Автоинструктори излизат протест заради "лобистки" поправки

Текстовете в настоящият им вид блокира работата на инструкторите
20 юни 2021 12:41, Ния Христова
5
Автоинструктори излизат протест заради "лобистки" поправки
Снимка: БГНЕС
Инструктори по авто и мото поготовка стягат протести с настояване за ревизия в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, съобщи БГНЕС. Повод за недоволството им е и прекъснатия диалог с Агенцията, след като изменения в Наредба 37, регламентираща дейността им, бяха определени като "лобистки". Текстовете в настоящият им вид блокира работата на инструкторите.
 
Утре предстои да се проведе двустранна среща със служебния министър на транспорта. Ако на нея не бъде постигнат консенсус, браншът е категоричен, че ще предприеме ефективни протестни действия.
 
Преди дни в интервю министърът съобщи, че е готов да бъдат увеличени часовене по кормуване. Именно този казус застана в основаната на спора между автоинструкторите и Министерството. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов "това, което каза министърът, не може да се случи по този начин".
 
В неделя инструкторите се събират на Национален съвет, и една от точките, които са включени в дневния ред на заседанието, е подготовка за национален протест, съобщи Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по автомото подготовка в България.
Още по темата
 
"Единственото министерство, в което до момента не се случва нищо, е Министерство на транспорта. Видяхме, че във всяко едно министерство са открити някакви нарушения, за съжаление, в това министерство десетки години назад работят едни хора, които не правят нищо друго, освен да създават едни калпави текстове в нормативни документи, които затрудняват и обучението на водачи на МПС, и съответно хората, които водят това обучение", каза той.
 
Иванов посочи още, че в изпитните тестове за младите шофьори има допуснати грешки, на които вече десет години никой не обръща внимание. 
 
"Най-фрапантният случай за това е, че от Нова година паднаха санкциите за отнемане на свидетелство за управление на МПС, ако не сте си платили глобите. Дори и след промяната в Закона, тази санкция все още стои в листовките и никой не ги е актуализирал към днешна дата", посочи той. По думите му капката, която преляла тяхното търпение, е изменение на Наредбата 38 за изпитите. Така, ако минете на червен светофар и ви късат на втората минута, изпитът продължава да тече.
 
"Едно возене, което е безсмислено, същото е и за стопове и т. н. което означава, че в министерството има едни хора, които изобщо не си разбират от работата и те трябва да си отидат", заяви Йонко Иванов.
 
Автоинструкторът коментира и недоволството на бранша по отношение на увеличаването на часовете по кормуване. 
 
"Сега се заговори в общественото пространство, че ще има увеличение на часовете по практика. Да, има учебна документация, в което това нещо е разписано, но то е свързано с един лобистки текст, че това увеличение може да влезне само ако има т.н. електронна система за следене на часовете по практика. Това е един лобистки текст, което нарушава правата на хората – трябва да има заснемане, селфита, GPS-системи и ред други неща, които първо не са необходими. Второ, никой не си задава въпроса: навсякъде в България има ли покритие с интернет, кой ще го плаща, с колко ще се утежни и с какво това ще повлияе на безопасността на движение", каза той.
 
По думите му през последните години няма диалог с Министерство на транспорта, а с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ – абсолютно никаква комуникация.
 
Утре след срещата с министъра ще стане ясно дали браншът ще предприеме ефективни протести и в какво ще се изразяват те. 

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
У преди 1 месец
Кой си ти Ве колега? Име или викаш "у"
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажи ми за изборния закон дето ИТН и ДН лобираха за 140 секции за ДПС в Турция!
2
9
 
5
 
! Отговори
У преди 1 месец
Кои гербави закони не са лобистки, че и този.
1
3
 
10
 
! Отговори
Ванко-1 преди 1 месец
Т. Дончева да каже за лобизма! Тя е специалист...