Закрият ли ТЕЦ "Марица изток 2" - 120 000 души остават без работа

Държавата трябвало да инвестира в изграждането на производствени мощности
179

Има ли бъдеще държавната ТЕЦ "Марица изток 2" и ще има ли риск България да стигне до криза за ток?

"Ако ТЕЦ "Марица изток 2" бъде закрита, без работа ще останат около 120 000 души", изчисли президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако затвори ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, ще спрат работа и ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и "Брикел". В тях работят общо 12 000 души. Твърди се, че на един зает се падат по 13 души, които са ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Т.е. около 130 000 човека остават безработни", прогнозира Димитър Манолов.

Според него държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности  или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места.

"В България не е много спешно да мислиш за хората, но оставаме без ток. В недалечното минало изнасяхме ток, а сега ще ни се наложи да си го внасяме, не се и съмняваме, че ще той бъде много "евтин", коментира президентът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток.

"За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис", каза Димитър Манолов.

Най-важното е енергийната сигурност на държавата.

"Въглищната енергетика е единственото 100% независимо производство на електроенергия в България", уточни той. И добави, че основният проблем на ТЕЦ "Марица изток 2" е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. "Тези квоти започнаха от 5 евро, сега са 50", посочи Манолов.

Той обясни и защо т. нар. американски централи не са в същата финансова криза, като ТЕЦ 2.

"На тях всички ние им ги плащаме квотите чрез НЕК. Нека не си въобразяване, че има разлика в работата им. Те са били много добри преговарящи и са си договорили такива условия, в които държавата им плаща емисиите, въглищата. Това е чудесен капитализъм. Който е мислил, че могат да бъдат провалени договорите - се лъже", заяви президентът на КТ "Подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: тецДимитър Манолов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да избягат на Запад и да ядат банани.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Христо ХристовЯ пак? Една руския закла децата си във Враца 80-те. Това по кое време е било? А?
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ са стреляли по работниците които стачкуват и искат по добри условия (както днес разстрелват протестриращите), и това е било нормално. Тогава профсъюзите казват - ако не дадете по-добри условия от СССР, ще направим като в СССР - революция, и това е напълно възможно, не е празна заплаха. И така на запад благодарение на СССР живнаха 20 години след войната в няколко страни от Европа, но като цяло на запад си остана бедност и мизерия. А от 80те са в криза, СССР го няма, сега са с отвързани ръца, пандемията никога няма да свърши.
50
1
 
22
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
При социализма нямаше тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад.
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са комунисти и са построили за себе си и за тяхната работническа класа комунизма. А капитализмът и либертарианството са за Третия свят, Африка, Индия, Латинска Америка и Евровасалите като България.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕлемагКакво режат бе всезнайко? От северозапада съм. Фабриката на село я построиха от подветрената страна на селото. Та де що мърсотия има да се стеле над селото. Машините бяха БРАКУВАНИ в Швейцария!!!! Морално и материално остарели!!!! За каква промишленост говорим? Виж врачани какви цехове си направиха последните години! Бил съм на практика в огромните врачански заводи от 80-те години. Технологии от 50-те и 60-те години на 20 век в най-добрия случай!!!!
47
12
 
16
 
! Отговори
До Христо Христов преди 2 години
При комунизма родителите не си колеха децата от отчаяние и безизходица.
46
3
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
САЩ и Брюксел са комунисти!
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африканците живеят без ток и са щастливи и са евроатлантици............ Ще живеем без ток, 45 години ток ни разглезиха, а преди 9-ти септември 1944 година хората живееха без ток и вода и бяха, по думите на проф. Келбечева, - един добър селски народ без ток и вода................. Социализмът развали хубавия селски народ чрез ток, вода, здравеопазване, образование, промишленост и социални придобивки.
44
6
 
17
 
! Отговори
АМИ ВЪПРОС . . . преди 2 години
А когато ние много повече почти милион хора сме останали без работа от много години , дали тези 120 хиляди души са чували и са се замисляли за нас ?
43
4
 
25
 
! Отговори
Кремиковци преди 2 години
Няма какво да го чакате апокалипсиса, той отдавна е в България и все по-зле ще става - първи по смъртност в света, 80% живеят в бедност, тотално опростачване и чалгаризация, наркомани, престъпност и убийства всеки ден, страната се е превърнала в депо за евтини черноработници и пpocтитутки за богатите западняци.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали са връзкари и харесват да 6лижат на великите си мутри газовете, може да се преквалифицират в дърворезачи и да изрежат всичките си дърва и да ги изгорят в печките си, важното е че са връзкари и рушветчии способните да се изнасят от царството на смърдящите мутри собственици на *** вече република
41
11
 
11
 
! Отговори
Коцев преди 2 години
Този мастодонт е обречен на смърт също както бяха останалите еталони на социализъма- Химко-Враца, Кремиковци-София, Балканкар-Ботевград, ЗТМ-Радомир. Раздялата беше тежка, но необратима и необходима. В крайна сметка има и нещо хубаво. Няма повече да бъдат закривани български села и да се унищожава плодородна земя в името на добива на нискокалорични въглища.
40
2
 
2
 
! Отговори
CO2 преди 2 години
Е, и
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните.
38
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите начело с "експертката" Мика Зайкова ни плашеха с апокалипсис, ако затворят Кремиковци. Е, затвориха го отдавна. Апокалисиса го чакаме от 2009-та. Няма го! И какъв е смисъла от"евтиния"ток, дето прикриваме цената му като трупа загуби НЕК. И както 1989-та ще каже в един момент "бум"! Дотогава една камара кърлежи ще пълнят джобове си и ще ни тровят.
37
14
 
20
 
! Отговори
May be преди 2 години
А по добре е да взимат от заплатите на всички работещи и да ги хрантутят тези 120000? Аз не съм съгласен от моята заплата да се финансират губещи държавни предприятия, които по спомен и бонуси взимаха тази година.
36
6
 
14
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Яжте брюкселско зеле и се грейте на въглища.
35
6
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
А няма измъкване и няма власт,която да устой на външните сили.Няма Слави,няма Корнелия.Шрака Европа и всичко се затваря за месец ако трябва.Иначе спират хуманата наречена субсиди и падат от власт за ден.Всичко е навързано.Ако утре спреш на зърнарите грешните милиони,къде отиваш?Само,че французите ни изпозатвориха и си направиха 2 централи,а за нас нищо.Няма мъже нямааа.Няма ИТН,няма ГРОб,няма ***,всичко кляка!!!
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германският канцлер Ангела Меркел обяви необходимостта от увеличаване на покупките на руски газ за следващия сезон с повече от половината.