се е изхвърлил! Когато постъпих в Кремиковци 1982-ра година, там работеха около 22 хиляди човека, а имаше и ТЕЦ. Сигурно в Пловдив има по-малко заети. 130 хиляди. 'Ного яко.
67
4
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Л.А.П.А.Ч.И.
66
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Милите синдикати, само констатират и не помагат! Какво направихте за Мини Бобов дол? Закриха ги, затриха и града, а Вие Ваше синдикателство, даже и негъкнахте!
65
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Закон за държавния монопол би свършил чудесна работа.Например в съседна Турция производството на алкохол е държавен монопол.И всички ***.чи като се почне от канадската майнинг,мине се през лукойл,и се стигне до хамериканските централи отпадат като тежест за родната икономика,защото те ще са част от нея,и ще работят единствено за България.Това е.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с тия пари дето ще икономисаме ще си ги държим на заплата и пак ще сме на печалба ама членските вноски ще паднат май
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къдя ще си зареждам после ай-фоня на изплащане?От соларки ли?Ам'чи то ще стане 5лв киловата.
62
9
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
И земи се унищожават, и кал се гори, комините пушат, в Гълъбово псуват, а Гочетата, се мислят за велики.Нямаме потребление на ток, затваряте руските печки, на далавера е.
61
3
 
25
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Добре се краде от ТЕЦуити! Държавни поръчки за подръжка, горива, храна, логистика, футболен отбор, вложения в КТБ....Но загубите са само и единствено заради зелената сделка и таксите за въглеродни емисии. Да не си помислихте нещо друго....?
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо Ганиела Ангелова непрекъснато кани Димитър Манолов???
59
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Все ми се струва, че с парите които ще се икономисат от глоби може да се построи централа от ново поколение. Другия вариант е да затворят теца на Ковачки, който и без това гори отпадъци и трови всичко наоколо. Другите два теца - комбинирано на газ и въглища с модерна сероочистка.
58
4
 
2
 
! Отговори
Аз вервам преди 2 години
Че Тошко ще спечели и ще реши проблема.
57
2
 
11
 
! Отговори
Иска да преди 2 години
Каже 12000
56
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви 120000 бе, тоя май е скаран с математиката.
55
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ток ще внесем от Турция, а 120 хиляди ще ги изнесем в Германия.
54
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 10 ноември 1989 година Екогласност искаше да закрива АЕЦ Козлодуй. Само земеделие и туризъм, казваха, ни трябвали. Много лудди еколози, потискани от системата и лекарите, се показаха и станаха активни политици.