На море в Гърция: Колко се чака на опашката към мечтаната почивка?

Трафикът на ГКПП "Кулата" е интензивен и в следобедните часове
Обновена: 19 юни 2021 16:19 | 19 юни 2021 16:15, Веселина Йорданова
85
На море в Гърция: Колко се чака на опашката към мечтаната почивка?
Снимка: БГНЕС, архив

Трафикът на ГКПП "Кулата" продължава да е интензивен и в следобедните часове. Колоната от леки автомобили е около два километра. За да не се получава струпване на самия граничен пункт, колите се спират на около километър и половина преди границата.

Обичайна за това време на годината е гледката на излезли от автомобилите хора, които се разхождат по шосето и на деца, играещи с топка около тях. В колоната не липсват и емоции, особено при опити на шофьори да изпреварят останалите на опашката.

Само два километра преди пункта, малко преди да бъде пропуснат в близост до границата, Михалис от Румъния разказва пред репортер на БТА, че чакането е продължило близо два часа. Той споделя, че всяка година почива в Гърция, но досега е пътувал със самолет. Тази година е на почивка със съпругата си и бебето им, затова са решили да пътуват с кола. Категоричен е обаче, че за следващата почивка не би тръгнал с автомобил.

Като неочаквана ситуация определиха преминаването в Гърция и хора от последните коли на опашката. Михайл Пурта от Румъния разказа, че всяка година при пътуване до гръцките плажове му се е налагало да чака на граничните пунктове. По думите му обаче този път ще се наложи да чака повече, отколкото при предишните му пътувания.

Очаква се трафикът на граничния пункт да бъде интензивен през целия ден. На влизане в Република Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест направен не по-рано от 72 часа или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, направена преди не по-малко от 14 дни, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция".

Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

Считано от днес Гърция ще допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за Ковид-19 на хартиен носител, съобщи гръцкото Министерство на туризма, цитирано в съобщение от МВнР. Документът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Облекчения са въведени и за децата.

Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега - за навършилите 6.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Сандукан малкия. чок преди 2 години
Една част от хората отиват там на работа,друга да видят роднините си ,работещи там и останалите на почивка.
71
1
 
1
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Налапали се с тлъсти обществени поръчки,копои били около Борисов,днес се чудят къде да си харчат откраднатите пари.Румънците идват у нас,*** тичат в Гърция,макар и да им минава времето на дългите опашки.Имаме море,прекрасни планински курорти,но манията особено при фустите,ги кара да тичат по чужди дестинации.
70
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
Всяка седмица им полети до островите в Гърция. Там е разкош- бил съм на 5-6 острова. Какъв е този зор да чакаш по 5-6 часа на Кулата не знам.
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците спират простите шопи на границата, но те не могат да се сетят, че са нежелани. В България е същото, къде видят софиянец по морето се отнасят лошо с него, но той не може да се сети защо.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как в сега, спира ли ги Бойко Борисов на границата, бави ли ги, за да не ходят в Гърция, а на Черноморието?
67
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че е лошо в Гърция, не че у нас не са осpaли почти всичко, но и тук има места, различни от бетонната джунгла по големите курорти. Места и природа, каквито няма никъде другаде. Отделете време и опознайте родината, преди да почнете да плюете по всичко родно. Морето (и България) не са само "слънчака" и "златните". Отделно гърците се гаврят с вас, седите с часове на 40 градуса и продължавате да ходите. Направете веднъж един бойкот са им доиде акъла и да не бавят минаването на границата.
66
7
 
16
 
! Отговори
Хайди преди 2 години
Всеки нормален човек иска да си почине от родната действителност.
65
5
 
17
 
! Отговори
Хайди преди 2 години
Който познава добре Гърция успява да избегне опашките. Миналото лято чакахме само 20 минути на границата, но прекарахме цял месец на поредния гръцки остров. Усещането за простор и свобода е несравнимо, морето е кристалночисто и прелива в различни нюанси от тюркоазено до мастилено синьо, а пясъкът на дъното е мек като коприна. Все едно си избягал накрай света... Досегът с природата е незабравим, хубавото време, вкусната храна, а цените като у дома. И не ми е нужен скъп хотел само за сън...
64
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз ще се реда на тая опашка след 1 седмица, като ще е почивка да е както трябва, ланшните кифтета и замръзения сафрид си ги яжте вие. П.С. инфо от колега между, 4 и 6ч на Промахон се минава сравнително бързо до 1ч. Така че, който все пак си е решил да минава с тестче като мен, да тръгне рано сабахлян....
63
8
 
19
 
! Отговори
За нищо преди 2 години
В България все още има безброй места не осрони и не завладяни от мутренските хотелиери. Изтезанието да вися като *** на КПП няма де си пичиня за нищо на света.
62
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По бай Тошево време нямаше такива опашки на Гръцката граница ***!! Всички ходеха на Слънчака. Съсипаха я тая държава
61
2
 
3
 
! Отговори
Амиии... преди 2 години
До Анонимен 60А за "патронче" има ли?
60
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да чакат бе!Да не съм ги пращал аз я?
59
1
 
8
 
! Отговори
взеха ни туристите преди 2 години
а за нас нищо не остана!
58
1
 
9
 
! Отговори
ами черноморието???? преди 2 години
За спомен от комунизма!
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за море в Гърция пишете.
56
1
 
2
 
! Отговори
кръчмар-алхимик преди 2 години
Първото от мен, останалото...Ама защо не идвате беей?!?!
55
7
 
9
 
! Отговори
мечта фалирали гърци преди 2 години
дето Боко ни плаши... сх тях...много ни плаши, а си напълниха гушите герберски...
54
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44Бедните българи превземат селата около границата които до преди няколко години не бяха никакви курорти, те и сега не са но българина са си курорти. Колко са тези българи които почиват в истински курорти в Гърция и отсядат в качествени хотели като тези от веригата на,, Грекотел'' например?
53
6
 
5
 
! Отговори
Българите се чудели преди 2 години
какво да си правят парите?!Ама нали при лошия соц, тогава се чдели, понеже магазините били празни?НО с поскъпването на ВСИЧКО по много за пореден път, новите господари ще им намерят место на паричките на българите.