Тодор Бояджиев от ДС: Човек от улицата би разкрил руските шпиони в България

Случаят беше прекомерно разширен, смята бившият генерал
20 юни 2021 18:02, Нели Христова
156
Тодор Бояджиев от ДС: Човек от улицата би разкрил руските шпиони в България
Снимка: БГНЕС

"За мен случаят с руските шпиони е анекдот. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм." Това заяви бившият генерал в "Държавна сигурност" Тодор Бояджиев пред NOVA, който коментира как вижда събитията у нас и по света.

За руските шпиони

"Първо за мен този случай, който беше разшумян от главния прокурор Иван Гешев, сравнявайки го с "Кеймбридж Файв" - известната кеймбриджка петорка Кийм Филби, МакДоналд и всички останали от върховете на английската аристокрация, които са работили за руското разузнаване, от този момент за мене този случай е анекдот. Ниският професионализъм на българските служби и на българските "шпиони", да се сравняват с върха на шпионажа в 20. век, е буквално смешно. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които са решили, че вършат нещо в кауза, която изповядват. Оказа се, че няма нито секретна информация, нито значима информация. Това сам министърът на отбраната Красимир Каракачанов го заяви", посочи ген. Бояджиев.

"Случаят беше прекомерно разширен. Далече по-интересни неща стават сега в момента, за да си губим времето да говорим за "София Сикс". Смешна история. И е обидно да мислим, че било то американско или руско разузнаване, би работило на това ниво. Пълна аматьорщина, нищо професионално в цялата история, за да си губим времето с нея", смята той.

За закона "Магнитски"

"В интерес на щатите е да няма корупция в нас. То е чисто прагматично. В интерес на България е да се ограничи корупцията. Ако тук съвпадат интересите - аз приветствам това, което вършат американците в София. Но ако информацията им е, че еди-кой си политик на висок пост е корумпиран и те използват това, за да го вербуват, за да работи против нашия национален интерес, тук ДАНС трябва да удрят през ръката и да кажат "Скъпи партньори, приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Не пипайте тук, вие нарушавате нашия национален интерес". Което го няма за съжаление", заяви ген. Бояджиев.

Според него причините за това са много. Той посочи и че разследването най-вероятно е от много дълги години, а не "от вчера за днес".

"Американците имат много по-интересен закон. И съм писал за него, това е законът "РИКО"- закон против организираната престъпност. "Магнитски" на практика е допълнение към общия закон, подписан от Ричард Никсън като президент и влязъл в сила през 1970 година", обясни ген. Бояджиев.

За класифицираната информация и подслушванията

"Всеки гражданин на републиката има право да пита. Но органи са тези, които решават дали да му се отговори и дали това няма да наруши националната сигурност. Можем да ви дадем или не можем. Но това трябва да става публично. Ако на Бойко Рашков му е отказано, трябва да му се каже защо му се отказва. На Бойко Рашков това му е ясно. Той управляваше Звеното по контрол за Специалните разузнавателни средства", припомни ген. Бояджиев и обясни, че е съвсем естествено да му бъде отказан достъп.

Според него не само, че не е редно да се подслушват политици,но е и незаконно.

"Държавата е задължена да го информира, че е бил обект на подслушване и по какви причини. И след като нищо не е доказано, тези материали подлежат на унищожение, а не на използване срещу него", обясни разузнавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"разузнавателят" - това на български какво е?
76
2
 
6
 
! Отговори
ДААА. . . . преди 2 години
. . . .разузнавателят . . ..
75
5
 
9
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
Не ми се четат откачени русофоби.
74
0
 
11
 
! Отговори
???? преди 2 години
А какво правим с една етническа и антиконституционна партия като ДПС??Там всички са шпиони на Турция и Ердоган...............за тях си траем, нали???
73
7
 
15
 
! Отговори
???? преди 2 години
Значи руските шпиони са лошите, а западните и турските шпиони са добрите, така ли??Добър вечер, селяни прости???
72
2
 
13
 
! Отговори
???? преди 2 години
Ами турските шпиони, тях кога ще ловим??
71
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе щом ДС-арите започнаха да дават пресконференции и да обясняват как руските шпиони не били нищо особено, значи положението е ясно.
70
6
 
4
 
! Отговори
Тоти преди 2 години
Ами защо ти не ги хвана от улицата,или викаш,все едно да хвана себе си!А примерът на прокурора,касае предателство на държавни служители в Англия!Не се прави на Ким Филби,гледай си кокошките и събирай яйцата!
69
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хохохохо. Другаря от ДС омаловажава ролята и щетите от работата на руските шпионски мрежи в България, както и на това, че им нарушихме спокойствието. Изненадани няма.
68
6
 
4
 
! Отговори
упс преди 2 години
До Сплескан натовецТи на коя планета си? Или работиш в Планета ТВ? Къде предпочиташ да работиш? Няма нормален човек, който да иска да бачка в Русия... Ама кажи си все пак, да ни олекне.
67
8
 
8
 
! Отговори
М преди 2 години
колко ли трябва да си мразиш децата и да им***раш бъдещето, че да ги буташ към Раша? Да, това правите, другарки и другари! А в същото време всички предатели, които ви агитират за радев и компания, вече са се нагушили и си изпращат децата да учат на Запад. Ама вие си яжте бобеца и копривата.
66
8
 
7
 
! Отговори
тото преди 2 години
Имам едно предложение: Всички, които пропагандират за *** и компания, да си направят базов лагер в Рила, примерно. Послем лека полека да се изнесат към Урал, Сибир и прочее интересни дестинации. Поняли, товарищи?
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сплескан натовецАбе пич, ти къде предпочиташ да работиш? Че по последни данни руснаците са доста зле откъм заплати. Та... само си лаеш, или имаш нещо впредвид? Според мен и компания само си лаеш като кученце към Луната!
64
4
 
9
 
! Отговори
процедурно питане преди 2 години
този защо не е в затвора за работа към чуждо разузнаване?
63
6
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
руски шпиони има и те имат пряка връзка с предатели които предават българските интереси(за пари) в полза на вражеска Русия.Та кое от това не е ясно.. и децата го знаят.Интересно е друго че всички мафиоти на прехода и даже атентата на гара Буново са руски шпиони-ДОКАЗАНО С ДОКУМЕНТИ!!!!!
62
9
 
7
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
Това което питам аз след като се разбра ,че тези активни мероприятия с 'руските шпиони" са пълен фейк на герберастката колониална антъбългарска гнъсс,питам ще има ли съдебна отговорност за америкнаските предатели и агенти Гешев и тези във ДАНС допуснали това безобразие нанесло непоправим ущърб на отношенията ни с Русия и нациналната ни сигурност!????Кой ще отоговря за тези лъжи и постановки!???
61
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омаловажаването на случая с разкриването на руските шпиони у нас, каквато е и целта на руския слуга от мракобесната ДС, Бояджиев, цели да оневини руските разведчици, действали в България, покривани от петата руска колона у нас, в която е той, Радев, Рашков и останалатасволач.
60
8
 
15
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
докато не *** американскияте *** и шпионите им БЪлгария бял ден няма да види ,ФАЩ и НАТО в гроба ведно със предателите!ДАНС е предателска антибългарска агенция обслужваща краварския окупаторски интерес и дансаджиите трбва да лежат доживот за национално предателство!Само това е начина!
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60 Може да отговаряш в съда за тази обида. Но, такива са всички руски слуги у нас, простазициничти и арогантни.
58
4
 
9
 
! Отговори
и кво праим преди 2 години
генерала от кое ДС е , от сДС или ДпС ?